Skocz do zawartości

[łańcuch] Problem - nowy łańcuch skacze w pionie po dolnym trybie (też nowym)

Flapjack83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest problem - łańcuch skacze W PIONIE na dolnym trybie. Na boki przerzutka jest wyregulowana i jest OK, tylko na dolnym trybie pod małym obciążeniem (kręcąc korbą rękoma) podskakuje co zobrazowałem na poniższym filmiku:

Ma ktoś pojęcie jak się tego pozbyć? Zmieniłem dolną koronkę, łańcuch jest nowy - więc jedyne co mi przychodzi do głowy to sprawdzić czy hak jest prosty... ale żeby w pionie podskakiwało??

Napisano

Sprawdź czy wszystkie ogniwa ruszają się lekko i bez oporu. Dodatkowo zobacz czy kółka przerzutki też mają swobodny ruch. Wyreguluj dobrze przerzutkę tylną.

Napisano

Sprawdź czy wszystkie ogniwa ruszają się lekko i bez oporu. Dodatkowo zobacz czy kółka przerzutki też mają swobodny ruch. Wyreguluj dobrze przerzutkę tylną.

Ogniwek nie sprawdzałem, to fakt. Przerzutka wyregulowana dobrze - łańcuch nie chce zmienić biegu.

Linka i pancerze tu chyba nie grają roli.

Ogniwka sprawdzone - chodzą bez zarzutu, jak na nowy łańcuch przystało (spięty spinką, więc złe skucie wyeliminowane). Poza tym podskakuje mniej więcej co 1/3 obrotu.

Napisano

Mam podobny problem ale z wolnobiegiem. Nowy łańcuch, nowy wolnobieg i problem na największej zębatce. Z tym, że fakt, za wolnobieg drogo nie dałem, no i to nie kaseta więc zębatki nie zmienię.

Wypadnie mi więc poczekać aż to się wszystko samo dopasuje wraz z kolejnymi kilometrami.

• Mod Team
Napisano

Możliwe że śrubba H jest za głęboko wkrecona i wózek nie cofa sie tyle ile trzeba i lańcuch sobie tańczy. Taki objaw by własnie dawała ładnie pracująca kaseta z problemem na ostatnim biegu.

Napisano
Ogniwek nie sprawdzałem, to fakt. Przerzutka wyregulowana dobrze - łańcuch nie chce zmienić biegu. Linka i pancerze tu chyba nie grają roli. Ogniwka sprawdzone - chodzą bez zarzutu, jak na nowy łańcuch przystało (spięty spinką, więc złe skucie wyeliminowane). Poza tym podskakuje mniej więcej co 1/3 obrotu.

Przerzutkę tylną i jej kółka sprawdziłeś? Hak prosty?

Ja bym obstawiał to co Puklus mówi. Poluźnij linkę tak, żebyś mógł ją swobodnie lekko ruszał i odkręcaj wkręcaj, aż będzie działało poprawnie. Po mojemu za bardzo naciągnąłeś linkę i zamiast przerzutka opierać się na śrubie H przerzutki tylnej opiera się na lince, a jej wychył wprawa stronę jest za mały przez to. W dodatku mogę polecić odkręcenie linki od przerzutki. Wyregulowanie najmniejszej zębatki i od nowa przerzutki. Czasami jest coś co przeoczymy i możemy się męczyć długo, a regulacja od nowa naprawi ten błąd. Kiedyś tak miałem. Męczyłem się z godzinę z przerzutką i nie wiedziałem o co chodzi. Wkurzyłem się. Poodkręcałem jej śruby H i L, odkręciłem linkę od przerzutki i od nowa ustawiam i działało poprawnie. Do dzisiaj nie wiem co było przyczyną, że nie mogłem tego wtedy dobrze wyregulować. Jednak nie ma to chyba znaczenia. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...