Skocz do zawartości

[amortyzacja] używanie FOX-a CTD w ujemnych temperaturach ?

Sesependze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Używam w rowerze następujących produktów FOX-a:

przód FOX 32 Talas CTD Evolution, skoFOX 32 Talas CTD Evolution, skok 150mm, rura sterowa OverDrive 2 1¼"~1½", oś 15QR

Tylny amortyzator FOX CTD Boost Valve

Chciałbym się dowiedzieć czy można na tym jeździć w czasie mrozów i ewentualnie do jakiej granicznej ujemnej temperatury.

Byłbym również wdzięczny za oświecenie mnie czemu ewentualnie nie można używać tego sprzętu w zimę.

Pozdrawia Rafał.

Napisano

Zamarzający olej?? Czy Ty wiesz o czym piszesz?

@Sesependze, śmiało jeździj, amor wprawdzie nie będzie chodził tak jak w dodatnich temperaturach ale z technicznego punktu widzenia nie ma się co się tam zepsuć. Byle z dala od badziewnej soli ;) A jeździj do tylu do ilu zdrowie pozwala.

Napisano

Przy olejowych i sprężynowych jest problem. Olej gęstnieje lub nawet zamarza (udało mi się), a sprężyny zmieniają swoje właściwości.

No to chyba sobie wody tam nalałeś, a nie oleju... :) Zresztą w widelcu pokroju Zooma nie musiałeś nawet nalewać, wystarczyło pojeździć w deszczu.

Z tą sprężyną podaj może jakieś źródło naukowe, bo sam jestem ciekaw.

Napisano

Powietrzne foxy są wrażliwe na niższe i niskie temperatury, będą się prawie na pewno zapadać. Trzeba dopompować i kontrolować ciśnienie, uzależniać je od temperatury na zewnątrz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...