Skocz do zawartości

[do 5.5k PLN] Pierwszy MTB, prawie do wszystkiego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim,

Ze względu na pierwsze kroki na forum, jeśli coś znajdziecie "nie merytorycznego" nie mordujcie ;)

Ostatnio ukazała się szansa dla mnie aby zacząć zabawę z MTB, więc z chęcią z niej skorzystam, i pierwszą rzeczą będzie wypatrzenie dobrego bike'a. Zastosowanie to raczej ogólny offroad, czyli wszystko co można robić z rowerem górskim, ale na tyle wytrzymały abym mógł się też pobawić i trochę popróbować, czy to skoków czy innych dobroci związanych z rowerowaniem.

Budżet powyżej, i rozmawiając ze znajomym polecił mi coś takiego :

Saracen Zen X - http://www.saracen.co.uk/bikes/trail/zen-x , głównie ze względu na mega skok na widelcu ( 140mm ) co pozwala "ujść z życiem gdy się coś spie***y" ;) albo ogólnie jest nieco łatwiej, i w miarę dobry osprzęt Shmiano ( chyba że jest coś co w praktyce lubi się sypać szybko ? ). Jazdę próbną miałem i muszę przyznać że rowerek jest zrywny i lekki, ale nie chciałbym podejmować pochopnych decyzji.

Wydaje mi się że powinno być jeszcze parę innych ( równie ciekawych ) alternatyw.

Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc i opinie,

Czołem,

P.

Napisano

Co do przerzutki z tyłu wytrzyma. Ja mam SLXa ale raczej jeżdżę bardziej szosowo. Mój kolega uprawiający downhill ma też SLXa i nie narzeka na brak wytrzymałości.

Napisano

Dzięki wielkie za hinty.

Właśnie o SLX jestem w miarę spokojny, nie powinien tak szybko odpaść. Problem z używanymi rowerami jest taki że kupując moją maszynkę jest parę obostrzeń, w tym to że musi być niestety nowy ( i nie jest to mój wymysł :-D ).

Co do FS ponieważ zaczynam, póki co myślałem aby skoncentrować się bardziej na hardtailu, bo dobrego full'a raczej ciężko jest dostać w moim budżecie :-/

Napisano

Za taką kasę możesz dorwać albo fulla używanego dobrego, albo nowego sztywniaka, ale na stalowej ramie.

Jak hardtail, to rama ze stali CRMO jest dużo lepsza, tłumi lepiej, i jest dużo bardziej wytrzymała.

Napisano

pewnie, że kupisz fula. To, że cena katalogowa jest kosmiczna nie oznacza, że za tyle się sprzedaje. Dziś kupiłem Giant Trance X3 za 5740 PLN... Cena katalogowa 7500 PLN.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...