Skocz do zawartości

[tuning] zalewanie olejem amora

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam SR Suntoura XC-60, deklarowany skok 75mm, zamontowany w Giancie Boulderze. Twardy strasznie, ruszają go tylko większe hopki, o reagowaniu na małe muldy mozna zapomnieć. POstanowiłem więc zalać go olejem. TYlko nie wiem już czy olej należy wlewać od góry - po odkręceniu pokrętła regulacji wstępnej, czy od dołu - po odkręceniu tej śruby od spodu amora ( której notabene z moimi narzędziami nie da sie odkręcić - ktoś juz pisał o tym problemie).

Proszę o odpowiedż

krawiec

Napisano

zrobiłem jush 100km i amor pracuje fajnie... po pierwszej dłuższej jeździe miałem całe golenie w oleju i syfie.. teraz jest lepiej ale tesh sporo oleju wychodzi po górnej goleni przez uszczelki i potem ścieka po dolnej goleni :/ wlałem tylko ok 70ml na goleń... możecie coś poradzić ??

Napisano

ja mam 100 mm skoku, użytkownik Gavron ma 80.. on wlał 100-150 (tak pisał w poprzednich postach)... ciekawe jak to jest u niego... jak to przeczyta to nich coś napisze :wink: pwe, tesh zalewał i to nawt taki sam amor wiec tesh niech coś maźnie jak to u Niego jest... z góry dzięki chłopaki... ;-)

Napisano

@Krzema

w mojej Gili C4 mialem to samo, ostro brudziło i pluło olejem, popluło tydzien,dwa,trzy i przestało bo nadmiaru już nie było, po prostu nadmiar wypluło i teraz jest w pożądku.

Napisano
Mam SR Suntoura XC-60, deklarowany skok 75mm, zamontowany w Giancie Boulderze. Twardy strasznie, ruszają go tylko większe hopki, o reagowaniu na małe muldy mozna zapomnieć. POstanowiłem więc zalać go olejem. TYlko nie wiem już czy olej należy wlewać od góry - po odkręceniu pokrętła regulacji wstępnej, czy od dołu - po odkręceniu tej śruby od spodu amora ( której notabene z moimi narzędziami nie da sie odkręcić - ktoś juz pisał o tym problemie).

Proszę o odpowiedż

krawiec

ja wlewalem od gory(po uprzednim odkreceniu pokretel od regulacji)bo od dolu to niedalo zbytnio rady go wlac...

Napisano
użytkownik Gavron ma 80.. on wlał 100-150 (tak pisał w poprzednich postach)

Dokładnie tak jak u Pwe, najpierw amor popluł przez pierwsze jazdy a potem przestał (może dlatego że ustawiłem duże naprężenie wstępne na lato, bo olej stawał się rzadszy i tak jak napisałeś Krzema, sciekał po goleni - a teraz jak założyłem tarczę nie mogę sobie na to pozwolić żeby nie zaoleić klocków :mrgreen: ). W zimie jest na najmniejszym naprężeniu i dzięki olejowi nawet poniżej "0" chodzi płynnie ;)

Napisano

Proszę o odpowiedż

krawiec

ja wlewalem od gory(po uprzednim odkreceniu pokretel od regulacji)bo od dolu to niedalo zbytnio rady go wlac...

A wyciekał ci olej od spodu??

Jeśli tak, to jak uszczelniłeś amora??

Napisano

hmm... z tego co wywnioskowalem na razie to:

w mojej Gili SL odkrecam korek po jednej stronie (bo tylko po jednej sie da) i tam wlewam olej, tak? co jeszcze nalezy zrobic?

Napisano

w obu goleniach da sie wykrecic korki. w prawej jest kartridż olejowy, a korek wykrecasz kluczem 22, w lewej jest sprezyna i elastomer, a zeby odkrecic trzeba miec specjalny klucz. ja kupilem na allegro za 10 PLN.

olej wlewasz do lewej (tej ze sprezyna).

Napisano

Proszę o odpowiedż

krawiec

A wyciekał ci olej od spodu??

Jeśli tak, to jak uszczelniłeś amora??

niewyciekl mi olej od spodu.nieuszczelnialem amora w zaden sposob.

Napisano

A ja zalałem moją Judy i musze powiedzieć że kultura pracy zmieniła się znacznie. Ale niestety pluła okropnie i musiałem wylać olej :-?

Napisano

czy da sie wymienic sprężyny w xc-60 na miękksze??ktos moze wymienil??noby zalalem go olejem i chodzi juz lepiej ale jak patrze na inne drozsze amory to cos mnie bierze :( są taki mięciutkie heh i chcialbym zeby moj tz taki byl.. w przyszlosci nie tak odleglej zamierzam kupic Duro ale do tego czasu chcialbym cos zrobic z tym..

Napisano

no ja planuje zalac moja gile T5 bo po tych 1,2k km to juz strasznie pracuje ; /

I mam pytanko czy zamiast silnikowego mzoe byc olej Orlen Hipol 15f (olej przekladniowy)

Napisano

Najlepiej uzywac oleju do amortyzatorow jednak, gestosc(lepkosc) trzeba by dobrac doswiadczalnie.

W lepkosci(gestosci) chodzi o to ze im mniejsza wartosc(5WT) tym szybciej przeplywa przez zawory tlumika(mniejsze tluminie)

Oleje o rozniej wartosci WT mozna ze soba mieszac w celu uzyskania zadanej gestosci.

Napisano
mam jezdzic z jedna spręzyną tylko???niewyobrazam sobie...

ja w Judy TT mam od nowości jedną goleń pustą :( działa i nie ma to żadnego znaczenia :P (ma tylko jeżeli chodzi o twardość)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...