kza Napisano 27 Stycznia 2013 Napisano 27 Stycznia 2013 Siema. Mam pytanko do użytkowników rowerów chopperów. Niedługo zaczyna budowę mojego pierwszego rower chopper i nie wiem jak się za to wziąć (co mam pierwsze przyspawać). Sprawdzałem na wielu stronach internetowych ale nic nie znalazłem. Więc proszę was o pomoc. Dzięki z góry za linki
Dromik Napisano 27 Stycznia 2013 Napisano 27 Stycznia 2013 Dobrze rozumiem, że chcesz budować ramę nie mając o tym zielonego pojęcia? Życzę powodzenia i dobrego protetyka
kza Napisano 27 Stycznia 2013 Autor Napisano 27 Stycznia 2013 Ja mam dużą wiedzę na temat rowerów tylko chodzi mi oto z jakiej grubości rur mam zbudować ramę
Michauuu Napisano 27 Stycznia 2013 Napisano 27 Stycznia 2013 To powodzenia. Nikt ci nie powie,bo przecież działają różne siły itp Lepiej kup gotową ramę
kza Napisano 27 Stycznia 2013 Autor Napisano 27 Stycznia 2013 Nie mam wielkiego budżetu więc dlatego buduję od podstaw.
Dromik Napisano 27 Stycznia 2013 Napisano 27 Stycznia 2013 Jak chcesz coś stworzyć i na dodatek nie wiesz jak dokładnie to musisz mieć dużo więcej kasy niż kosztowała by gotowa rama
kza Napisano 27 Stycznia 2013 Autor Napisano 27 Stycznia 2013 Rurek to ja mam akurat duzo tylko mi o grubosc chodzi
Dromik Napisano 27 Stycznia 2013 Napisano 27 Stycznia 2013 Suport, haki itp? Trzymanie rurek dla utrzymania odpowiednich kątów? Poza tym to nie czasy na "hydrauliczne" ramy
kza Napisano 27 Stycznia 2013 Autor Napisano 27 Stycznia 2013 Bez tego nawet bym nie zaczynal Wszystko jest
kza Napisano 28 Stycznia 2013 Autor Napisano 28 Stycznia 2013 Tak mam wszystko tylko zacząć spawać i chodzi mi o grubość tej rurki więc mi ktoś może powiedzieć?
Roonin Napisano 28 Stycznia 2013 Napisano 28 Stycznia 2013 Grubość samej rury czy grubość ścianek? Jak to pierwsze to suwmiarka w łapę i do sklepu. Poza tym to grubość rury wcale nie musi przekładać się na jej wytrzymałość więc może by tak dobrać eksperymentalnie zamiast czekać aż ktoś wywróży z fusów taką informację. Grubość jest zależna od stopu z jakiego jest zrobiona i od grubości samych scianek. Nie piszesz co to za rury masz, jaki stop, jakie przeznaczenie i oczekujesz ze ci ktoś powie jaka grubość rury ma być. Co najmniej dziwne.
kza Napisano 28 Stycznia 2013 Autor Napisano 28 Stycznia 2013 Chodzi mi o ścianki, bo mam dosyć dużo ram rowerowych i jak sprawdzałem ich grubość (ścianki) to każda ma inną.
Roonin Napisano 28 Stycznia 2013 Napisano 28 Stycznia 2013 No to sam sobie poniekąd odpowiedziałeś. Nie ma jednej prostej recepty jaka ma być rura. Ram jest cała gama, typu hopper również i nie są one identycznej budowy i grubości.
marcind Napisano 28 Stycznia 2013 Napisano 28 Stycznia 2013 Grubości rur oraz ścianek jest cała masa ,dobranie odpowiednich to już raczej leży w Twojej gestii niestety my fizycznie tego nie widzimy ,nie wiemy jakich jakości są owe rurki ,dobierzesz za grube będzie ciężki kloc ale wytrzymały ,na zbyt cienkich to już loteria i strach o Twoje zdrowie ,jeszcze pytanie jak dobierzesz kąty aby uzyskać sztywność ,na to pewnie są jakieś wzory aby zrobić proporcjonalną ramę . Fajnie mieć swojego "custom'a" lecz wyzwanie masz duże ,zacznij spawać ale nie rób pełnych spawów aby móc wprowadzać zmiany jak by coś poszło nie tak ,może weź jakąś starą stalową ramę jako prawidło i na niej wprowadzaj zmiany potem wedle niej zrobisz już gotowca. Ja mam w głowie wiele pomysłów lecz nigdy nie mam tyle czasu na realizacje Pamiętaj ze nowe rowery mają owalne rury które mają inne wytrzymałości i sztywności ze względu na swoją budowę ,bazował bym na starych rowerach np BMX ,one były robione klasycznie a były dość mocne .
Mod Team Puklus Napisano 29 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 29 Stycznia 2013 Polecam uzyć programu to projektowania, wczytać bazę materiałów, zrobić projekt, policzyć a w zasadzie program to zrobi za nas wizualizacje gdzie ejst źle i gdzie trzeba poprawić. Programów jest sporo, np catia czy coś z autodesku np inventor czy inny program ... no tylko trzeba znać obłogę ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.