garret9 Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 Witam, mam pewne absurdalne pewnie dla wielu pytanie, ale chciałbym rozwiać wszelkie swoje wątpliwości. Składam rower z ramy Authora (model "basic" z 2009) którą razem z kołami kupiłem od znajomego. Mam już zmontowany widelec, nowe stery, mostek i kiere. Hamulce V-ki z klamkami czekają. Teraz pora na napęd. Fabrycznie był 8rzędowy (acera/alivio), korba suntour, a chciałbym założyć 9 rzędowego SLX-a, z korbą Deore. Czy są jakieś możliwe przeciwwskazania przy takim upgrade'dzie? Czy coś trzeba sprawdzić nim zakupię napęd aby był on kompatybilny z ramą, piastą?? Czy to raczej nie ma znaczenia.
Andrew Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 Wszystko będzie pasować. Wystarczy, że zmienisz manetki, kasetę, łańcuch. Od biedy może zostać stara tylna przerzutka i korba.
Arms Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 Fabrycznie był 8rzędowy (acera/alivio) Przy przejściu na napęd 9rzędowy potrzeba będzie wymienić piastę albo całe koło.
Mod Team sznib Napisano 30 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 30 Czerwca 2012 @up. Kto Ci takich bzdur nagadał?
Arms Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 Przy przejściu z 8rz na 9rz pasuje bębenek piasty?
beskid Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 Przy przejściu na napęd 9rzędowy potrzeba będzie wymienić piastę albo całe koło. Przy przejściu z 8rz na 9rz pasuje bębenek piasty? Jak czegoś nie wiem to nie zabieram głosu tym bardziej, że to podstawowa wiedza a samo zagadnienie przejścia z 8 na 9 czy 10 sp wałkowane z tysiąc razy.
jurislawek Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 Manetki też slx i przednią przerzutka też? Ja ja mam na razie przednią przerzutka środę i tył slx, ale widzę ze muszę zmienić korbe też do 9rzedowej, reprezentacji zmieniasz na octalink czy htII
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.