Skocz do zawartości

[amortyzator] equalizer 3 w rowerach scott np. genius lt30 - jakie są wasze opinie?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś z Was jeździ lub testował rower Scott z amortyzatorem Equalizer 3? Jestem ciekawy jak ten sprzęt się spisuje. Jeżdżę głównie w mieście, ale lubię też delikatne zjazdy, lasy i większe nierówności.  Chciałbym kupić coś najbardziej uniwersalnego ale też niezawodnego. Może ktoś z Was widział jakiś test tego sprzętu? 

• Mod Team
Napisano

Jeżdżę głównie w mieście,

Do takich zastosowań chcesz fula ze skokiem 110/180 mm lub 90/150? Zapewne wiesz,ze tłumik E3 może być serwisowany tylko w serwisie Scotta w Czechach? Że musisz mieć do niego specjalną wysokociśnieniową dedykowaną pompkę ( klasyczne pompki do amortyzatorów nie wystarczą)?

Napisano

Do takich zastosowań chcesz fula ze skokiem 110/180 mm lub 90/150? Zapewne wiesz,ze tłumik E3 może być serwisowany tylko w serwisie Scotta w Czechach? Że musisz mieć do niego specjalną wysokociśnieniową dedykowaną pompkę ( klasyczne pompki do amortyzatorów nie wystarczą)?

No właśnie, chcę spytać czy to ma sens? Jak wiadomo E3 ma tzw. Twinloc i potrafi znacznie zmniejszyć skok lub go wyłączyć. Nie chcę teorii, chcę wiedzieć jak to działa w praktyce? Czy się sprawdza?

O serwisie wiem, że jest za granicą. Poza tym zalecają serwisowanie 2x w sezonie (lekka przesada)   

Napisano

Już sama idea zakupu roweru o tak dużym skoku i to jeszcze fulla, by korzystać z niego w mieście i okolicznych lasach nie posiada w sobie ani grama sensu.

Jeśli nawet kupisz "zwykłego" Geniusa, przy takim użytkowaniu będziesz albo męczył się na rozkręconym do 150mm zawieszeniu, albo jeździł non stop na skróconym do 120-95mm (P-T). Może jednak lepiej od razu kupić coś o właśnie takim skoku, 100 czy 120mm?

O wersji LT nawet nie wspominam.

Napisano

Wg mnie - nie.

W twoim przypadku , jeśli to musi być ful, to ze skokiem max 100mm. 

Tylko znowu, chciałbym pojechać raz w miesiącu, może parę razy na górkę Kamieńsk, albo w jakieś bardziej ambitne góry i wtedy będzie mi za mało.

A nie wiecie czy fox ma w ofercie dampery do rowerów typu enduro z możliwością znacznego ich "wyłączenia" ?

Napisano

Wystarczy zwykły RP2 lub każdy z systemem ProPedal ( starsze wersje) lub CTD ( nowe wersje)

Dzięki, to już jest jakiś trop :)

Napisano

W sumie jeśli jesteś świadom ewentualnych problemów jakie stwarzają takie nietypowe rozwiązania to bierz tego Scotta-na zdrowie ;) Ale z czysto praktycznego punktu widzenia najlepszy byłby ścieżkowiec 120 mm skoku z klasycznym damperem.Polansować się można i pojeździć normalnie też się da.

Napisano

Raz gdzieś tam kiedyś miałem okazje się "karnąć" na takim rowerze, fajnie to pracowało mimo że nie było ustawione pod moją wagę, ale o serwisie dobrych rzeczy nie słyszałem, tzn czasie realizacji to podobno masakra i przestój jeśli nie masz czego w zapasie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...