Skocz do zawartości

[Opony] Efekt bijącej opony

jackee2k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Kupiłem nowy rower, przełożyłem opony ze starego (miały przejechane około 500km ledwie, kupione w tym roku). Zauważyłem że opona jest wklęśnięta w jednym miejscu. Probowałem ugniatać, pompować mocno, rozjeździć i bez rezultatu. Próbowałem nawet oliwką wysmarować oponę od środka w tamtym miejscu i też bez poprawy.

Czy było tak tuż po zakupie opon nie jestem pewny, jako iż stary rower był stary, to myślałem że koła były krzywe ; )

Czytałem tu i ówdzie by spróbować talku, ale jak oliwka nie pomogła? Czy może trzeba wysmarować większy fragment opony? Czy jest możliwe że będzie to wada produkcyjna? Można takie problemy reklamować?

Opony Schwalbe CX Comp, dętki również Shwalbe, jakieś podstawowe. 

Jakieś sugestie? Byłbym wdzięczny...

Napisano

Z tą oliwką to dziwny pomysł lepiej talkiem dętkę lub oponę od środka, a kłopotliwy brzeg opony mydłem lub płynem do mycia naczyń (mniejszy kłopot z czyszczeniem obręczy/hamulców).

5:40 mówią właśnie o pompowaniu na maxa i mydle.

Napisano

Tez mam te opony i obie się krzywo układają, pomaga mocne napompowanie. Więcej niż mocne :-)

Napisano

Chyba znalazlem przyczynę... dokładnie po drugiej stronie opony jest wentyl, tam opona nie wchodzi tak głęboko w rafkę jak w pozostałych miejscach. A dakładnie po drugiej stronie od wentyla jest zagłębienie które powoduje bicie. Opony przy wentylu nie bardzo jestem w stanie wcisnąć bo przeszkadza mi właśnie wentyl... Nie mam pomysłu jak się za to zabrać. Próbowałem mydłem natrzeć miejsce gdzie opona jest zagłębiona i dopompować do 4,5b, ale nic z tego

Napisano

Spróbój zrobić w ten sposób , że po założeniu opony i detki przed napompowaniem wciśnij wentyl do środka felgi i od góry wciśnij opone tak oby wcisnęła się głęboko na rant felgi. Dopiero wtedy zacznij pompować dętke .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...