Skocz do zawartości

[rogi] jakie wybrać

siimon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Już się w sumie zdecydowałem na rogi PRO/Smica ale jeszcze jedna rzecz mnie zastanowiła a ciężko to poznać po zdjęciach.

Po zamontowaniu te rogi są pod kontem prostym do kierownicy czy ostrym?

dzięki

Napisano

Niekoniecznie, wszystko zależy od kierownicy i samych rogów. Ja mam kierownicę wygiętą 9* do tyłu a rogi PRO XCR są zakrzywione do wewnątrz pod kątem 10* i praktycznie jest to ustawienie proste.

Napisano

Możecie podać jakiś link do proponowanych rogów.

Ja posiadam prostą kierownicę i przydałby mi się dodatkowy punkt trzymania.

Napisano

To są różne? Zdjęcie dałem przykładowe. Może ktoś ma takie rogi z prostą kierownicą i mógł by się wypowiedzieć?

Napisano

Ritchey np. ma proste i gięte, te na zdjęciu wyglądają na proste lub z małym gięciem. Lepiej dopytać, żeby nie było problemów z odsyłaniem.

Napisano

Może ktoś ma takie rogi z prostą kierownicą i mógł by się wypowiedzieć?

Mam takie (czarne) na prostej KoryakPro, ida pod malym katem do wewnatrz.

Napisano

Zwróć też uwagę, że są 2 rodzaje gięcia rogów - jedne mają proste "wyjście" z kierownicy i dalej są podgięte do środka (jak na foto powyżej), a inne mają otwór na kierownicę pod kątem, więc są proste, ale zakładane pod kątem. Accent Airplane są takie na przykład. Zwykłe proste oczywiście też.

• Mod Team
Napisano

Ja mam Boplighty, które same w sobie są proste, ale otwory na kierownice mają właśnie pod kątem, przez co i tak są minimalnie skierowane do wewnątrz.

Napisano

Zwróć też uwagę, że są 2 rodzaje gięcia rogów - jedne mają proste "wyjście" z kierownicy i dalej są podgięte do środka (jak na foto powyżej), a inne mają otwór na kierownicę pod kątem, więc są proste, ale zakładane pod kątem. Accent Airplane są takie na przykład. Zwykłe proste oczywiście też.

Rogi zakładane pod kątem mają pewien minus - źle się łączą z chwytami (zwłaszcza przykręcanymi). Robi się tam nieprzyjemna przerwa. O wiele wygodniejsze są rogi zaginane, choć wagowo ustępują.

A tak przy okazji, jakie polecilibyście rogi do kierownic z większym back sweepem (9-10 stopni)? Chodzi mi o zwykłe rogi, żadne super ergo pozawijane jak w trekkingach ;)

Napisano

Lumperator - PRO XCR. Maja zagięcie 10* do wewnątrz. Mam je przy kierownicy z 9* back sweepem właśnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...