Bo0b Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 WitamOstatnio na trasie zaczęło mi skrzypieć zawieszenie.Niewiem czy to linki rysują o rame czy piasek dostał się w zakamarki zawieszenia,Na zablokowanym damperze cisza.Myślę przesmarować całe zawieszenie, pytanie czym ?Olej do łańcucha się nada czy może jakiś specjalistyczny smar kupić ? druga sprawa na co zwrócić szczegulną uwagę przy rozkręcaniu ?Pozdrawiam
szybkilopez Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 Odkręć górne mocowanie dampera tak żebyś mógł poruszać zawieszeniem w całym zakresie i zobacz czy chodzi płynnie jeśli tak to tylko gdzieś dostał się piach na łożyska, a jeśli gdzieś się przycina to może być łożysko do wymiany, ale raczej to pierwsze Swoje łożyska smaruje smarem ceramicznym może też być inny byleby nie za bardzo gęsty. A przy odkręcaniu dobrze jest zapamiętać gdzie jaka podkładka idzie by przy skręcaniu nie było niepotrzebnych dylematów.
tobike Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 Albo łożyska albo tulejki przy damperze, trzeba przejrzeć zawieszenie jak kolega radzi, czasem jak śruby się poluzują to też potrafi skrzypieć.
Mod Team sznib Napisano 21 Maja 2013 Mod Team Napisano 21 Maja 2013 czasem jak śruby się poluzują to też potrafi skrzypieć. O, dokładnie. Niedawno tak miałem ze mi niemiłosiernie skrzypiało przy silniejszym deptaniu na korby. Winna okazała się za słabo dokręcona śruba głównego punktu obrotu zawieszenia, także możesz zacząć od podokręcania wszystkich śrub zawieszenia, jazda testowa, jak nie pomoże to jak koledzy pisali, inspekcja zawieszenia. Czasem może się też okazać ze winny będzie damper, wtedy to grubsza sprawa.
Mod Team Puklus Napisano 22 Maja 2013 Mod Team Napisano 22 Maja 2013 Mi zawsze w takiej konstrukcji ramy zawsze skrzypiały tulejki. Kilka kropel brunoxa załatwiało sprawę zazwyczaj.
siimon Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 Chyba najlepszym wyjściem jest rozłożenie zawiasu na części pierwsze, wyczyszczenie i poskładanie z niewielka ilością smarowidła.
Bo0b Napisano 22 Maja 2013 Autor Napisano 22 Maja 2013 Odkręciłem górne mocowanie dampera, zawieszenie chodzi płynnie i cicho mimo to przesmarowałem to miejsce oraz łożyska przy mocowaniu wahacza z tylnym trójkątem ramy, przy reszcie mój imbus się przekręcił przeczyściłem sztyce i rame gdzie wchodzi sztyca oraz mocowanie sztycy z siodełkiem, wszystko sztywno i stabilnie.na myśl przyszło mi, że gdy wyginam mocno przewody hamulcowe to głośno skrzypią lecz podczas jazdy na pewno aż tak dużo się nie wyginają, szczeże wątpie, że to jest to ale nic nie można wykluczyć
TaKiTo Napisano 27 Września 2013 Napisano 27 Września 2013 Witam mam pytanie jaki bedzie koszt wymiany wszystkich tuleji w Cube AMS pro ponieważ kupiłem taki rower uzywany i chciałbym sie przygotować na ewentualny koszt w razie gdyby zawieszenie padło ,bardzo proszę o odpowiedz bo sie wogóle nieznam na takich sprzetach
Mod Team Puklus Napisano 29 Września 2013 Mod Team Napisano 29 Września 2013 Z tulejkami różnie ale to ok 50zł będzie, zależy gdzie kupisz i czy oryginalne czy dorabiane.
Mod Team sznib Napisano 30 Września 2013 Mod Team Napisano 30 Września 2013 50pln to chyba na jedno oczko .
Mod Team Puklus Napisano 30 Września 2013 Mod Team Napisano 30 Września 2013 Toć mowie ze zależy gdzie do mojej .. naszej ramy do dampera DT M210 zaśpiewali sobie ponad 100zł za jedną
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.