Skocz do zawartości

[Torpedo] Nie wchodzą wszystkie biegi.

ziGu98

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Posiadam rower Winora Chico z 5 biegami w torpedzie.

I pojawił się taki problem, że nie wchodzą wszystkie biegi, tj. 1 i 2.

Przy próbie zmiany z 3 na 2, cały czas utrzymuje się bieg 3.

Da się coś z tym zrobić?

Pytam bo pierwszy raz mam rower z Torpedo.

Napisano

Jeśli przy manetce masz taką śrubkę baryłkową(wygląda jak osłonka, jest na pancerzu) to przekręć ją, niestety nie wiem w którą stronę. Przekręcaj np. o pół obrotu i za każdym razem sprawdzaj czy się coś zmieniło.

Napisano

Ok, jutro na pewno to sprawdzę.

Te najmniejsze biegi czyli 1 i 2, czasami są. Np. dziś po kilkukrotnej próbie wbicia 2, wreszcie weszła, ale było troche z tym roboty..

Napisano

Po 1 torpedo to rodzaj hamulca, nie przekładni. Masz przekładnię planetarną lub po prostu biegi w piaście.

Przyjrzyj się jak wygląda miejsce mocowania linki do piasty. Zobacz czy nie ma okienka przez które widać kreskę na środkowym biegu.

Najlepiej zrób zdjęcia jak to wygląda, a przynajmniej podaj markę i model piasty.

Napisano

To jest nowy rower, ciągle używany czy stał nie wiadomo ile w piwnicy?

Zobacz czy łańcuszki/cięgna podczas zmiany biegów chodzą swobodnie, czy się zacinają. Jeżeli swobodnie, to powinna pomóc regulacja napięcia linki. W przeciwnym wypadku pewnie trzeba rozebrać piastę wyczyścić i nasmarować, bo brud lub stary smar blokują mechanizm.

Napisano

Kupiłem go na giełdzie. Wygląd ma na używany, nie długo pewnie, ale używany.

Ok, sprawdzę te łańcuszki.

Napisano

Poszperałem jeszcze po innych stronach internetowych, i pisano aby w miejsca gdzie wchodzą łańcuszki wpuścić WD 40, bo prawdopodobnie jest zaschnięty smar w piaście.

Zrobiłem tak, podregulowałem na łańcuszkach i wszystkie biegi wchodzą tak jak powinny ;)

Wszystkim którzy coś wnieśli do tematu, bardzo dziękuje za pomoc :)

Temat uważam za rozwiązany. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...