maslopi Napisano 27 Kwietnia 2013 Napisano 27 Kwietnia 2013 Witam po raz pierwszy!Chciałbym na majówkę sprawić sobie nowy rower, bo mój, komunijny, jest już w opłakanym stanie.Interesują mnie właściwie tylko crossy. Początkowo zdecydowany byłem na unibike'a, konkretnie xenona, bądź też zethosa, ale są bardzo ciężko dostępne, a o zobaczeniu ich przed kupnem na śląsku nie ma co marzyć. Mój budżet to powiedzmy 3-4k, przy czym jestem początkującym rowerzystą i nie wiem czy jest sens celować w górną granice widełek?Moje dwa typy:http://www.merida-bikes.com/fi_fi/bike/2012/10/Hybrid/Crossway+500-Dhttp://www.kross.pl/pl/2013/cross/evado-5-0Oba w podobnych cenach. Prosiłbym o pomoc w wyborze z nich bądź też zaproponowaniu czegoś spoza tej dwójki. Z góry wielkie dzięki za pomoc!Pozdrawiam,maslopi
maslopi Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Napisano 28 Kwietnia 2013 Podbijam dodając pytanie:Dużo tracę nie kupując w tej cenie Xenona od Unibike?
Rulez Napisano 29 Kwietnia 2013 Napisano 29 Kwietnia 2013 A do którego z tych rowerów się przymierzałeś ?
maslopi Napisano 29 Kwietnia 2013 Autor Napisano 29 Kwietnia 2013 A do którego z tych rowerów się przymierzałeś ? Problem na śląsku jest taki, że właściwie nie mam gdzie przymierzyć się do tych rowerów. Przymierzyłem się do Kross'a evado 4.0 - najwyższy model w większości sklepów, a na meride jeszcze nie usiadłem, ale to zweryfikuję wiedząc już czy i ewentualnie jak bardzo jest lepszy od kross'a. A może warto kupić 900-d? Albo po prostu jakąś inną markę. Chciałbym przedewszystkim jak najlepszą i najlżejszą ramę w tej cenie (do 4k), generalnie chciałbym mieć świadomość, że kupiłem najbardziej opłacalny rower. Dzięki za odzew!
Rulez Napisano 29 Kwietnia 2013 Napisano 29 Kwietnia 2013 Nawet jeśli któryś jest lepszy, to co z tego jeśli będziesz się na nim gorzej czuł, Merida jest nieco lepiej wyposażona, jednak w czasie jazdy raczej nie zauważysz różnic w pracy napędu (rowery mają podobne manetki).
mam16v Napisano 29 Kwietnia 2013 Napisano 29 Kwietnia 2013 meride od krosa różni rama kross cała linnie klepie na jednym podstawowym modelu ram merida w serii 3cyfrowej ma o niebo fajniejszą rame(na 2013r wypuściła nowa wersje)mało firm robi fajne ramy do crosów w tym porównaniu mamy 27b kontra 30b-w uzytkowaniu 27b jest sporo tansze(nie wiem tylko jak wychodzi porównanie z trwałością 30b) ja zacząłbym od zakupu meridy 300D i sukcesywnie ją modernizował(wyjdzie taniej a efekt lepszy)np amorerk zamias podstawowego nex na lekkie ncx/ wypasione nrx generalnie rowery w ciągu 2 lat mocno podrożały 3lata temu za 3000zł wyposażenie było takie jak teraz za 4500
maslopi Napisano 29 Kwietnia 2013 Autor Napisano 29 Kwietnia 2013 meride od krosa różni rama kross cała linnie klepie na jednym podstawowym modelu ram merida w serii 3cyfrowej ma o niebo fajniejszą rame(na 2013r wypuściła nowa wersje)mało firm robi fajne ramy do crosów w tym porównaniu mamy 27b kontra 30b-w uzytkowaniu 27b jest sporo tansze(nie wiem tylko jak wychodzi porównanie z trwałością 30b) ja zacząłbym od zakupu meridy 300D i sukcesywnie ją modernizował(wyjdzie taniej a efekt lepszy)np amorerk zamias podstawowego nex na lekkie ncx/ wypasione nrx generalnie rowery w ciągu 2 lat mocno podrożały 3lata temu za 3000zł wyposażenie było takie jak teraz za 4500 Ani troche mnie to nie pociesza ; D. W każdym razie mówisz, że jeśli na chwile obecną nie chciałbym specjalnie modernizować to merida 300D byłaby dobra sama w sobie? tj. bardziej opłacalna od modelu wyżej czy też krossa? EDIT: Na chwile obecną mam 10letniego fulla za 800zł, więc moje oczekiwania nie są raczej kosmiczne.
mam16v Napisano 29 Kwietnia 2013 Napisano 29 Kwietnia 2013 seriia 300d jak na 2500 jest nieźle skonfigurowana napęd 27b na slx ok! kross droższy o 1000 jest wyposażony o jakieś 400-500zł lepiej a rama podstawowa(różnicy w pracy nie odczujesz) ale ja i tak polecam poszukać idealnej uzywki :za 2500 to już na kpl. xt da sie znaleźć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.