Skocz do zawartości

[wymiana calego napedu] - rower Kellys Quartz 2010 - przejscie na osprzet Deore XT

bocian1982

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

39,4mm oraz 31,8mm sa to zewnetrzne srednice rury podsiodlowej. Przednie przerzutki czesto sa na 34,9, a 31,8 otrzymuje sie poprzez zastosowanie dolaczonej do przerzutki podkladki. (trzeba sprawdzic czy dana przerzutka w razie czego ma ta podkladke). Jednakze sa takze przerzutki, ktore sa dostosowane tylko pod srednice 31,8mm.

Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 4

• Mod Team
Napisano

to drugie okreslenie to bedzie Top Swing (clamp)

Tu bym sie chyba nie zgodził bo clamp oznacza ... bodajże obejmę w tym wypadku, a wiec

- high clamp by się równało down swing

- low clamp to top swing ... czyli jak by na odwrót.

Napisano

- high clamp by się równało down swing

- low clamp to top swing ... czyli jak by na odwrót.

dokladnie tak jak piszesz, ja cos pomieszalem... Nasi zachodni sasiedzi zawsze musza miec nazewnictwo inne niz standardowe... a po polsku to chce linke z gory a lancuch ma isc pod montowaniem przekladni do ramy...

Napisano

Witam ponownie,

Czy wiecie moze jaka jest roznica miedzy hamulcami SH XT M775 a SH XT M785? Ktore wziac? I czy skracanie przewodu hamulcowego to jest jakis problem czy musze z tym isc do jakiegos speca?

Napisano

Witam ponownie,

mam juz wszystko co chcialem za wyjatkiem adapterow PM/PM 180mm na przod i PM/ISO 180 na tyl, bo zapomnialem o tym. Ale to jutro kupie gdzies,

Mam taki problem. zalozylem lancuch na najmniejszy rzad na kasecie i najmniejszy rzad na korbie i lancuch wisi!!! Łancuch puscilem przez przednia przyrzutke SRAM X.9 i tylna ta sama i ten lancuch mi wisi!!! Ile ma byc ogniw na 3x9? Łańcuch Campignolo Record C9.

Dzisiaj mam cos zly dzien, wszystko w tym rowerze mi nie idzie...

z gory dzieki za odpowiedz

Napisano

a dokładniej, bo pojęcia najmniejszy rząd jest różne rozumiane. 

z przodu zrobiłeś 1 bieg a z tyłu 9 tak ?

Jeśli tak, to nie ma opcji, KAŻDY łańcuch będzie wisiał przy takiej konfiguracji. 

Najlepiej jest jeździć na 1 bieg/ 1-3 

2 bieg/ 4-6

3 bieg/ 7-9 

I w tedy nic nie będzie wisiec itd. 

Napisano

Łancuch puscilem przez przednia przyrzutke SRAM X.9 i tylna ta sama i ten lancuch mi wisi!!! Ile ma byc ogniw na 3x9? Łańcuch Campignolo Record C9.

Łańcuch przy takim przełożeniu ma lekko ocierać o tylną zmieniarkę więc wisieć nie powinien.

Napisano

a dokładniej, bo pojęcia najmniejszy rząd jest różne rozumiane. 

wiec tak:

z tylu kaseta 11-34T Shimano XT

z przodu korba 24-44T Shimano XT

przerzutki (dlugi wozek) SRAM X.9 ktore jeszcze nie sa podpiete do manetek, wiec sa ustawione na pozycji z przodu na najmniejszej zebatce i z tylu na najmniejszej zebatce (brak linek wiec inaczej byc nie moze). I chcialem sobie zalozyc lancuch w tej pozycji i zakonczyc na dzisiaj. Wiem ze lancucha nie mozna krzyzowac ale mimo to lancuch nie moze wisiec - tak mnie sie wydaje.

Napisano

Masz łańcuch do skrócenia.

Załóż na największą zębatkę z przodu i z tyłu pomijając tylną przerzutkę. Napinasz łańcuch i do miejsca w którym łańcuchy połączą się, najłatwiej jest to sprawdzić na korbie, dokładasz dwa ogniwa i skracasz. 3x1 wchodzi bez problemu na długim wózku, a 1x9 nic nie wisi, jest prawidłowo napięte.

Napisano

Witam,

wszystkim ktorzy mi pomogli przy doborze sprzetu i ustawieniach z gory dziekuje!!! Rower dziala jak nalezy. na razie nie bylo zadnych wiekszych "testow", ale jestem juz zadowolony.

jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...