Iskra14 Napisano 31 Maja 2012 Napisano 31 Maja 2012 Cześć jestem tu nowa i mam pytanie do osób bardziej orintujących się w temacie chciałam nawet dodać temat w dziale giełda ale jeszcze nie mogę. Potrzebuje sztycy do ramy Author Traction 17,5'', średnica 31,6mm. Warto polować na jakąś używaną na Allegro, np. wyższy model Ritchey'a czy z racji tego że jestem dziewczyną i to niską (waga 58kg, wzrost 165cm) nie ma sensu kupowania czegoś z wyższej półki, bo sztyca i tak będzie mało co wysunięta i nie ma szans, żebym jej zaszkodziła? Może warto zastanowić się nad inną firmą niż Ritchey? Szaleć na rowerze na razie nie szaleję Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki Justyna
kadargo Napisano 31 Maja 2012 Napisano 31 Maja 2012 Każda sztyca wytrzyma. Swoją drogą masz za dużą ramę.
x153 Napisano 31 Maja 2012 Napisano 31 Maja 2012 Pewnie, że nie ma szans na zaszkodzenie. Ewentualne różnice to waga i kształt - niektóre mają "końcówkę" (tj. tam gdzie przykręca się siodełko) odgiętą do tyłu - ale to raczej kwestia osobistych preferencji. Co do wagi - jak nie będzie za dużo wysunięta to trzeba by zmierzyć ile jest od kreski, która określa maksymalne wysunięcie do końca sztycy, zaznaczyć ustawienie sztycy i do zmierzonej odległości doliczyć z 5cm (jak trafią się buty z grubszą podeszwą to może być potrzeba podniesienia siodełka o te 2-3cm) i uwalić niepotrzebną rurę. No a rama faktycznie raczej za duża, ja mam 185 i jeżdżę na 18" - choć na różnych ramach różnie to wygląda...
kadargo Napisano 31 Maja 2012 Napisano 31 Maja 2012 Moja Kasia ma 164cm i męską 16" która jest ciut za długa.
Iskra14 Napisano 31 Maja 2012 Autor Napisano 31 Maja 2012 Moja Kasia ma 164cm i męską 16" która jest ciut za długa. Moja dzisiaj przyszła jest "wstępnie" złożona i wydaje mi się, że jest nawet za mała, ale to tylko tak mi się wydaje bo do tej pory miałam rower na ramie "w spadku" po facecie i ona dopiero była wielka ze strony Authora i po rozmowie z velo dobrałam 17,5 bo mniejsze są do 160cm, a od 160 jest już 17-17,5. Za krótka nie jest (mam poza tym stary bardzo krótki mostek) za wysoka też nie bo bez problemu mogę stać a nie wiem czy coś jeszcze się liczy :) Dzięki za pomoc w sprawie sztycy
kadargo Napisano 31 Maja 2012 Napisano 31 Maja 2012 Rozumiem że to damska wersja ramy? Jeśli tak to faktycznie zmienia postać rzeczy.
alkor Napisano 31 Maja 2012 Napisano 31 Maja 2012 Ja mam 170 cm i nogę ~80 cm, jeżdżę na męskiej 17'- niby jest dobra ale po kilku tysiącach kilometrów już wiem, ze następna rama jednak będzie mniejsza:) A co do sztycy to sobie kup nowego Accenta SP-08. Ma genialne jarzmo. Inna sprawa, ze jak sztyca jest dobrej długości i dobrze wysunięta to nawet zwykły Zoom daje radę.
Iskra14 Napisano 31 Maja 2012 Autor Napisano 31 Maja 2012 Nie wiem czy to jest damski model ale przed chwilą był kolega, który ma 17 scotta nie wiem jaki model i jego rama była większa, więc nie wiem czy to inna rozmiarówka czy co jak za kilka tys km stwierdzę, że za duża to zmienię :) Jeszcze raz dzięki za porady na razie rozglądam się za brakującymi częściami tutaj w dziale giełda alkor - podoba mi się tekst o sadle
Lumperator Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 Rama jest dobra, jeśli ma damską geometrię. Jeśli męska, to prawdopodobnie będzie nie za wysoka, tylko za długa.
honor Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 Nie było ramy Traction w wersji dla kobiet w rozmiarze 17,5".
PoleK Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 Sztyca może być taka jaka Ci się spodoba, ja bym kupił tanią i ją uciął, żeby zgubić 100g:P a rame rzeczywiście masz za dużą, mój ojciec ma 175cm i jeździ na niecałych 18" i rama jest na niego odpowiednia, nie męczysz się na tym klocku?
Mod Team Puklus Napisano 4 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2012 Teraz pytanie czy z setbackiem czy bez? Wnioskuje po rozmiarze ramy i wzroście ze raczej bez setbacka bym szukał ale pytanie czy obecna pozycja za kierownicą jest wygodna ? Nie prawidłowa pozycja może przyprawić o ból kolan, pleców nadgarstków ...
honor Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 Moim zdaniem sztyca bez setback'u. Nie ma co dodatkowo wyciągać pozycji, doregulować moskiem i powinno być ok. Mostek raczej krótki w granicach 80mm. Z tego co wywnioskowałem to autorka dopiero składa rower na tej ramie i nie jeździła na niej wcześniej.
Mod Team sznib Napisano 4 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2012 Oj tam, gadacie. Ja przy 165cm wzrostu na 18tce jeżdżę i jest ok A co do sztycy to Z(ł)oomy zdecydowanie odradzam. Mam gdzieś jeszcze w gratach taką z jarzmem na 1 śrubę i ząbki się w jarzmie szybko wyrobiły, przez co pomimo bardzo silnego skręcenia siodło się obkręcało podczas jazdy po wertepach. Tak więc najlepiej sztycę brać z jarzmem na 2 śruby. Z nowych Accent będzie ok. Troszkę drożej są fajne sztyce Turnera. No albo używkę w dobrej cenie .
Mod Team Puklus Napisano 4 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2012 Miałem złoma na jedną śrubę i o ile mi sie zęby nie wytarły to średnia to sztyca, obecnie mam nie za tanią sztyce smica i jestem z niej zadowolony lekka i ma system 2 śrubowy co płynnie pozwala ustalić kąt siodełka. Nie trzeszczy nie skrzeczy, czego o złomie nie można było powiedzieć, tam trzeba było sie nieźle napocić by sie "jęków" pozbyć.
Mod Team sznib Napisano 4 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2012 Dodatkowo złom waży prawie 2x więcej niż Smica .
Mod Team sznib Napisano 4 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2012 2x? Smica 350 waży ok. 250g. przy średnicy 31,6. Zoom 400 waży 425g.
Mod Team Puklus Napisano 4 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2012 Mam obecnie simce 31.8/400 i wazy rowniusie 250g a pamiętam ze te złom ma 250mm i ważył sporo więcej może nie 2 razy ale jednak 27.2 niby aluminiowe ... no ale kosztowała 15zł pamiętam ze "gruboskórna" strasznie była pewnie nadrabiali brak wytrzymałości grubością ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.