Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] Shimano golden arrow, a coś nowszego?

krzysiekyo71

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jako że jest to mój pierwszy temat proszę o wyrozumiałość.

Ostatnio wziąłem się za renowację starej szosówki z lat 80. Rower był na złożony na kołach mailarda o węższym rozstawie (126mm), ale z tym już sobie poradziłem.

Teraz pozostał montaż przerzutki tylnej. Oryginalnie była tam kaseta 6 rzędowa i przerzutka Shimano Golden Arrow. Teraz jest kaseta 8 rzędowa.

Zauważyłem, że po zamontowaniu, zakres przerzutki jest dość krótki i nie łapie więcej jak 4 zębatek. 

Czy obecnie stosowane przerzutki jak np XT, Sora czy inne mają większy zakres? Zatem czy nowa przerzutka złapie chociaż 7 zębatek?

Napisano

ja miałem właśnie Shimano Golden Arrow i na 8ce działała bez problemów

odkręciłeś śrubę regulującą wychylenie w przerzutce?

jak sobie poradziłeś z tym rozstawem gdzie dałeś\ująłeś podkładki?

Napisano

Hm, masz racje, nie regulowałem jeszcze.

A z ramą to było tak, że te 126mm to było juz jakies 127,5 bo rama już sie wyrobiła troszeczkę, więc tylny rozstaw widełek delikatnie i precyzyjnie nagiąłem. Troszke ciężko było zachować symetrie ale dało rade. Robiłem to jakies 2-3 razy, zanim rama już stanęła na tych 130mm i teraz już się da spokojnie założyć koła 130mm. 

Słyszałem też story, że ludziska próbują nawet 135mm do starych ram, ale moim zdaniem to już trochę zabawa bez sensu. Można niby przycinać ośke piasty, wywalać podkladki, ale nie wydaje mi się, żeby na dłuższą mete miało to sens.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Spoko, zapomniałem już o tym temacie.

Wszystko udało mi się poskładać, wyregulować i przerzutka łapie wszystkie biegi. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...