Skocz do zawartości

[Rower] Pytania dotyczące modernizacji roweru WIGRY 3.

bumar1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiyam,

Jestem nowy na Forum. Mam 57 lat, jestem z Grudziądza. Z roweru korzystam sporadycznie z uwagi na związane z tym niedogodności. Chodzi głównie o to, że nie mam garażu. Rower muszę przechowywać w domu. Z domu na zewnątrz musze korzystać z małej windy gdzie rower muszę stawiać w pion żeby się zmieścił. Tragedia.

Pewnie będziecie się ze mnie śmiać ale wpadłem na pomysł, żeby ułatwić sobie życie nie rezygnując z roweru.

Mianowicie. Posiadam rower WIGR 3 20", (moja córka dostała go na prezent I Komunii jakieś 25 lat temu) i teraz oddała migo we władanie.

Roer mieści się do windy, jest lekki, po złożeniu mogę przechowywac go w domu. Spełnia więc wszystkie eymogi.

Po tym długim wstępie, przechodzę do rzeczy:

Chciałbym ten rower trochę "ulepszyć". Myślałem o zastosoawniu przedniego amortyzatora, wydłużeniu rury kierownicy i siodła aby pasował do mojego wzrostu, no i jakiejś przerzutce tylnej choćby trzystopniowej. Pytanie do specjalistów. Czy da to się zrobić w miarę małym kosztem i czy jest to w ogóle możliwe ? (koszt jest ważny ponieważ jestem emerytem z ograniczonymi środkami finansowymi).

Z niecierpliwością oczekuję Waszych opinii. Proszę o poważne potraktowanie tematu.

Pozdrawiam

Marian

Napisano

Przerzutka - niewykonalne. Brak mocowania haka przerzutki w tylnym trójkącie ramy.

Reszta - nie takie przeróbki robili już rodacy.

Może lepiej poszukać jakiegoś używanego składaka, nowszego z zamontowana przerzutką. Były chyba takie Jubilaty, czy coś takiego?

Napisano

Nie wiem czy warto. Teraz można kupić bez problemu składane Dahony (robią też takie z przerzutkami). Kiedyś widziałam jak sąsiad składa - zajęło mu to może minutę, po czym wtargał coś wielkości kosza na śmieci po schodach na 3 piętro. Popatrz na Allegro. Używany Dahon to jaikieś 1000 - 1400 zeta.

Napisano

Masz mało kasy ... wybij sobie z głowy amorek ... jest całkowicie zbędny ... i więcej waży niż sztywny widelec.

Przerzutki ...

Kolego @@krism4a1, skoro to niewykonalne to wytłumacz mi jak to zrobił Giant w moim GSR300 czyli w ramie bez haka przerzutki.

Przerzutka jak najbardziej wykonalna są przerzutki montowane na os koła.

Będziesz musiał wymienić koło i rozwiązać problem hamulca z tyłu ! Ponad to pozostaje kwestia korby ... czy obsłuży węższy łańcuch, chyba że ograniczysz się do 5, 6 przełożeń.

Pozdro

Napisano

Co Wy nie widzieli wigry 3 z torpedo ?

Amor nie wiem, pewnie wykonalne.

I nie polecajcie rowerów...używanych...za 1400zł :D

Człowiek pyta o realną pomoc, a nie takie porady.

Napisano

Spoko pomysł. Co do amorka to odpuść sobie to co występuje do kół 20" to totalny sh*t który tylko obciąży Ci cały rower a nic nie dołoży do komfortu samej jazdy. Co do biegów to są jeszcze przerzutki w piastach np. Nexus 3 albo Sram... cały zestaw za 135zł http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=2705989653&ars_source=ars&ars_socket_id=9&ars_rule_id=74 + obręcz na 36H max 50zł + szprychy 36zł albo nawet mniej jakiś miły warsztat który zaplecie i złoży wszystko do "kupy" i śmigasz ;)

Napisano

Witam ponownie,

Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim tematem i wszystkie sugestie. Co do Dahonów, są super ale dla mnie cena zaporowa. dzięki za uwagi dotyczące przedniego widelca. Zostaję przy sztywnym. Co do przekładni to rozważę tą wewnętrzną. Godna przemyślenia. Musze tylko zrobić jedną chyba najważniejszą rzecz. A mianowicie "przymierzyć się" do tego WIGRY 3. Mój wzrost to 178 cm. Nie wiem czy nawet po podwyższeniu siodła i kierownicy będę mógł na nim dość wygodnie jeździć. Rower mam zamiar przygotować do wiosny. Po zakończeniu prac załączę fotki i poproszę o opinie.

A przy okazji będę sprzedawał mój dotychczasowy rower, MERIDA KALAHARI 500. Czy orientujecie sie koledzy ile mogę za niego dostać ?

Pozdrawiam

Napisano

Jeszcze co do przerzutki to można szukać na allegro starych typów przerzutek, one wszystkie były montowane na oś koła (pewnie sam bym jeszcze znalazł w garażu starą poczciwą faworitkę ) . Potem to tylko kwestia znalezienia małego koła z wolnobiegiem lub kasetą. Tak się tylko zastanawiam czy przy tak małych kołach taprzerzutka jest naprawdę potrzebna. Wigrusek na 178 będzie spokojnie pasował, może być ewentualnie potrzeba wymiany rury podsiodłowej na dłuższą. Mój dziadek śmigał na wigrusku a był podobnego wzrostu. Teraz u mnie w mieście śmiga na takim pan Jerzy Rogalski czym wzbudza wielkie zainteresowanie przechodniów ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...