bialas11 Napisano 15 Marca 2013 Napisano 15 Marca 2013 siema możecie mi polecić jakieś dobre zakłady w których mogli by profesjonalnie pospawać rame? mam fajną ramkę tyle że pęknięta jest na wahaczu pisałem do Mielec- wycenili naprawę na 140zł ze wzmocnieniem, ale trzeba by czekać ok 3 miesiace zumbi- termin 2tygodnie ale jeszcze nie napisali mi ceny miejscowy spawacz alu - 50zł ale 0 profesjonalizmu i materiał na wzmocnienie musiał bym załatwić sam gdzie jeszcze mogli by mi ją naprawić w polsce Polsce wysyłkowo jestm z Płocka i tu raczej nikt tego nie zrobi tak jak powinno być stop to 7005 z góry dzieki
jahoo84 Napisano 15 Marca 2013 Napisano 15 Marca 2013 Ja mam super fachowca niegdyś spawał Ramy dla Karpiela! Zespawał mi ramę speca Fsr przy węźle suportowym i zrobił to bardzo dobrze nie przegrzał itp. załaciłem jakieś 1,5 roku temu 20zł potem podam nr tel bo teraz nie mogę znalesć. Jego warsztat znajduje się w radomiu. Będziesz musiał się zapytać czy chce się bawić w wysyłke.
krism4a1 Napisano 15 Marca 2013 Napisano 15 Marca 2013 Nie powinno byc dużego problemu bo to materiał 7005, z 6061 są duże problemy ze spawaniem.
qrczakzul Napisano 15 Marca 2013 Napisano 15 Marca 2013 nie dam ci konkretnych namiarów ale mam radę co do znalezienia fachowca. kiedyś pękła mi rama przy rurze podsiodłowej, bo z głupoty za wysoko wysunąłem sztycę. ramę pospawał mi znajomy, który...robi poręcze balkonowe. 30 zł wystarczyło. popytaj takowych w okolicy jak masz, pozdrawiam
swimfan Napisano 15 Marca 2013 Napisano 15 Marca 2013 Ja mam super fachowca niegdyś spawał Ramy dla Karpiela! Zespawał mi ramę speca Fsr przy węźle suportowym i zrobił to bardzo dobrze nie przegrzał itp. załaciłem jakieś 1,5 roku temu 20zł potem podam nr tel bo teraz nie mogę znalesć. Jego warsztat znajduje się w radomiu. Będziesz musiał się zapytać czy chce się bawić w wysyłke. no jesli myslimy o tym samym ktory ma zakład na Oronskiej to super robi dojechalem 5 kilometrow na tym spawie do dziewczyny do domu i mi pekla:/ No super spawał dla Karpiela tylko Ci nie mowil ze wszystkie poszly do smietnika:) Mielca tez odradzam super partacze robia na odwal sie ale wytrzymuje dluzej niz te spawane na Oronskiej jakies 200 km;/ Generalnie zalezy od materialu, ja juz nie wierze w spawanie bez ulepszenia cieplnego i tyle w tym temacie jak juz cos peklo to ma prawo leciec dalej (odprezanie to podstawa ale moze to wszystko wiazac sie z pogorszeniem przed polepszeniem;))
bzyko Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 Mi w zeszłym roku w lipcu znajomy pospawał rurę podsiodłową i wstawił wzmocnienie. Wszystko ok, nic się z tym nie dzieje. Nie wiem jaki u mnie jest stop, ale i spawacz się tym specjalnie nie przejmował, ani nie pytał. Ot, dałem mu ramkę, a za 2 godziny odebrałem. Tak to u mnie wygląda.
swimfan Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 A zapomnialem dodac, ze jak bedziesz spawal to jedynie jakas wsawka z aluminium moze uratowac sprawe:), wiec jak bedziesz oddawal do naprawy upieraj sie o wzmocnienie. Zadne nakladanie spawu nic nie daje nawet po-3 razy ;/.
jahoo84 Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 no jesli myslimy o tym samym ktory ma zakład na Oronskiej to super robi dojechalem 5 kilometrow na tym spawie do dziewczyny do domu i mi pekla:/ No super spawał dla Karpiela tylko Ci nie mowil ze wszystkie poszly do smietnika:) Mielca tez odradzam super partacze robia na odwal sie ale wytrzymuje dluzej niz te spawane na Oronskiej jakies 200 km;/ Generalnie zalezy od materialu, ja juz nie wierze w spawanie bez ulepszenia cieplnego i tyle w tym temacie jak juz cos peklo to ma prawo leciec dalej (odprezanie to podstawa ale moze to wszystko wiazac sie z pogorszeniem przed polepszeniem;)) Może.. jak mi zespawał to przejeździłem dwa sezony 90% teren i nic się z tym nie stało.
bzyko Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 A zapomnialem dodac, ze jak bedziesz spawal to jedynie jakas wsawka z aluminium moze uratowac sprawe:), wiec jak bedziesz oddawal do naprawy upieraj sie o wzmocnienie. Zadne nakladanie spawu nic nie daje nawet po-3 razy ;/. Dokładnie.
bialas11 Napisano 16 Marca 2013 Autor Napisano 16 Marca 2013 O wzmocnieniu wiem, już nawet wszystko obmyśliłem ( podobne jak u bzyko ) Wolał bym naprawić ramę dobrze, musi być odpowiedni drut, osłona gazowa, stop wzmocnienia i wiele innych czynników ( trochę się w tym oriętuje) pozatym 1 chciał żebym sam znalazł ten materiał na wzmocnienie bo oni takiego stopu nie mają. znalezienie takiego kawałka alu 7005 nie jest wcale proste
swimfan Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 E tam moze byc nawet 7020:) moze bedzie nawet mocniejsze;/, chociaz logika mowi zeby takie same materialy stosowac:) z jakiego jest rama.Ale to w koncu wzmocnienie:)
bzyko Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 @bialas ,a w którym miejscu Ci ta rama pękła ? Bo to też istotne, nie wszędzie da się dospawać sensowne wzmocnienie. Chcesz ? Zapytam jutro tego mojego co i jak. I z ciekawości zapytam też o te rodzaje stopów i jak to z tym jest.
bialas11 Napisano 17 Marca 2013 Autor Napisano 17 Marca 2013 To jak możesz to zapytaj Pękła w miejscu łączenia dolnej rurki wahacza z hakiem ( na spawie) i po pospawaniu tego chciałęm tam dać wzmocnienie w kształcie trójkąta po obu stronach bo zauważyłem kreskę na spawie po drugiej stronie.
krism4a1 Napisano 18 Marca 2013 Napisano 18 Marca 2013 Z tymi wzmocnieniami to też ostrożnie. Rzadnej konstrukcji nie wolno przesztywnić, będzie pękać w drugim miejscu.
bzyko Napisano 18 Marca 2013 Napisano 18 Marca 2013 @bialas rozmawiałem o tym spawaniu. Powiedział, że rodzaje stopów nie mają znaczenia. Można łączyć jedno z drugim. Spawa się odpowiednim drutem ( w tym przypadku krzemowym z tego co pamiętam). Nie znam się na tym i nie powtórzę Ci słowo w słowo co mówił. Co do ulepszania cieplnego to powiedział cytuję "niech sobie internet wyłączą". Tyle. Przemyśl sprawę i jakby co, to się będzie myśleć.
swimfan Napisano 18 Marca 2013 Napisano 18 Marca 2013 no nie wiem z ulepszaniem to jest tak jak nie ulepszysz to Ci pewnie na 99% jak ulepszysz to Ci moze tez peknac:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.