Skocz do zawartości

[kaseta] kaseta shimano CS-HG40-aw a CS-HG41

DjAlko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam posiadam rower Kross Level A2, mam kasetę shimano (8-rzędowa) CS-HG40-aw, która kwalifikuje się do wymiany.

Proszę was o pomoc, jaka jest różnica między CS-HG40-aw a CS-HG41, w sklepach jakoś nie bardzo mogę znaleźć CS-HG40-aw a nie chciał bym sobie narobić niepotrzebnych problemów związanych z jakąś niekompatybilnością. Co polecacie ewentualnie jako odpowienik CS-HG40-aw ?

Napisano

Z "lepsiejszych" - HG50 pod 8b. Jeśli nie jesteś wyznawcą boga wagomira, to zakładaj HG20/30/40/50 - wszystko ze sobą kompatybilne, jeśli ma 8b. Trwałość powinna być podobna, im niższy numerek, tym cięższa (teoretycznie :P ). Pamiętaj o nowym łańcuchu do kasety!

Napisano

Dziękuję za szybką odpowiedź, widzę że dość popularne są kasety CS-HG41 więc chyba na to się skuszę jako odpowienik - na wadze mi za bardzo nie zależy :)

Napisano

Obecne modele HG-31, HG-41 i HG-51 mają wagę podobną (HG-51 jest o 14 gram lżejsze od pozostałych). Różnice w wykończeniu antykorozyjnym przedstawiają się mniej więcej tak - HG-31 brak, HG-41 tylko kaseta, HG-51 kaseta i nakrętka mocująca

Starszymi modelami nie warto sobie głowy zawracać - obecne modele są tanie i lżejsze od tych starszych i prezentują bardzo dobrą jakość.

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...