Skocz do zawartości

[widelec] Jak odkrecic?

dawid1110

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Dzis zauwazylem ze w jakis sposob skrecil mi sie troche widelec. I tutaj moje pytanie. Jak go mozna odkrecic?? Bo prawdopodobnie chodzi o ta srube w kierownicy to nie moge jej odkrecic. Sruba ta to imbus, ale jest na tyle gleboko ze nie moge jej dostac. Prosze o rade

Napisano

Wróżąc z kuli i garażu kolegi pytającego o co chodzi stwierdzam iż kolega źle wnioskuję, że to ten imbus jest odpowiedzialny za kłopot :teehee:

Ten imbus utrzymuję tylko mostek kierownicy na miejscu w rurze sterowej i rzeczywiście w tym mostku jest dość głęboko...

Stery masz klasyczne nakręcane 1" i żeby je poluzować musisz odkręcić tę duża nakrętkę pod mostkiem - to jest kontra konusa sterów... A najlepiej to rozbierz to wszystko zaczynając od wyjęcia kierownicy i przyjrzyj się sterom, bo jeśli same z siebie się zacisnęły to dobrze nie wróży.

Ooo to chyba źle zrozumiałem... Jeśli kierownica skręciła się względem widelca to rzeczywiście chodzi o tą śrubę i musisz przedłużyć, żeby czymś sięgnąć. Tylko, że ja w takim grandzie mam tam imbus 6,5 mm...

Napisano

ja nie chce nic od sterow tylko mi sie widelce przekrecily (nie wiem czemu, nie pytajcie) i chce sie przekrecic z powrotem zeby byly proste

EDIT

no wlasnie ja tez tam mam taki imbus ale kurde nie mam jak tego dosiegnac:/

Napisano

Do autor: Co rozumiesz przez "widelec się skręcił" ? Łozyska sie mocnej skrecily i ciezej sie krecą czy o to chodzi ze tak jakby kierownica nie jest na srodku ? Bo jesli ta 2 opcja to tylko cie ratuje ta sruba w mostku ew. na sile probowac przekrecic kierownicą aby ja dac na srodek

Napisano

Czy to ja nie bardzo rozumuje, czy autor tematu źle to opisał ...

Widelec Ci się przekręcił w ten sposób że jak masz kierownice prosto, to on jest skierowany bardziej w lewo/prawo?

#Edit: Ok, już jasne.

Napisano

TAK O TO MU CHODZI! To w takim razie tylko ta sruba cie ratuje by to przestawic tzn poluzowac, ustawic prosto i skrecic. Ew. siłą spróbuj stanąć naprzeciw kierownicy lapiac koło miedzy nogi i próbuj rękoma naprostowac kiere by byla prosto

Napisano

Jeśli sama się przekręciła to możesz na siłę wyprostować, ale pozostanie niedokręcona i tak.

Musisz śrubokręt tudzież klucz przedłużyć, żeby imbus sięgnął nie ma rady. Możesz mieć też problem z dopasowaniem rozmiaru jeśli masz tylko podstawowe, ale może jakiś znajomy ma konkretniejszy komplet kluczy i bitów z przedłużaczem...

Kwestia posiadania narzędzi, a nikt z nas Ci ich mailem nie prześle niestety...

Napisano

Panowie jest problem

dzis gdy wrocilem do domu zaczalem robic przy rowerze

odkrecilem ta srube, odkrecilem nawet caly ster, nasmarowalem i zaczalem skladac

ale kurcze gdy wszystko skrecilem nalozylem kierownice, a tu masz

sruba ta ktora byla jest za krotka :/

jaki powod tego moze byc

prosze o rade bo kurde zostalem bez roweru

Napisano

musisz wybić klin który siedzi w rurze widelca

jak go juz wyjmiesz nakrec go troche na śrubę i wsadź razem z mostkiem po czym ustaw i dokreć tę śrubę

Napisano

Jeśli się gdzieś nie zapiekł, tak. Jeśli zapiekł, musisz pokombinować wkładając np. tę śrubę bezpośrednio do rury sterowej i spróbować ją wkręcić. A później uderzyć młotkiem. Powinieneś być wtedy w stanie go wyjąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...