Skocz do zawartości

[opony] Jakie będą pasowały?

jojoro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wstępie chciałem zaznaczyć, że jestem totalnym ignorantem rowerowym. Do tej pory jeśli coś miało 2 koła i pedały to był to rower i dalszą częścią tematu się nie zajmowałem, proszę więc o wyrozumiałość.

Posiadam od kilku lat rower miejski sygnowany marką italbike. Taki złomek kupiony w markecie, za 1100zł. Wiem tylko tyle, że ma aluminiową ramę i koła 28''.

Opony popękały strasznie i chcę je zmienić na coś co się sprawdzi na chodniku, asfalcie i sporadycznie na drogach gruntowych.

Na obręczach mam oznaczenie E.T.R.T.O 622x19 Aluminium Grand Rock

Na oponach: 28x13/8x15/8 (37-622) v118.

Wstępnie myślałem o Shwalbe marathon, ale mają różne oznaczenia np 25x622, 32x622, 40x622 i nie wiem która będzie pasowała.

Jeden ze znajomych twierdzi, że dobra opona to powinna się dać napompować do min. 6 atm, nie wiem ile w tym prawdy.

Proszę o jakieś porady, ew linki do "tych właściwych" opon :)

Górna granica dla mnie to 90-100zł za oponę.

Napisano

http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/

W tym temacie znajdziesz wszystko - od tego co oznaczają te cyferki, aż po tabelkę gdzie co można założyć.

Jak na złomek marketowy to już trochę Cie kosztował :teehee:

Co do wyboru rodzaju opony to na asfalt i chodniki marathony to bardzo dobry wybór.

Im twardsze podłoże tym wyższe ciśnienie i węższa opona ogólnie rzecz biorąc, a 6 atm to już dla przeciętnego użytkownika "kamień".

Z doświadczenia mogę Ci też polecić opony Kenda Khan (lekki bieżnik) i Kenda Kwest (gładkie), które są sporo tańsze a też całkiem wytrzymałe jak dla amatora.

Napisano

Przyznam szczerze, że strasznie się napaliłem na te marathony. 

Odnośnie tematu, który mi zaproponowałeś to przewertowałem go już kilka dni temu, ale przyznam szczerze że nie jestem w stanie tego ogarnąć.

O ile dobrze zrozumiałem to na moje obręcze oznaczone E.T.R.T.O 622x19 mogę założyć Marathon Performance 28x1,50 40-622? Czy nie będzie ona za ciężka - 810g?

A może coś bardziej klasycznego czyli "zwykłe" Schwalbe Marathon 32-622 700x32C 28 x 1.25 ważą chyba o 200g mniej?

Napisano

Dobra opona to bierz :teehee:

Obie, które wymieniłeś pasują jak najbardziej.

Masa opony wpływa na przyśpieszenie głównie negatywnie za to działa jako akumulator (koło zamachowe) przy jeździe po płaskim i podjazdach zaraz po zjazdach. Ale to już sam sobie musisz zdecydować czy chcesz dopłacić parę zł za niższą wagę, bo do kompatybilności żadnego znaczenia to nie ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...