Skocz do zawartości

[napęd, korby] wskazówka - skrzypią pedały a nie suport

Gość Beszot

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Beszot
Napisano

Mała wskazówka - może się komuś przyda.

Od tygodnia walczyłem ze skrzypieniem korb - pod obciążeniem wydawały słyszalne "pyknięcie", regularne o kadencji obrotów korby.

Wyjąłem korby (Holowtech II), przesmarowałem, wyjąłem miski suportu, rozebrałem z osłon (chociaż shimanowskie) ,wypłukałem, naładowałem smaru, skręciłem.

A korby "pyk, pyk" dalej.

Byłem już naprawdę w kropce, wszystkie elementy obrotowe w tamtym rejonie -  korby, łożyska tylnego zawieszenia - przejrzane i przesmarowane a rower pyka takim naprężającym się i odprężającym metalem.

I wtedy odkręciłem pedały - zamontowałem stare platformy. I cisza!

PO kilku próbach zdiagnozowałem przyczynę - mocno dokręcone pedały pykały odkształcając się pod naciskiem stopy przy maksymalnej pracy/przyłożeniu. Raz lewy, raz prawy.

Gwinty były suche, pokryte jakimś nalotem o konsystencji zaschniętego błota.

posmarowane i dokręcone nie za mocno są ciche jak trzeba.

pozdrawiam

Napisano

Hehe, zgadzam się z przedmówcą, też miałem podobny problem i też myślałem że to coś z suportem, ale wystarczyło wymienić pedały z jakichś plastikowych platform na porządne VP :) Teraz mam m520 to nic nie skrzypi. 

Gość Beszot
Napisano

ale odkryłeś ,gdy coś skrzypi to na pierwszym miejscu się powinno pedały jakieś zastępcze wsadzić i sprawdzić 

gdy coś skrzypi w rejonie suportu to najpierw przychodzi do głowy - zmęczone łożyska w miskach, bieżnie łożysk mające luz boczny, brak smaru na osi korb itp.

Cóż, nie każdy jest tak inteligentny , żeby na każde skrzypienie w rowerze reagować instalacją zastępczych pedałów. Ale zapamiętam na przyszłość i jak tylko coś mi zaskrzypi - wkręcę inne pedały.

Dzięki.

@domin34 - właśnie skrzypiały mi SPD-y shimanowskie , 520. przyczyną nie była jakość pedałów ani ich rodzaj ale zbyt mocne dokręcenie i naprężenie na gwincie oś - ramię korby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...