Skocz do zawartości

[malowanie ?] Wyszczotkowane aluminium ...i koniec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forumowiczów, posiadam na chwile obecna ramę aluminiową przygotowaną do połozenia podkładu ( stary lakier usunięty chemicznie) i   ...no własnie zastanawiam sie czy tak juz moze zostac , czy rama musi byc pomalowana, zabezpieczona? Nie zalezy mi na super wygladzie zewnetrznym. Własciwie wyszczotkowane aluminium fajnie wygląda;-)

dzieki za odpowiedzi

Napisano

Aluminium nie koroduje tylko ulega pasywacji. Więc można go nie malować - technicznie ramie nic się nie stanie, ale po jakimś czasem przestanie się błyszczeć i pokryje białawym nalotem.

Napisano

Aluminium nie koroduje tylko ulega pasywacji.

Pasywacja to tylko jedno ze zjawisk, któremu ulega alu wystawione na szeroko pojęte warunki zewnętrzne.

http://www.metale.pl/o_metalach.php?id=korozja&?w=&name=Korozja%20aluminium

Osobiście przechodziłem temat gołego alu - nie powtórzyłbym. Trzeba o nie dbać - mi by się nie chciało, szczególnie na tak dużej powierzchni jak rama, pełnej zakamarków.  ;)

Napisano

W sumie racja, jakby tak ktoś wybrał się na świeżo wyszczotkowanej, gołej aluminiowej ramie na przejażdżkę w zimie w błocie pośniegowym i zostawił rower w wilgotnej piwnicy to za tydzień mógłby nie mieć na czym jeździć :D

Napisano

Może nie do końca ,posiadam rower z w/w ramą ,czyli jest to szczotkowane alu i jakoś nic się takiego nie dzieje a nie oszczędzam specjalnie . Jedynym minusem jest łatwość uszkodzeń powierzchni ,niestety jest to miękki materiał i wszelkie nawet nie za mocne obicia są dość widoczne ,nie unikniesz tego jeśli rower jest używany jako pojazd do codziennej jazdy. Obicia i rysy nie są mocno widoczne ale są i troszkę szpecą  :( Zapewne kiedyś coś w tych miejscach zrobię ,kiedy ?? Co?? Czas pokaże ,rower jest mało atrakcyjny co daje +1 do zabezpieczenia przed kradzieżą :)

Napisano

Jeśli chcesz tak zostawić musisz zabezpieczyć lakierem bezbarwnym. Zwykły samochodowy nie będzie się do tego nadawał. Firma lechler ma w swojej ofercie lakiery do zabezpieczania przed utlenianiem elementów z metali nieżelaznych- alu, mosiądz, miedź.. Zabezpieczałem nim polerowane felgi alu. Koszt za 100ml kompletu to coś ok 10zł także nie jest drogi. Na ramę pójdzie Ci 100-200ml

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...