Skocz do zawartości

[tylna przerzutka] Nowa przerzutka a stary rower.

Lemon00

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Daj zdjęcie tylnego napędu. Pewnie masz tam wolnobieg, a przerzutka z grupy Deore będzie droższa niż reszta roweru ;)

Okey. Jutro zrobie zdj i wystawie ale masz racje mam wolnobieg. Chce cały napęd zmienić nawet koła ponieważ, łancuch mi przeskakuje. Mam zamiar kupić kasete. Cały osprzęt chce kupić z grupy Deore. Chce dać drugie zycie mojemu poczciwemu staruszkowi.

W Rowerowym powiedzieli że. nie da się nowej przerzutki zamontować ale na tym forum czytałem że jest to możliwe.

Pytam się bo nie wiem czy bedzie to działaś. Może ktoś z użytkowników posiadał lub użytkował przerzutkę z adapterem co polecał użytkownik dziobolek??

Pozdrawiam

Napisano

Te adaptery są ok, ALE. Imho nie warto pakować tyle w ten rower. Koła daj do likwidacji luzów i centrowania, wymień łańcuch + wolnobieg na taki jak jest, ew. przerzutkę i tyle. Nie ma co uparcie pakować kasę w taki rower...

Napisano

Te adaptery są ok, ALE. Imho nie warto pakować tyle w ten rower. Koła daj do likwidacji luzów i centrowania, wymień łańcuch + wolnobieg na taki jak jest, ew. przerzutkę i tyle. Nie ma co uparcie pakować kasę w taki rower...

Tutaj masz zdj http://oi44.tinypic.com/331ho5l.jpg.

Masz poniekąd racje może jest to przyrost chęci nad wartoscią. Jakoś trzeba doprowadzić do stanu użytkowania.

Dochodze do wniosku że na razie wymienie tylko hamulce oraz tą przerzutkę.

Jak zamontuje wolnobieg 8 rzędowy będzie mi pasować do ramy w sensie chodzi mi o szerokość ?

Napisano

Albo mi się mieni w oczach, albo tam masz 6 biegowy wolnobieg.

Możesz wsadzić tam 7, ale jeśli manetka jest na 6, to montaż jest możliwy, ale 1 biegu nie ogarnie, albo największej tarczy, albo najmniejszej.

IMHO kupiłbym wolnobieg 7, przerzutkę taką samą, łańcuch (trzeba wymienić przy wymianie wolnobiegu), zablokowałbym największy blat (najmniej potrzebny) i tyle.

Przy 8 blatach możesz mieć problemy, bez sensu coś takiego kupować.

Napisano

Czemu na Kasecie może nie działać poprawnie ?

Ja się odnoszę do zdjęcia. W skrócie to chodzi o zamontowanie koła. To jest stary typ widełek nie przystosowany pod zapięcie szybkozamykaczem. Przerabiałem to i jako osoba ciężka nie zdało to egzaminu. Po prostu ośka koła nie zawsze siedział sztywno w widełkach. Szybkozamykacz nie daje takiej siły jak w przypadku śruby. Zaznaczam, że użytkowałem sprzęt w poważniejszym terenie. Być może w lżejszych warunkach i takiej samej osobie da się na tym jeżdzić.

Napisano

Daj zdjęcie tylnego napędu. Pewnie masz tam wolnobieg, a przerzutka z grupy Deore będzie droższa niż reszta roweru ;)

Kup lepiej sobie jakiegoś Tourneya albo TZ, łańcuch KMC i wolnobieg 7 biegowy.

Nie rozumiem, dlaczego was tak "boli", że ktoś do wiekowego roweru chce zainwestować w lepszy osprzęt???

To jest IMHO inwestycja przyszłościowa, bo nawet jeśli zmieni rower, to może przenieść osprzęt do nowego.

Ja do mojego ponad 15-letniego roweru z poziomymi hakami i kołem na szybkozamykaczu

niedawno "zainwestowałem" w osprzęt klasy XT, i co...??? Też bez sensu???

Z biegiem czasu może wymieni koła i będzie można założyć kasetę, zmieni manetki itp., itd.

A na razie chłopak chce zobie założyć przerzutkę Deore...

Napisano

Nic a nic mnie nie boli, że chce montować Deore, tylko poleciłem zestaw który wyniesie kolegę mniej niż sama przerzutka Deore :)

A do autora; Poszukaj też jakichś używanych przerzutek bo czasem można znaleźć okazję :)

Napisano

Ale czy gdzieś napisałem, że nie może chcieć Deore??? Dałem propozycję a autor może ją rozważyć, nic nikomu nie narzucam, więc bez sensu robić niepotrzebne OT...

Napisano

Kup lepiej sobie jakiegoś Tourneya albo TZ, łańcuch KMC i wolnobieg 7 biegowy.

Posiadam w swoim zbiorze Tourneya SIS ale jakoś nie pasuje do mojego roweru. Nakretka nie trzymie mocno na jej haku(po jakimś czasie samo się odkręca)

Chcąc wymienić sztywny widelec na nowy to na co będe musiał zwrócić uwage podczas wyboru?

Każdy będzie pasował czy tylko jakaś dana grupa?

Napisano

Musisz sprawdzić jaką masz rurę sterową, bo jeśli jest to 1" to wybór amortyzatorów jest bardzo zawężony, ale jak masz 1 1/8" to możesz montować większość amorów dostępnych na rynku :)

Nie wiem czy chodziło Ci o amortyzatory czy o wymianę sztywniaka na sztywniaka :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...