G4iner Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 Witam! Proszę o poradę w sprawie wymiany opon w moim rowerze Kross Hexagon V6 rocznik 2010. Aktualnie siedzą tu oryginalne opony Trax Trail 26x2.1 i chciałbym je zmienić na jakieś mniejsze chyba typu 'semi slick', bo te strasznie warczą na szosie. Jeżdżę najczęściej po szosie oraz mniej na ubitym piaszczystym terenie. Rzadko zdarzają się jakieś 'wydmy' - po wymianie opon mogę je omijać. I tutaj moje pytania: jakie opony głównie na szoszę założyć do tego roweru i jaki rozmiar można włożyc - 1,75/1,95? Razem z wymianą opon muszę coś jeszcze wymieniać (dętka, obręcze, szprychy) czy wystarczy stary sprzęt? Nie chciałbym sporo wydać. Myślałem np. nad takimi ofertami: Kenda Khan 26x1.95, Rubena Cityhopper 26x1.95 - tylko nie wiem czy to jest najmniejszy rozmiar jaki mogę włożyć. Pozdrawiam :-)
argusiol Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 Ja na asfalty mogę polecić typowy slick, Kenda Kwest 1,25 Przejeździłem na nich wiele tyś km i uważam za optymalną szerokość na polskie drogi. Na pewno będą pasować do obręczy, będziesz musiał jedynie kupić dętki. Ja stosowałem dętki na 26x1.0 niby mniejsze o te 0.25 ale bez problemu się rozciągały. Dzięki temu miały mniejszą wagę w porównaniu do dętek 26x1.25-1.75
Sansei6 Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 Warczą? To od kiedy masz ten rower? Jeszcze się nie starły? Ja w tym roku u siebie zmieniłem (mam ten sam rower)... ale warkotu nie słyszałem, chyba nawet jak były całkiem nowe, no może wówczas nieco.... tylko z oponami ja poszedłem w drugą stronę (Shwalbe Marathon Plus hehe)
G4iner Napisano 6 Lipca 2013 Autor Napisano 6 Lipca 2013 Dzięki za tą odpowiedź, pomyślę o tak cienkich oponach. Właśnie znalazłem napis na obręczach 'ETRTO 559x19c' co z opisu znalezionego w internecie (oraz podczepionego tematu) oznacza, że prawdopodobnie mogę tutaj włożyć opony o rozmiarach najlepiej 1.2-2.2. W takim wypadku może 1.5 bądź 1.75 byłoby optymalne? Nie chciałbym się wywrócić gdybym od czasu do czasu wjechał na jakiś żużel/żwir. Warczą to może trochę przesadzone, ale jak szybciej jadę to są dość głośne - rower mam 3 lata. Z miłą chęcią poczekam jeszcze na kilka propozycji opon. EDIT: Czyli np. takie opony by się nadawały: Kenda Kwest 26x1.5?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.