fripuc Napisano 12 Grudnia 2013 Napisano 12 Grudnia 2013 Hej, długo zastanawiałem się nad zakupem szosy lub crossa i stwierdziłem, że najlepszym rozwiązaniem dla mnie będzie coś pomiędzy Dużo jeżdżę po szosie na swoim MTB, zwykle aby dostać się z punktu a do punktu b, ale również na dłuższe wypady pod sakwami Dlatego szukam czegoś w rodzaju roweru przełajowego, tzn. solidna konstrukcja, aby można było spokojnie zamontować bagażnik i sakwy. Proszę o wszelkie sugestie i propozycje
panSocjolog Napisano 12 Grudnia 2013 Napisano 12 Grudnia 2013 Idealny byłby dla ciebie rower touring - coś jak Trek 520, Surly Long Haul Trucker czy Kona Sutra - wszystkie one mają wygodne stalowe ramy, mieszczą szersze opony na których wjedziesz w lekki teren, możliwość montażu wielu bagażników, no i pozycja na nich jest wygodniejsza niż na typowej szosie. Główny problem jest z nimi taki, że sporo wykraczają poza twój budżet :/ Najtaniej, choć i tak drogo, wypada Kona Honky Tonk, tylko musiałbyś się dokładnie wywiedzieć jak ona wygląda pod kątem montażu bagażnika, i jakie opony mieści.
zadra1965 Napisano 12 Grudnia 2013 Napisano 12 Grudnia 2013 Jeśli trochę znasz się na budowie roweru to polecam ci złożenie roweru na ramie accent nordcap. Mam taki rower i rama sprawdza sie doskonale jako wyprawowa i jako crossowa - w zależności od założonych opon. Obecnie mam założone opony o grubości 1, 1/4 i jest idealnie na szosę .
fripuc Napisano 12 Grudnia 2013 Autor Napisano 12 Grudnia 2013 Dzięki za odpowiedzi. Rower bez problemu mogę złożyć, z tym że kierował bym się bardziej w kierunku szosy niż crossa, a z tego co widzę, to przeważnie bardziej opłaca się kupić gotowy rower, niż składać. A co myślicie o czymś takim: http://www.bikekatalog.pl/2013//rowery/2179/Jamis.Ventura.Comp/ Wytrzyma sakwy?
zadra1965 Napisano 12 Grudnia 2013 Napisano 12 Grudnia 2013 Ten Jamis ma mocowania do bagażnika , ale czy koła wytrzymaja ? Na krótkie wycieczki jest ok ale czy na dłuzsze wyjazdy kilkudniowe pozycja bedzie pasować ? Zmiana opon na grubsze będzie na pewno konieczna . Miałem kolarzówke i jazda na dłyższe dystanse była dla mnie niewygodna . Hamulce według mnie zupełnie nie nadaja sie do skutecznego zatrzymywania roweru z sakwami.
mklos1 Napisano 12 Grudnia 2013 Napisano 12 Grudnia 2013 Rower wyprawowy jest znacznie różny od szosy/przełajowego. Zwykle jest na stalowej ramie i wygląda tak: Obowiązkowo bagażnik przód-tył. Przełajowy rower będzie trudno przerobić na wyprawówkę. Zwykle brak mocowania na bagażnik, oraz rama, która może nie wytrzymać dużych obciążeń (rzędu 100-120kg).
Groszkin Napisano 4 Stycznia 2014 Napisano 4 Stycznia 2014 Idealny byłby dla ciebie rower touring - coś jak Trek 520, Surly Long Haul Trucker czy Kona Sutra - wszystkie one mają wygodne stalowe ramy, mieszczą szersze opony na których wjedziesz w lekki teren, możliwość montażu wielu bagażników, no i pozycja na nich jest wygodniejsza niż na typowej szosie. Główny problem jest z nimi taki, że sporo wykraczają poza twój budżet :/ Najtaniej, choć i tak drogo, wypada Kona Honky Tonk, tylko musiałbyś się dokładnie wywiedzieć jak ona wygląda pod kątem montażu bagażnika, i jakie opony mieści. Cześć czy możesz podać jakieś przykłady innych rowerów jak ta Kona? Obecnie posiadam mtb i zastanawiam się nad czymś bardziej szosowym. Chciałbym rower na każdą pogodę także typowa szosa chyba odpada bo nie zamontować tam blotnikow sakiew czy fotelika dla dzieciaka a na tym chyba dałoby radę? Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka
MikeSkywalker Napisano 4 Stycznia 2014 Napisano 4 Stycznia 2014 Pod sakwy nie nadają się wąskie opony szosowe pompowane wysokim ciśnieniem. Z doświadczenia wiem że lepiej sprawdzają się szerokie slicki np. 2.0 bo trudniej złapać gumę i co ważniejsze lepiej amortyzują szczególnie tylne koło obciążone sakwami i dodatkowym bagażem a do tego pozbawione amortyzacji. Do takich uniwersalnych zastosowań najlepszy chyba byłby cross. Jest w miarę lekki i można na nic całkiem szybko śmigać po szosie a do tego w miarę wygodnie jeździć z sakwami, zwłaszcza jeśli nie planujesz kto wie jakich wypraw i bagażnik z tyłu Ci wystarczy.
fripuc Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Napisano 6 Stycznia 2014 Dzięki za odpowiedzi. Ciekawy ten rower, który wrzucił mklos1, do czegoś takiego bym się skłaniał, ale mniej oldschoolowego i z lekkimi modyfikacjami, przede wszystkim bez tarczy. Właśnie coś takiego by mnie interesowało, mocny rower na szosę, z możliwością założenia szerszych opon i bagażu.
mklos1 Napisano 6 Stycznia 2014 Napisano 6 Stycznia 2014 Tarcze pojawiają się nie bez powodu. Jeżeli obciążysz rower znacznie, szczękowe hamulce nie dadzą rady. Hmm... Tzn inaczej. Będziesz musiał użyć znacznie większej siły na klamce, by go zatrzymać.
fripuc Napisano 13 Stycznia 2014 Autor Napisano 13 Stycznia 2014 http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/road/cyclocross/crossrip/ To chyba mój wymarzony typ roweru, może zna ktoś jakieś podobne konstrukcje?
Groszkin Napisano 13 Stycznia 2014 Napisano 13 Stycznia 2014 Ostatnio oglądałem w sklepie krossa seto. Coś takiego samego tylko miał prosta kierownicę. Bardzo mi się podobał Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka
mklos1 Napisano 13 Stycznia 2014 Napisano 13 Stycznia 2014 Jeden to przełaj, drugi fitness/urban. Żaden nie nadaje się na rower wyprawowy, tym bardziej, gdy posiada karbonowy widelec.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.