Skocz do zawartości

[amortyzator] Problem z tłumikiem w Suntour XCR

xaviO

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc pragnę wszystkich serdecznie powitać :)

A teraz do rzeczy. 

Mój amortyzator przeszedł lekki tuning, który teoretycznie powinien zwiększyć jego skok. Czytam w różnych tutorialach, że "dobijam go teraz do 120mm" itp. więc zadowolony przystępuje do tuningu. Po wszystkim jednak okazuje się, że amortyzator faktycznie zrobił się miększy i czulszy ale nadal nie dobije go więcej niż 80mm pomimo tego ze teoretyczny skok zwiększyłem ze 100 na 120 mm. Zastanawiając się w czym problem doszedłem do wniosku, że winowajcą jest tłumik który nie pozwala na większy skok ;( Nie jestem jeszcze na tyle obeznany w temacie, więc chciałbym się poradzić was, bardziej doświadczonych ode mnie, czy to normalne w tym amortyzatorze czy coś jest nie tak ;] 

Amortyzator to Sr Suntour XCR LO 2012r

Z góry dziękuje za wszelakie odpowiedzi :)

Napisano

Jest on rozbieralny. Rozbierałem go. wystarczy korek który wkręcasz do tego goleni (od blokady). odkręcisz od tej rurki, zrobisz to ręcznie. Złap za rurkę i za końcówkę gdzie zakladasz korke i kreć.

Napisano

2i

Krece i krece i nic sie nie dzieje... epicon a XCR to jednak dwa rozne amory

Chyba nic z tego nie bedzie, tylko teraz zastanawiam sie jak innym udalo sie uzyskac skok 100mm i wiecej a moj tlumik osiagnie max 80mm

Napisano

on juz jest wyciagniety, tylko tlumik ma max skok 80 mm i nic z tego ze amor jest po tuningu.

A zapomniałem dodać, że jest to wersja z regulacją odbicia jeżeli w czymś to pomoże

Napisano

ja osobiście nie mam tłumika i tylko korek i jak na razie wszsytko ładnie chodzi i nic się nie blokuje. Posiadam amor rst Space Jump. kiedy wlałem za dużo oleju to właśnie też nie mogłem go dobić tye, że mogłem go dobić tylko jakieś 40 mm a skok w tej chwili mam 130mm :)

Napisano

2i

Bez tłumika skok faktycznie jest prawie maksymalny, a wręcz obawiam się, że bedzie dobijał przy większych dziurach. Ale jednak wolałbym mieć blokade skoku na podjazdach ;)

Napisano

Podstawowe pytanie. Po wyjęciu tłumika z widelca jesteś w stanie skompresować tłumik ręcznie o te 120mm? 

ja osobiście nie mam tłumika i tylko korek i jak na razie wszsytko ładnie chodzi i nic się nie blokuje.

Za to masz amortyzator, który nie jest amortyzatorem. Brawo   :laugh:

Napisano

W takim razie coś nie gra w samym tłumiku. Dokumentacja Suntoura wskazuje, że tłumik w XCR 2012 był taki sam niezależnie od skoku (80/100/120mm). Chyba, że to jakiś OEM dla konkretnego producenta, choć wątpię.

Napisano

To nie jest oem. Tlumik zachowuje sie poprostu tak jakby bylo w nim za duzo oleju, ma jakies 8cm zapasu (tak na oko, bo nie mierzylem). Jest szansa, ze kiedy zalalem go olejem to dostal sie on do tlumika?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...