Skocz do zawartości

[suport] Jak dobrać długość suportu (przejście z suportu wianki na maszynowe)

rupert

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów.

Chciałbym wymienić w starym rowerze górskim wkład suportu (przejście z suportu na wiankach na suport z łożyskami maszynowymi). Szerokość mufy 68 mm, długość zdemontowanego suportu to 131 mm, gwint angielski (czyli prawy i lewy), korba bez oznaczeń (jedynie napis hi-tech), montowanie na kwadrat. Teraz pytanie: jak dobrać długość suportu, żeby zgadzała sie linia łańcucha? Jednego jestem pewny, że suport o tej samej długości będzie za długi. To może być suport o dł 122.5 , ale to tylko moje teoretyczne założenie. Czy ma ktoś pomysł jakiej długości suport mógłby tutaj pasować?

Napisano

Jeśli nie wymieniasz korby i nie masz ochoty zmieniać jej położenia, a więc linii łańcucha to powinieneś dać suport tej samej długości.

Skąd pomysł, że taki sam będzie za długi? Przecież jest TAKI SAM

Napisano

Ostatnio wymieniałem suport u siebie, do mufy 68 mm suport szosowych korb Hollowtech II pasuje bez podkładek, korby MTB (deore, SLX...) H.II pasuje jednak należy użyć podkładek, które są w zestawie.

Napisano

Jesteś pewien ze to 131 mm ? mierzyłeś z gwintem czy od "kwadratu do kwadratu" ??

Za bardzo się na tym nie znam, ale mierzyłem od kwadratu do kwadratu i stąd te właśnie 131 mm. Otwory gwintowe są dość długie ok 26 mm po każdej stronie, bo to stary suport, jeśli oczywiście o to chodzi.

Napisano

Skoro zmierzyłeś i okazało się, że potrzebujesz 131mm, niczego nie wymyślisz, potrzebujesz 131mm.

Ostatnio wymieniałem suport u siebie, do mufy 68 mm suport szosowych korb Hollowtech II pasuje bez podkładek, korby MTB (deore, SLX...) H.II pasuje jednak należy użyć podkładek, które są w zestawie.

??? Gdzie kwadrat, a gdzie HT2?

Napisano

Skoro zmierzyłeś i okazało się, że potrzebujesz 131mm, niczego nie wymyślisz, potrzebujesz 131mm.

??? Gdzie kwadrat, a gdzie HT2?

131 mm jest na pewno za długi, jest problem z linią łańcucha i przerzutkami, zaznaczam że mamy tu do czynienia ze zmiana systemu suportu, długość suportu bez gwintowanych otworów to 80 mm

Napisano

Przy suporcie na łożyskach maszynowych o tej samej długości, czyli 131 mm, korba odstaje od ramy za dużo o jakieś 10 mm (tak orientacyjnie).

Napisano

mamy tu do czynienia ze zmiana systemu suportu

Nie, nie mamy. Mamy do czynienia ze zmianą rodzaju łożysk tylko i wyłącznie.

A pojęcia nie mam jak możliwe jest, żeby przy tej samej długości osi korba inaczej wypadła :blink: Skoro linia łańcucha wypada tak daleko to co z lewą korbą? Da się założyć i nie dotyka do mufy albo nie zawadza o widełki?

PS: A może chcesz powiedzieć, że stary suport jest za długi i chcesz wymienić na lepszy i lepiej dobrany? Wtedy to ma sens i wymiary starego nie mają znaczenia. Trzeba suport do korby dobrać, ale jak masz jakąś "noname" to będzie cieżko...

Napisano

A pojęcia nie mam jak możliwe jest, żeby przy tej samej długości osi korba inaczej wypadła :blink: Skoro linia łańcucha wypada tak daleko to co z lewą korbą? Da się założyć i nie dotyka do mufy albo nie zawadza o widełki?

Szczerze mówiąc to dla mnie też jest zagadka. Lewa korba ani nie dotyka mufy, ani nie zawadza o widełki, jest wszystko w porządku, tylko ze stroną napędową jest problem. A czy możliwe, że suport 131 mm może mieć inny rozstaw w zależności od producenta? Bo może inny o rozmiarze 131 mm pasowałby.

PS: A może chcesz powiedzieć, że stary suport jest za długi i chcesz wymienić na lepszy i lepiej dobrany? Wtedy to ma sens i wymiary starego nie mają znaczenia. Trzeba suport do korby dobrać, ale jak masz jakąś "noname" to będzie cieżko...

Dlaczego ciężko? Wystarczy, że będzie krótszy sworzeń po stronie napędowej o jakieś 10 mm i powinno być wszystko wszystko okej.

Napisano

Podepnę się, bo założyłem temat, ale jakoś odpowiedzi nie dostałęm, a jestem zielony w tych sprawach;/

Obecnie w rowerze miałem zwykły suport na kwadrat długość 113 (wybite na osi), szerokość korpusu 68. Chciałbym, właściwie to muszę (powykręcałem już wszystko) wymienić suport na octalink no i korbę, czy taki zestaw będzie dobry:
http://www.sproket.pl/korby-shimano-octalink-fc-m442.html
http://allegro.pl/suport-shimano-bb-es25-octalink-dlugosc-113mm-i3325973676.html
Czy może wymagana jest dłuższa oś pod tę korbę? A czy jeśli założę dłuższą, to przerzutka da radę to obsłużyć, czy nie ma to na nią wpływu?
Z tyłu będzie kaseta 9 rzędowa.

• Mod Team
Napisano

A pojęcia nie mam jak możliwe jest, żeby przy tej samej długości osi korba inaczej wypadła :blink:

Pamiętajcie ze oś suportowa nie jest symetryczna i lewa jej strona jest  ... krótsza, jak ktoś kiedyś sobie źle oś włożył to to 131 już nie było 131 i korba faktycznie może być w innym miejscu, tak samo nie wiemy czy te 131 jest poprawne. Dlatego pytałem o 131 bo to nie często się trafia a i 127 tez najczęstszą długością nie jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...