Skocz do zawartości

[wycieczki] Moje wycieczki i trasy rowerowe w okolicach Białogardu

BialogardIOkolice

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ciepła pogoda zachęciła mnie ostatnio do nieco krótszego wypadu w już odwiedzane w większej mierze okolice, ale miejsca te odwiedziłem w początkach moich rowerowych wycieczek, przez co nie wszystko obejrzałem co miałem do obejrzenia i chciałem to też sobie nadrobić. Poza tym chciałem też już zacząć się przyzwyczajać do piekielnych upałów, które mają się zacząć ponoć w czerwcu. Co  by nie biadolić za wiele, napiszę krutko: odwiedziłem elektrownię wodną w okolicach Niedalina, Strzekęcińskie pałace i wieżę ciśnień a także pałac w Dunowie i Białogardzkie turbiny wiatrowe. Poniżej jak zwykle link:

BialogardIOkolice.jcom.pl?page=Trasy/Elektrownia_wodna_Niedalino/Niedalino

P.S.

Już niedługo (w sobotę 31 maja 2014r.) z Poznania do Kołobrzegu i z powrotem będzie jechała lokomotywa parowa o nazwie Pirat, kursuje ona tylko raz w roku z okazji dnia dziecka a ja tradycyjnie co roku staram się dorwać tą lokomotywę gdzieś na trasie. W zeszłym roku udało mi się dorwać pirata w Karlinie, w tym roku postaram się (jeżeli pogoda dopisze) dorwać tego skubańca nieco dalej od mojego miasta. Piszę to, bo może ktoś z Was mieszka gdzieś dość blisko trasy przejazdu tej lokomotywy i zechce sobie pojechać i "dorwać" pirata na trasie tak jak ja.

Napisano

Oglądam z zaciekawieniem bo poza ściganiem się na rowerze traktuje go też jako środek transportu do krajoznawstwa :) Wczoraj właśnie podjechałem do Karlina zobaczyć sam most a nie ogarnąłem, że Pirat będzie jechać ;<

Koszalin pozdrawia i czeka na kolejne wyprawy : D

Napisano

Oglądam z zaciekawieniem bo poza ściganiem się na rowerze traktuje go też jako środek transportu do krajoznawstwa :) Wczoraj właśnie podjechałem do Karlina zobaczyć sam most a nie ogarnąłem, że Pirat będzie jechać ;<

Koszalin pozdrawia i czeka na kolejne wyprawy : D

Szkoda, że przegapiłeś pirata, bo może byśmy się spotkali koło tego mostu, ale nic straconego, 22 czerwca z Kołobrzegu przez Białogard do Świdwina i z powrotem będzie jechała lokomotywa parowa Krasula. Mało tego, tego samego dnia będzie jechać parowóz z Świdwina do Białogardu i z powrotem.

Dodatkowo jeszcze napiszę, że przez Twoje miasto 23 czerwca będzie przejeżdżał parowóz z Kołobrzegu przez Ustronie Morskie, Koszalin, Sławno Darłowo i z powrotem a nazwa tego pociągu to Kuter.

Ale czekaj! To nie wszystko! 24 czerwca znów przez Koszalin (Ty szczęciarzu) będzie jechał parowóz Galera na trasie Kołobrzeg - Ustronie Morskie - Koszalin - Sławno - Słupsk i z powrotem.

Informacje o godzinach przejazdu znajdziesz na stronie tutaj. Być może i ja spróbuję dorwać któyś z tych pociągów w trasie (może masz jakąś fajną miejscówkę (którą zechcesz się ze mną podzielić może), gdzie mógłbym się przyczaić na tą lokomotywę jak strażnik miejski na bogu ducha winnego niedzielnego kierowcę).

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nie znam w okolicy żadnej wyjątkowej miejscówki żeby nadawała się nawet na zdjęcie dla pojazdów szynowych ;)

Szkoda, ale zapytać musiałem.

Dobra, wczoraj w ostatniej chwili dowiedziałem się, że jest jakiś rajd po ziemi białogardzkiej, którego celem są poradzieckie bunkry i ich zwiedzanie. Udało się więc mi odwiedzić je w końcu od środka chociaż nie byłem pewny, czy to się odbędzie bo rano (około 6 stej postraszyło deszczem). Dobra, koniec biadolenia oto link do strony z opisem trasy i tego co w bunkrze (oraz atrakcji, które można po drodze zobaczyć).

bialogardiokolice.jcom.pl/index.php?page=Trasy/Podborsko_bunkry_od_srodka/Podborsko_bunkry

• 2 tygodnie później...
Napisano

Tym razem bardzo krótka przejażdżka rowerowa i długie oczekiwanie na pociąg, a wszystko to z powodu dość zmiennej pogody, bo w planie miałem mały wypad do Rąbina i powrót lasami do Białogardu. Celem tej wycieczki było złapanie pociągów Leon i Krasula jadących z Świdwina do Białogardu (dwa razy) i raz z Białogardu do Świdwina. Co mi z tego wyszło, zobaczcie sami.

http://bialogardiokolice.jcom.pl/?page=Trasy/Leon_i_Krasula/Bialogard

Napisano

Kolejna wycieczka, tym razem do Koszalina, gdzie dorwałem lokomotywę parową na Koszalińskiej stacji kolejowej. Pociąg nazywał się Galera i jechał z Słupska do Kołobrzegu. Po drodze dowiedziałem się, że i w Koszalinie jest wehikuł czasu, a także zobaczyłem parę zabytkowych obiektów.

BialogardIOkolice.jcom.pl?page=Trasy/Koszalin_dorwac_Galere/Koszalin_Galera

Napisano

Kolejna wycieczka tym razem na lotnisko wojskowe w Świdwinie, gdzie odbył się piknik lotniczy z udziałem samolotów Su-22, MiG-29, Orlik oraz krótki przelot F-16C Block 52+ polskich sił powietrznych. Były też dwa samoloty kanadyjskich sił powietrznych - jeden pasażerski, który odleciał na samym początku pokazów, drugi transportowy przystosowany do zrzutu powietrznego ciężkiego sprzętu. Nie będę więcej biadolił, resztę tego co zobaczyłem (przynajmniej w przybliżeniu) możecie zobaczyć sami na mojej stronie:

bialogardiokolice.jcom.pl/index.php?page=Trasy/Swidwin_piknik_lotniczy/Swidwin_piknik_lotniczy

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Wycieczka do Jamna (80 km) wraz z małą niespodzianką po drodze, czyli spotkaniem z pływającym w rzece futrzakiem, nie wiem co to za zwierzak, ale wydaje mi się że wydra. Za daleko było żeby zrobić mu dobre zdjęcie i to jeszcze o tej porze dnia. A poza tym kilka nowych ciekawych miejsc w Koszalinie oraz w Jamnie zostało odwiedzonych przeze mnie.

http://bialogardiokolice.jcom.pl/index.php?page=Trasy/Jamno/Jamno

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...