Skocz do zawartości

[dlugosc lancucha] dobrana wg kalkulatora i ... (zdjecia)

Clip

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zamiast kalkulować załóż łańcuch z przodu i z tyłu na największe zębatki (z pominięciem przerzutki) i dodaj 2 ogniwa. Nie wiem, czy zmieniasz sam łańcuch czy też zmieniałeś przerzutkę. Jeśli tak, mogłeś źle dobrać długość wózka np średni zamiast długiego.

Napisano

Te kalkulatory to można sobie jak widać wsadzić ;)  najprostsza metoda jest najlepsza. Z przodu na dużą i z tyłu na dużą z pominięciem przerzutki tylnej i do tego dodać dwa ogniwa, i wszystko. 

Napisano

wymieniałem cały naped,

przerzutkę na tył wziąłem z mniejszym wózkiem, tzn był "długi" i "krótki" sprzedawca twierdził że "krótki" przy kasecie 28 a nie 34 będzie OK.

Czy to może być jednak problem wózka? bo patrząc na zdjecie przód mała, tył duża to dużo miejsca na wydłużanie już nie ma.

Mam łancuch na łamany pin, czy muszę kupić teraz nowy czy rozpiąć w dowolnym miejscu i wcisnąć wycisniety pin czy szukać tego co wczesniej ułamałem?

Napisano

Nic nie ruszaj bo jest prawidłowo a widać to na pierwszym zdjęciu w ustawieniu 1x9/10. Wózek jest lekko napięty i poziomy do podłoża.

Pin raz ułamujesz i do kosza. Niestety te łańcuchy nie dają się tak łatwo spinać jak np. pod 8 rz. a te pod 10 rz to już szkoda gadać.

Napisano

Nic nie ruszaj bo jest prawidłowo a widać to na pierwszym zdjęciu

A kto tak jeździ z takim przełożeniem? :teehee:  Jak chcesz posadzić tylną przerzutkę to zostaw tak jak jest to się zgadza ;)
Napisano

@szybkilopez to ustawienie służy kolego tylko do prawidłowego skucia łańcucha i nie ma nic wspólnego z jazdą. Są też inne patenty a choćby i ten Twój. Nadal widzisz problem?

Napisano

nic nie ruszaj jest dobrze; nie dokładaj ogniw, bo tylko łańcuch osłabisz jak nie użyjesz specjalnych pinów, a jak źle skujesz zwykłymi to na pewno będzie się zrywał

Napisano

A choćby ostanie zdjęcie, wózek jest ciut za mocno napięty bo łańcuch jest za krótki.

Przestań głupoty wypisywać, bo tylko mącisz w temacie.

Napisano

Jeśli po wrzuceniu łańcucha na blat korby i największą koronkę kasety przy zrzuceniu na mniejszą/kolejną koronkę kasety przerzutka nie zawiesza się i swobodnie przenosi łańcuch to jego długość jest dobrana dobrze. Na żadnym zdjęciu nie widzę by miał być z tym problem.

Napisano

Uparty jesteś nie ma co. Autor tematu przeczyta sobie wszystko, przeliczy ile jest głosów na tak i na nie. Jak na razie jesteś w mniejszości i to sporej.

Napisano

korzystając z linku lopeza:

http://www.rajubikes.pl/lancuch.htm

Są 2 metody sprawdzenia długości łańcucha. Ja omówię 2 z nich.
1. Po zalożeniu nowego łańcucha, ustawiamy manetki tak, by znalazł się na najmniejszej koronce suportu oraz najmniejszej koronce kasety. Następnie obserwujemy jak układa się przerzutka tylna. Jeśli łańcuch idący od korby do dolnej rolki przerzutki nie ociera o łańcuch idący przez górną rolkę do kasety i odległość ta wynosi ok 5 mm, to jest ok. Jeśli odległość ta jest większa, to powinniśmy wydłużyć łańcuch, pod warunkiem, że jest to na tyle duża odległość, że kolejne ogniwko nie sprawi, że łańcuch będzie ocierał. Jeśli natomiast od razu łańcuch ociera, to powinniśmy skrócić łańcuch.

2. Ustawiamy manetki tak, że łańcuch znajduje się z przodu na największej koronce a z tyłu na najmniejszej. Jeśli mamy odpowiednią długość łańcucha, to obie rolki przerzutki tylniej, powinny być ułożone w linii prostej prostopadłej do podłoża.

Ad 1 U mnie jest u mnie ta odległość do 2cm

Ad 2 U mnie nie jest pionowo, przerzutka jest lekko pochylona do przodu (do pionu brakuje jej mniej więcej jedno ogniwo)

morał z tego taki że jednak powinienem dodać dwa ogniwa, tylko czy wtedy w pkt. 1 nie zrobi się mniej niż te 5mm?

Napisano

Ad 2 U mnie nie jest pionowo, przerzutka jest lekko pochylona do przodu (do pionu brakuje jej mniej więcej jedno ogniwo)   morał z tego taki że jednak powinienem dodać dwa ogniwa, tylko czy wtedy w pkt. 1 nie zrobi się mniej niż te 5mm?

No właśnie, czyli będziesz miał łańcuch za krótki lub za długi o jedno ogniwo... Jednym słowem przechlapane, weź najlepiej przetnij ramę, dopasuj odległość piasta-suport do długości łańcucha, a następnie zanieś do jakiegoś dobrego spawacza ;P  

Napisano

No właśnie, czyli będziesz miał łańcuch za krótki lub za długi o jedno ogniwo... Jednym słowem przechlapane, weź najlepiej przetnij ramę, dopasuj odległość piasta-suport do długości łańcucha, a następnie zanieś do jakiegoś dobrego spawacza ;P  

skoro brakuje jednego ogniwa to jak dodam 2 to bedzie OK (jedno na dole jedno na górze) a ramę mam karbonową więc popracuj nad dowcipem :)

Napisano

już pisałem:

nic nie ruszaj jest dobrze; nie dokładaj ogniw, bo tylko łańcuch osłabisz jak nie użyjesz specjalnych pinów, a jak źle skujesz zwykłymi to na pewno będzie się zrywał

nie wiem czemu na siłę chcesz kombinować, jedno ogniwo w tym przypadku nie robi żadnej różnicy, czekam na następny temat jaki założysz "łańcuch mi się zerwał, co zrobić" :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...