cursoriam Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 Witam! Dziś zakupupiłem używany rower (mój pierwszy po długiej przerwie ;-) ). Trochę przy nim pokręciłem poregulowałem itp. Zauwarzyłem, że prawa manetka posiada dwie wajchy, jedną do zmiany przełożeń, drugą do... no właśnie nie mam pojęcia do czego ona służy. W necie znalazłem jedynie info, iż odpowiada ona za zmianę "z siłowej na przeskakujące". Czy ktos jest w stanie rozjaśnić mi o "co komon"? Model manetki to "Shimano SL-MY-20", oto link to zdjęcia tegoż modelu: http://infobot.pl/r/2dNT
rzezniol Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 Nie łaska sprawdzić jaką zmianę wprowadza przestawienie skoro masz rower pod ręka ? Jedyna zmiana jaką może wprowadzać to przestawienie trybu pracy z indeksacją/mikroindeksacją na bezskokową - "gładka". Pozdro
cursoriam Napisano 23 Maja 2013 Autor Napisano 23 Maja 2013 Nie łaska sprawdzić jaką zmianę wprowadza przestawienie skoro masz rower pod ręka ? Jedyna zmiana jaką może wprowadzać to przestawienie trybu pracy z indeksacją/mikroindeksacją na bezskokową - "gładka". Pozdro "Łaska" sprawdzić, com uczynił jednakże nadal nie wiem do czego służy wspomniana wajcha. Treminy "indeksacja/mikroindeksacja" niewieli mi mówią. Jak można się domyslić po moim wpisie jestem raczej laikiem, dlatego prosiłem o wytłumaczenie (w końcu chyba między innymi po to wymyślono fora). Nie łaska czytać ze zrozumieniem?
Mod Team sznib Napisano 23 Maja 2013 Mod Team Napisano 23 Maja 2013 Tryb indeksacji masz wtedy kiedy dźwignia manetki porusza sie skokowo, co określoną długość, wydając przy tym "kliknięcia". Jeśli napęd jest dobrze wyregulowany to jedno "kliknięcie" to jeden bieg w górę lub w dół. Tryb bez indeksacji, dźwignia porusza się płynnie, bez "kliknięć", a biegi zmienia się "na czuja".
cursoriam Napisano 23 Maja 2013 Autor Napisano 23 Maja 2013 Dzieki za odpowiedzi i wyjaśnienia, już czaję o co chodzi. Pozdro!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.