Skocz do zawartości

[Kierownica] czy to może być oryginalne?

czyzu6491

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

1. Logo FSA - trzy paski. W oryginale zaakcentowane są przerwy między nimi. W podróbkach praktycznie zlewają się w jedno.

2. Wysokość "wzorka" przy mocowaniu mostka. W oryginale nie sięga linii bazowej małego loga FSA. W podróbkach wzór znajduje się odrobinę wyżej.

3. Oryginał produkowany był/jest w długości 630, 660mm riser i 600, 670mm flat. Podróbki drogich kierownic "klepane są" w długościach 600, 620, 640 i 660.

Napisano

Dokładnie, a poza tym mając w ręku podróbkę da się wyczuć palcami "napisy" pod lakierem czego się nie da w oryginałach

W Chinach jest wiele fabryk, które produkują podróbki. Jedni podrobią prawie idealnie inni trzepią jak popadnie i nikt niczym się nie przejmuje ;)

Napisano

mixchris - Ty je sprzedajesz czy jak? Założę się, że nie miałeś w rekach oryginalnej fsa bo nie gadał byś że na tej drugiej jest coś co wygląda chociaż podobnie do oryginalnej powłoki:)

Napisano

W temacie z aukcjami już ktoś słusznie zauważył że w tych podróbach nie zgadza się wznios. Wg oznaczenia jest 18mm tak jak w oryginale ale porównując ze zdjęciem oryginału od razu widać że w podróbie jest więcej - jakieś 25-30mm wzniosu.

Napisano
mixchris - Ty je sprzedajesz czy jak?

Najwyższa pora się ujawnić :ninja: jestem Chińskim Ninja który po nocach klei nielegalny karbon i wciskam go na Polski chłonny rynek... Moje obserwacje dotyczą tylko słabej jakości zdjęć. Nigdy nie powiedziałem, że są to oryginały ale teraz już trochę zauważam te tyci różnice wizualne oczywiście :thumbsup:

Napisano

Napiszę wam ciekawostkę

Otóż mam sztycę karbonową 31,6 Identyczna jak FSA K-force z offsetem (waga też taka sama) tylko że kupiłem ją bez napisów i dziś ją postanowiłem stuningować, więc przed zdrapaniem lakieru ją zmierzyłem suwmiarką i oczom nie uwierzyłem :w00t: otóż jest zjajowana w jednym miejscu pokazuje 31.7 a jak obróce o 90 st. to pokazuje 30,9 heh teraz nie wiem jak to wyrównać by potem położyć nowy lakier ;/

Wniosek z tego taki, że chińczyki podrabiać potrafią ale nie do końca :)

Napisano

Napiszę wam ciekawostkę

Otóż mam sztycę karbonową 31,6 Identyczna jak FSA K-force z offsetem (waga też taka sama) tylko że kupiłem ją bez napisów i dziś ją postanowiłem stuningować, więc przed zdrapaniem lakieru ją zmierzyłem suwmiarką i oczom nie uwierzyłem :w00t: otóż jest zjajowana w jednym miejscu pokazuje 31.7 a jak obróce o 90 st. to pokazuje 30,9 heh teraz nie wiem jak to wyrównać by potem położyć nowy lakier ;/

Wniosek z tego taki, że chińczyki podrabiać potrafią ale nie do końca :)

To rzeczywiście dziwne, chyba wole lekkie aluminum niz chinski carbon, jakoś czuję większy komfort psychiczny

Napisano

Ja kupiłem jakiś czas temu mostek, rzekomo FSA, ale na podobnych warunkach, również miał być karbonowy, ale w moim odczuciu jest to zwykłe aluminium na które nałożona jest powłoka imitująca karbon, wygląda ładnie, w sumie bez dokładnych oględzin można się nabrać bo napisy, podobnie jak na tej kierze sugerują inny materiał, ale waga, moim zdaniem pozostaje bardziej zbliżona do aluminium (143g).

Wygląda dokładnie tak jak ten, ale kosztował około 100zł:

http://allegro.pl/fsa-mostek-os-99-csi-udf-31-8-100mm-cyklomania-i2966725347.html

Później, szukając mostka dla dziewczyny znalazłem również mostek FSA, ale w połączeniu "karbon - aluminium", jest on wykonany z aluminium 7050, a na środku ma logo "carbon struktural" i 2cm powierzchnie wyglądającą jak karbon.

Nie potrafię jednoznacznie określić pochodzenia tych części, ale pierwszy mostek jeździ od 14miesięcy, a drugi od 11 i wszystko jest w porządku

Napisano

ja tez pozostane przy pewnym alu albo scandium od KCNC, kierownica wazy tylko 124gr przy 600mm prosta co daje wynik na poziome kierownic karbonowych a cena jest mala za taka wage bo 170 zł

Napisano

Ja nigdy bym nie założył niecarbonowej kiery poniżej 150g, wg. Syntace taka waga przy 600mm gwarantuje, że kiera nie strzeli podczas jazdy, a do swoich zębów nic nie mam, żeby testować KCNC i inne ultralekkie kiery z alu i scandium.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Tak z ciekawości dostałem fotki lepszej jakości. Czy to jest podróbka:

wy80ibrgid9t_t.jpg

in8utj916urm_t.jpg

Jedynie mocowanie mostka takie trochę dziwne, ale już sam nie wiem. Info o rogach jedak jest.

Napisano

trochę krzywo naniesione napisy :)

Widzę, że szukasz kogoś, kto napisze Ci, że to oryginał i możesz kupować w ciemno. Gwarancję oryginału będziesz miał tylko ze sklepu, kupno z drugiej ręki zawsze niesie ryzyko...

Napisano

Nie tyle szukam potwierdzenia że to oryginał, lecz potwierdzenia że to podróba. Bo właściciel ostro mówi że to ori:) a gdybym chciał siebie oszukiwać to dawno bym ją zakupił :teehee:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...