Skocz do zawartości

[1500-2500] uniwersalny cross/trekking, do pracy, na weekend i wakacyjne wyprawy.

Tommy78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanownych forumowiczów,

Ponieważ jestem nowy na forum i jest to mój pierwszy post, chciałbym się przedstawić i powiedzieć kilka słów o sobie zanim przejdę do zapytania jaki rower wybrać.

W sezonie od wczesnej wiosny w marcu do późnej jesieni w listopadzie, rower stanowi mój główny środek transportu.

Do pracy pokonuję , kilka chodników, odcinek brukowany kostką (kocie łby) oraz asfalt. Z powrotem z kolei zawsze górka, około 5 km w jedną stronę.

Po pracy zdarza mi się pojechać na lekką przejażdżkę po asfalcie i drogach polnych, raczej górki do 40 km. Na weekendach z grupą przyjaciół robimy wycieczki po okolicy w terenie mieszanym, asfalt, szutrówki, las 50 -150 km.

W trakcie wakacji organizujemy dwa-trzy wypady kilkudniowe, czasami z sakwami do 500-600 km za jednym razem. W sezonie łącznie przejeżdżam około 4000 km +/- 1500 km

Szukam roweru uniwersalnego. Przez większość czasu nie będę potrzebował bagażnika czy błotników ale chciałbym mieć możliwość dokupienia i założenia takowych, jeśli zajdzie potrzeba.

Dobrze, żeby rower miał mocne obręcze, ze względu na dużą ilość chodników po drodze do pracy i okazjonalne obłożenie sakwami. Nie musi być bardzo lekki. W porównaniu do starego myślę, że wszystkie z ramą aluminiową będą wydawać się lekkie.Na weekendzie miałem okazję pojeździć na rowerze cross Kellys Coach z wypożyczalni i wydawało mi się, że fruwam

Pierwotnie myślałem o typowym turystycznym ale po doświadczenia z crossem nie jestem już teraz tego tak do końca pewien.

Rower z założenia ma mi służyć na następne kilka dobrych lat. Szukam roweru niezbyt kosztownego/kłopotliwego w utrzymaniu dlatego skłaniam się ku V-brake-om niż hamulcom tarczowym, aczkolwiek niekoniecznie.

W mojej okolicy praktycznie nie ma dużych sklepów rowerowych.Z tego powodu mam nadzieję coś kupić na jesiennych wyprzedażach internetowych.

W tej chwili wyszukałem takie typy:

Univega Terreno 300 28 2011 - cena 1700 zł

Univega Terreno 300 28 2009 - cena 1840 zł

Nie kojarzę zbytnio tej firmy rowerowej.

Ogólnie wiem, ale w szczegółach nie jestem pewien co do wielkości ramy.

Mam 178 cm wzrostu i ważę 81 kg.

Kellys Neos Red 2012 - cena 2000 zł

Kellys Neos Red 2011 - cena 1870 zł

Author Reflex Czerwony 2011 - cena 1850 zł

Kilka podobnych do siebie, po prostu podoba mi się czerwony agresywny kolor.

Rower Hai Bike Land 2012 - cena 2400 zł w promocji, przed niby miał kosztować 3500 zł

Niewiele znalazłem w necie o firmie oprócz tego, że to niemiecki producent i ma dobre ramy.

Wydaje się, że to duża promocja ale trudno uwierzyć by mógł kosztować aż tyle przed obniżką ?

Rower Kellys Cliff 2010 - cena 2300 zł

Też spora obniżka

No i rekomendowany na forum Unibike GTS Viper 2012 - cena 2000 zł

Rozumiem, że oferuje dobry stosunek cena/jakość ale kolor ramy jakoś do mnie nie przemawia. Może, w rzeczywistości lepiej się prezentuje niż na zdjęciu ?

Jeśli ktoś z szanownych forumowiczów posiada lub spotkał się w wyżej wymienionymi rowerami i chciałby podzielić się swoją opinią będę wdzięczny.

Pozdrawiam,

Tomasz

PS. nie daję konkretnych linków gdyż podczas publikacji dostałem wiadomość: "Wpisałeś odnośnik do strony, której adresu administrator zabrania używać na forum." Nie wiem o co chodzi. W razie czego mogę wkleić specyfikację danego modelu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...