bulens7 Napisano 28 Grudnia 2013 Napisano 28 Grudnia 2013 Witam, jestem tutaj nowy, zwracam sie o pomoc, gdyż poszukuje mechanizmu napędowego do czterokołowego roweru, tzw. Gokarta. Jestem zielony w tych sprawach wiec nie za bardzo orientuje sie gdzie moge dostać częsci do tego pojazdu prosze o pomoc, zdjęcie pojazdu w ZAŁĄCZNIU
Mod Team Puklus Napisano 28 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 28 Grudnia 2013 Poprawiłem temat ... następnym razem zakładaj poprawnie bo dostaniesz po łapach. Coś więcej na temat tego gokarta ... to dokładnie taki jak na zdjęciu czy to zdjęcie orientacyjne. Można tam wsadzić nawet i napęd 3x10 że będzie sie można tym rozpędzić do niezłych prędkości ... ale żeby odpowiedzieć na twoje pytania musimy wiedzieć dokładnie jak to cudo wygląda. Czy tam jest jakaś przejednania czy napęd idzie bezpośrednio na zębatkę na osi, i napędzane jest tylko jedno koło ?
Schwefel Napisano 28 Grudnia 2013 Napisano 28 Grudnia 2013 Jakby 1 koło było napędzane to by jeździł w kółko Ma pewnie zębatkę (wolnobieg) zaspawaną na osi łączącej oba koła.
Scarper Napisano 28 Grudnia 2013 Napisano 28 Grudnia 2013 Właśnie nie, te auka na akumulator dla małych dzieci, mają naped tylko na 1 koło. I jadą prosto.
Fenthin Napisano 28 Grudnia 2013 Napisano 28 Grudnia 2013 Korba wygląda na staruszka mocowanego na klin, suport Thompsona. Do dostania w sklepach z częściami do starych Rometów i innych tanich mieszczuchów lub prosto z takiego roweru. Zębatka pewnie przyspawana, ewentualnie przykręcona do osi. O ile części to pikuś, o tyle demontaż starej i montaż nowej może nastręczyć problemów. Łańcuch zapewne jednorzędowy. Ale to wszystko tylko domysły. Bez dokładniejszych zdjęć więcej nie potrafię powiedzieć.
Mod Team Puklus Napisano 29 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 29 Grudnia 2013 Ma pewnie zębatkę (wolnobieg) zaspawaną na osi łączącej oba koła. W tej sytuacji by nie skręcał ... ciekawe która opcja lepsza Ja kiedyś odnośnie 4 kołowego pojazdu wymyśliłem coś, co można by od biedy nazwać mechanizmem różnicowym, opartym o 2 wolnobiegi napędzające oba koła Jakby 1 koło było napędzane to by jeździł w kółko U mnie na osiedlu jest taki chłopak ... właściwie facet, bo ma już ze 30 lat ale jest chory, opóźniony w rozwoju czy coś koło tego, mniejsza o to, ma rowerek 3 kołowy, i napędzanie jednego koła jest dla takiej konstrukcji o tyle kiepskie ze po kilku latach wszystko było takie krzywe ze masakra ...
kporys Napisano 29 Grudnia 2013 Napisano 29 Grudnia 2013 @Puklus, nie chodzi o to, że ma dwie osie zespawane, tylko dwa koła kręcą się na raz, bo wolnobieg jest jakby na środku tylnej osi. Druga sprawa jest taka, że jak zajedzie się kaseta/wolnobieg, to nie ma możliwości jej zmiany
Mod Team Puklus Napisano 29 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 29 Grudnia 2013 Ja dokładnie rozumiem o co chodzi bo tanim kosztem nie ma innej opcji by to zrobić W takich wynalazkach albo oba koła sa na sztywno, albo jedno ma połączenie z osią a drugie nie ma, stąd ciągnie tylko na jedno koło.
kporys Napisano 29 Grudnia 2013 Napisano 29 Grudnia 2013 Można jeszcze nagwintować obie strony osi i pomiędzy gwint dać kasetę i mocna nakrętka z każdej strony, tylko to ma 2 duże minusy: a) ciężko że zrobieniem gwintu w takim miejscu trzeba wymyślić sposób mocowania kół
Mod Team Puklus Napisano 29 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 29 Grudnia 2013 A najlepiej dyfer z quada ulokować
bulens7 Napisano 29 Grudnia 2013 Autor Napisano 29 Grudnia 2013 Jest to zdjęcie orientacyjne, chodzilo mi o to gdzie moge dostac naped do takiego gokarta, czy dostane go w zwykłym sklepie rowerowym ?
Mod Team Puklus Napisano 29 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 29 Grudnia 2013 Nie, w zwykłym rowerowym możesz dostać części z których można poskładać napęd ale gotowego chyba nigdzie nie dostaniesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.