Skocz do zawartości

[sztyca] jaka sztyca do 50zł dla dziewczyny

Iskra14

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć jestem tu nowa i mam pytanie do osób bardziej orintujących się w temacie :) chciałam nawet dodać temat w dziale giełda ale jeszcze nie mogę.

Potrzebuje sztycy do ramy Author Traction 17,5'', średnica 31,6mm. Warto polować na jakąś używaną na Allegro, np. wyższy model Ritchey'a czy z racji tego że jestem dziewczyną i to niską :) (waga 58kg, wzrost 165cm) nie ma sensu kupowania czegoś z wyższej półki, bo sztyca i tak będzie mało co wysunięta i nie ma szans, żebym jej zaszkodziła? Może warto zastanowić się nad inną firmą niż Ritchey?

Szaleć na rowerze na razie nie szaleję :)

Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki :)

Justyna

Napisano

Pewnie, że nie ma szans na zaszkodzenie. Ewentualne różnice to waga i kształt - niektóre mają "końcówkę" (tj. tam gdzie przykręca się siodełko) odgiętą do tyłu - ale to raczej kwestia osobistych preferencji. Co do wagi - jak nie będzie za dużo wysunięta to trzeba by zmierzyć ile jest od kreski, która określa maksymalne wysunięcie do końca sztycy, zaznaczyć ustawienie sztycy i do zmierzonej odległości doliczyć z 5cm (jak trafią się buty z grubszą podeszwą to może być potrzeba podniesienia siodełka o te 2-3cm) i uwalić niepotrzebną rurę.

No a rama faktycznie raczej za duża, ja mam 185 i jeżdżę na 18" - choć na różnych ramach różnie to wygląda...

Napisano

Moja Kasia ma 164cm i męską 16" która jest ciut za długa.

Moja dzisiaj przyszła jest "wstępnie" złożona i wydaje mi się, że jest nawet za mała, ale to tylko tak mi się wydaje bo do tej pory miałam rower na ramie "w spadku" po facecie i ona dopiero była wielka :) ze strony Authora i po rozmowie z velo dobrałam 17,5 bo mniejsze są do 160cm, a od 160 jest już 17-17,5. Za krótka nie jest (mam poza tym stary bardzo krótki mostek) za wysoka też nie bo bez problemu mogę stać a nie wiem czy coś jeszcze się liczy :):)

Dzięki za pomoc w sprawie sztycy :)

Napisano

Ja mam 170 cm i nogę ~80 cm, jeżdżę na męskiej 17'- niby jest dobra ale po kilku tysiącach kilometrów już wiem, ze następna rama jednak będzie mniejsza:)

A co do sztycy to sobie kup nowego Accenta SP-08. Ma genialne jarzmo.

Inna sprawa, ze jak sztyca jest dobrej długości i dobrze wysunięta to nawet zwykły Zoom daje radę.

Napisano

Nie wiem czy to jest damski model ale przed chwilą był kolega, który ma 17 scotta nie wiem jaki model i jego rama była większa, więc nie wiem czy to inna rozmiarówka czy co :D jak za kilka tys km stwierdzę, że za duża to zmienię :):)

Jeszcze raz dzięki za porady :) na razie rozglądam się za brakującymi częściami tutaj w dziale giełda :)

alkor - podoba mi się tekst o sadle :)

Napisano

Sztyca może być taka jaka Ci się spodoba, ja bym kupił tanią i ją uciął, żeby zgubić 100g:P

a rame rzeczywiście masz za dużą, mój ojciec ma 175cm i jeździ na niecałych 18" i rama jest na niego odpowiednia, nie męczysz się na tym klocku?

• Mod Team
Napisano

Teraz pytanie czy z setbackiem czy bez? Wnioskuje po rozmiarze ramy i wzroście ze raczej bez setbacka bym szukał ale pytanie czy obecna pozycja za kierownicą jest wygodna ? Nie prawidłowa pozycja może przyprawić o ból kolan, pleców nadgarstków ...

Napisano

Moim zdaniem sztyca bez setback'u. Nie ma co dodatkowo wyciągać pozycji, doregulować moskiem i powinno być ok. Mostek raczej krótki w granicach 80mm.

Z tego co wywnioskowałem to autorka dopiero składa rower na tej ramie i nie jeździła na niej wcześniej.

• Mod Team
Napisano

Oj tam, gadacie. Ja przy 165cm wzrostu na 18tce jeżdżę i jest ok ;) A co do sztycy to Z(ł)oomy zdecydowanie odradzam. Mam gdzieś jeszcze w gratach taką z jarzmem na 1 śrubę i ząbki się w jarzmie szybko wyrobiły, przez co pomimo bardzo silnego skręcenia siodło się obkręcało podczas jazdy po wertepach. Tak więc najlepiej sztycę brać z jarzmem na 2 śruby. Z nowych Accent będzie ok. Troszkę drożej są fajne sztyce Turnera. No albo używkę w dobrej cenie ;).

• Mod Team
Napisano

Miałem złoma na jedną śrubę i o ile mi sie zęby nie wytarły to średnia to sztyca, obecnie mam nie za tanią sztyce smica i jestem z niej zadowolony lekka i ma system 2 śrubowy co płynnie pozwala ustalić kąt siodełka. Nie trzeszczy nie skrzeczy, czego o złomie nie można było powiedzieć, tam trzeba było sie nieźle napocić by sie "jęków" pozbyć.

• Mod Team
Napisano

Mam obecnie simce 31.8/400 i wazy rowniusie 250g :D a pamiętam ze te złom ma 250mm i ważył sporo więcej może nie 2 razy ale jednak :P 27.2 niby aluminiowe ... no ale kosztowała 15zł :D pamiętam ze "gruboskórna" strasznie była :D pewnie nadrabiali brak wytrzymałości grubością ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...