Skocz do zawartości

[wymiana calego napedu] - rower Kellys Quartz 2010 - przejscie na osprzet Deore XT

bocian1982

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miałem Deore Xt "V" w rowerze typu Cross i bylem bardzo zadowolony;)

A tak sobie teraz pomyslalem, jakbym zamontowal vbrake z przodu a z tylu tarcze to jaka tarcze wybrac?

I nastepne pytanie jakie dobrac klamki do manetek SRAM X9 triggery?

Jeszcze jak byś niemieckich nazw nie wstawiał :P

Przepraszam za niemieckie nazwy, czasem nie widze roznicy ze pisze nie tak jak trzeba...

Napisano

Ja rocznie robie max 3k. teraz pojawili mi sie dodatkowo dwaj synowie wiec na pewno bede robil mniej ale po prostu jak juz bede mial chwile to bede ten rower mocniej wykorzystywal :yes:  Ciesze sie ze poznalem kolejna opinie na temat osprzetu. Osobiscie tez wolalbym wszystko jednej firmy, ale faktycznie w rowerach zadko widac zeby wszystko bylo z jednej grupy.

A nie lepiej przejść już całkiem na hydrauliki ?

Po co tarcza z przodu?

Napisano

1. Względy estetyczne, rowery z jedną tarczówką wyglądają jak makrokesze 

2. To z przodu jest potrzebna większa siła hamowania niż z tyłu (z reguły)

Więc albo oby dwa hamulce na V-brake/tarcze albo ewentualnie tarcza z przodu.

PS. Chyba że kupisz tarczówkę w biedronce, a v-brake sklepie markowym/rowerowym to będzie lepiej działać 

Po co tarcza z przodu?

Hamulec przedni jest o wiele ważniejszy niż tylni :P  

Napisano

PS. Chyba że kupisz tarczówkę w biedronce, a v-brake sklepie markowym/rowerowym to będzie lepiej działać

Tam gdzie mieszkam nie ma biedronki :thumbsup:

Co bedzie sie lepiej sprawdzalo zjezdzajac z gorki (20-30km) podczas sniegu/deszczu na asfalcie? I jesli tarcze to jakiej firmy? Jesli tarcze DeoreXT to czy klamki beda wspolgrac z manetkami SRAM X9?

Napisano

Zdecydowanie hamulec hydrauliczny ma większa siłe i precyzje hamowania. W terenie w ktorym bedziesz uzywać roweru byly by bardzo mile widziane ;)

Hamulce XT/SLX bedą działać zadowalająco . I cena w miarę dobra 600-900zł u nas , do tego dochodz temat wymiany piast , w twoim przypadku dobrze bylo by zrobić nowe koła , lub kupić gotowce np Mavic Cross Ride na forum duzo opini. 

Sam je katowalem  przez 10kkm i nawet nie chcialy sie pokrzywić . Ile ewentualnie na koła byś chciał przeznaczyc?

Napisano

Sam je katowalem  przez 10kkm i nawet nie chcialy sie pokrzywić . Ile ewentualnie na koła byś chciał przeznaczyc?

To sa chyba najciezsze pytania o cene. Nie wiem ile chcialbym przeznaczyc, bo nie wiem jaki jest zakres cenowy plus dochodzi roznica miedzy CH a PL. Chce miec wszystko dobrej jakosci zeby mi na dlugo sluzylo i zeby po tej generalnej wymianie miec wszystko w d... na najblizsze 3lata (oprocz smarowania). Generalnie rzecz ujmujac pieniadze tu sa czwartorzedna sprawa, ale nie chce tez miec sprzetu z najwyzszej polki, bo nie jestem jakims tam profesjonalnym rowerzysta i na wyscigi nie bede z nikim jezdzil, ale z drugiej strony w lubie sie wyzyc na rowerze, lubie rozne tereny, kocham wyjezdzanie na przelecze w trudnych warunkach i z dzieciakami z przyczepka tez bede jezdzil po asfalcie...

Napisano

@GhOsTwrc dobrze prawi i tego się trzymaj a zwłaszcza w sprawie przejścia na 9/10 sp. I nie słuchaj pierdół o "profesjonalnych testerach" bo to śmiech co zostało napisane. Nakierowałeś się na sprzęt z z praktycznie najwyższej półki więc powinieneś być zadowolony. Masa ludzi użytkuje osprzęt o klasę czy dwie niżej i się sprawdza w naprawdę trudnym terenie ale nie wychodz z takiego założenia, że nic nie będziesz robił przez 3 lata.

W sprawie mieszania to nie widzę przeciw wskazań. Osobiście to tylko korbę i kasetę muszę mieć od Shimano a reszta spokojnie SRAM.

Napisano

@GhOsTwrc dobrze prawi i tego się trzymaj

ale nie wychodz z takiego założenia, że nic nie będziesz robił przez 3 lata.

Dzieki za ta powyzsza opinie. Dzieciaki poszly spac wiec teraz usiade nad tym co wszyscy napisaliscie i zloze cos i sie pochwale :teehee:. Jakie tarcze do hamulcow wybrac? Co do kol, ktore podal @GhOsTwrc, to jest ich kilka rodzajow. Jaki wziac?

Zakladam ze nic nie bede robil przez 3 lata, no chyba ze cos sie permanentnie zepsuje. Nie mam czasu i jestem olbrzymim leniem :icon_cool:

Napisano

Tarcze hamulcowe są mniej ważne, głównie chodzi o to, abyś miał hamulce(klamki,zaciski,linki itd.) dobrej jakości czyli Shimano SLX/XT 

Tarcze różną się głównie, wagą, odprowadzaniem ciepła, wielkością, wzrokami, mocowaniem, U Cb. będzie to pewnie 6 śrub, wystarczy Ci pewnie 180mm z przodu i 160mm z tyłu.  Jeśli o czymś zapomniałem to przepraszam, nie linczujcie mnie :)

Napisano

Oto co zlozylem:

komponent nazwa/firma cena PL cena DE/CH

kaseta                         SHIMANO Deore XT CS-M770 11-34                       219,00 zł          57,55 CHF

przerzutka tylna           SRAM X.9 ESP 3x9 lang                                          269,00 zł          69,01 CHF

manetka na tyl             SRAM X.9 Trigger 3x9 Set                                       300,00 zł          85,15 CHF

korba                          SHIMANO Deore XT FC-M770 175mm                     665,00 zł        190,01 CHF

suport                         w zestawie                                                                             -                         -

przerzutka przednia    SRAM X.9 High Clamp, Top Pull                                145,00 zł          42,57 CHF

manetka na przod      w zestawie                                                                              -                         -

lancuch                      Campagnolo C9                                                        120,00 zł           35,00 CHF

hamulec przod            SHIMANO Deore XT BR-M785 Set schwarz              799,00 zł         213,05 CHF

klamka przod              w zestawie                                                                             -                          -

hamulec tyl                 w zestawie                                                                             -                          -

klamka tyl                   w zestawie                                                                             -                          -

tarcze                         ????                                                                                 ???                      ???

kola                            MAVIC CROSSRIDE Disc 013 Centerlock 9mm        639,00 zł          206,24 CHF    

razem                                                                                                       3 156,00 zł          898,58 CHF

ceny w zlotowkach sa ze sklepu www.bikestacja.pl

Brakuje mi tarcz. Co jeszcze do tego? Czy to juz wszystko co potrzebuje? Czy jakies specjalne linki, pancerze? Potrzeba mi jeszcze lampa tyl,przod i dzwonek :teehee:

Co o tym sadzicie? Jesli ceny w innych w sklepach w PL sa tansze to podajcie linki. Pod koniec lipca odwiedze siostre we Wrocku, to moze tam jakies propozycje sklepow. Ale chyba nie wytrzymam z moim schrottem do konca lipca...

Napisano

Jak bedziesz we Wrocku to daj znac obadam co jest w teamowym sklepie i cos ze znizka dorwiemy . Np oswietlenie. 

Z w/w zestawiu usmiech na twarzy zostanie na długo.

A propos wazna sprawa Mavic Cross Ride lepiej brac starsze roczniki , maja stalowy bębenek , ktory jest bardziej wytrzymaly np http://allegro.pl/kola-mavic-crossride-disc-cl-komplet-gwar-ciclo-i3308017834.html

Jezeli bedziesz uzywal kasety klasy XT to tak naprawde  nawet model 2013 bedzie oki.

Napisano

Tarczy, nie jestem Ci w stanie polecić. Tu musisz chyba sam sobie wybrać, ponieważ będzie miało dla Ciebie znaczenie mocowanie i wzorek+ jak jest zbudowana tarcza(cała stalowa bądź z ''amelinowym'' pająkiem)

Teoretycznie różnią są tym od siebie, że tarcza w całości stalowa, gorzej odprowadza ciepło, od tej z "amelinowym" pająkiem. 

Kieruj się wielkością, czyli chyba 180mm starczy + mocowaniem na 6 śrub albo mocowaniem na piastę za pomocą nakrętki podobnej do tej którą przykręca się kasetę.

PS. wydaje mi się że nie ma sensu kupować super wylajtowanych tarczy, za 300 zł. dostaniesz już fajne tarcze i masz w czym wybierać. 

EDIT/

Masz mocowanie w tych kołach na 6 śrub czyli IS-International Standard 

Im większa tarcza, tym większa siła hamowania, ale co za tym idzie, większe koszty, nie każdy widelec jest do tego przystosowany.

Tarcze 140 mm stosuje się w rowerach miejskich, 160mm/ 180 mm w popularnych MTB. Czyli na wypady do lasu, jakieś małe górki, coś takiego, chociaż ludzie jeżdżą po górach na 160, 180. Wszystko zależy od własnych upodobań. Natomiast tarcze 203mm stosuje się do DH/FR ale to musi być specjalny widelec,aby to wszystko dobrze działało. 

• Mod Team
Napisano

jaka jest roznica miedzy 160mm a 180mm?

Dokładnie 20mm :D

A tak poważniej, 160 to jest standard, dla ludzi nie ważących pół tony i jeżdżących spokojnie do lekko agresywnie. Większe tarcze stosuje sie już w sporych i często agresywnych zjazdach. Tarcza jak wiadomo grzeje sie okropnie, a im jest większa tym więcej pochłonie i odprowadzi ciepła. Jak przegrzejesz hamulce, może sie to źle skończyć.

Większa tarcza także powiększa silę hamownia ale nieznacznie, taniej będzie wymienić klocki na lepsze ni tarcze i adaptery :P

Napisano

Panowie,

wlasnie zamowilem:

Korba Shimano Deore XT FC-M770 175mm

Kaseta Shimano Deore XT CS-M770 11-34Z

Przerzutka tyl SRAM X.9 dlugi wozek

Manetki komplet SRAM X.9 zestaw 3x9

Czyli powyzsze czesci kiedys mi przyjda do domu i temat jest zakonczony.

Co do przerzutki przedniej, chyba wezme tez SRAM X.9 ale nie znam, jaka jest roznica miedzy  High Clamp - low clamp, Top Pull itd. Ktora wybrac?

Hamulce wybiore tarczowe Shimano Deore XT - czy sa jakies przeciw?

Tarcze wybiore Shimano Deore XT 160mm na przod i tyl - czy sa jakies opinie przeciw?

A co do kol to tez wezme Mavic CrossRide ale nie wiem czy CenterLock czy IS? prosze tu o pomoc. W sklepie ktorym zamawiam mam tylko rocznik 2013

Napisano

Koła weź z centerlockiem, bo takie mocowanie mają tarcze shimano.

Heble XT są bardzo dobre, więc ok.

Down swing czy top swing, no w zasadzie dużej różnicy nie ma, podobno down łapie wolniej luzy. 

Weź przednią też srama przerzutkę, aby pasowało już wszystko do siebie. I musisz zobaczyć jakie masz prowadzenie linki, czy górne czy dolne :) Ale dużo przerzutek ma teraz uniwersalny ciąg.

Napisano

Tarcze 140 mm stosuje się w rowerach miejskich,

Tarcze 140 mm stosuje się w rowerach mtb na lekko. Mieszczuchy/trekkingi/crossy mają z reguły tarcze 160. 

Napisano

Natomiast tarcze 203mm stosuje się do DH/FR ale to musi być specjalny widelec,aby to wszystko dobrze działało. 

Amortyzator do tarczy 203 mm nie musi być specjalny. Jest to tarcza dopuszczalna dla większości normalnych amortyzatorów, z wyjątkiem bardzo lekkich.  

Napisano

I musisz zobaczyć jakie masz prowadzenie linki, czy górne czy dolne :) Ale dużo przerzutek ma teraz uniwersalny ciąg.

Linka idzie z gory bezposrednio do tego co posiadam teraz (Shimano Alivio) czyli bedzie top pull, i to drugie okreslenie to bedzie Top Swing (clamp), bo down mi sie nie podoba :icon_lol:. Jeszcze pytanie o mm? Czasem jest 34,9 a czasem 31,8. Co to jest?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...