Skocz do zawartości

[SPD] Pierwszy zestaw - co wybrać?

mati04

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Przymierzam się do zakupu pierwszego zestawu SPD. Jeżdżę trasy po 20-40 km, czasem dłuższe, czasem w terenie, czasem asfalt. Czytałem trochę o pedałach oraz butach SPD, ale wciąż nie jestem przekonany. Zacznę od pedałów. Otóż, nie wiem czy wybrać:

- któryś z modeli podstawowych, jak np. shimano PD-M505/520/540 (nie wiem kompletnie czym się różnią od siebie te 3 modele)

- czy może trochę droższy SHIMANO PD-M530 (który jak na moje nie różni się zbytnio od w.w. modeli, poza tym, że posiadają one prowizoryczne platformy, które w moim odczuciu nie wnoszą zbyt wiele, aczkolwiek wydaje sie, jakby były zrobione z metalu a nie z tworzywa)

- a może któryś z modeli posiadających w standardzie platformę, np PD-M424, PD-M545 lub PD-M647. Czytałem niektóre opinie że te platformy z tworzywa nie są zbyt trwałe i lubią się łamać? Alternatywę mogłyby stanowić pedały PD-A530, lecz to chyba niezbyt wygodne, aby mieć złącze do wpinania buta tylko z jednej strony?

Wg mnie najbardziej odpowiadały by mi buty z platformami aluminiowymi/stalowymi oraz z zaczepami po obu stronach, jednak nie widziałem nic takiego w ofercie shimano. Może znacie pedały tego typu jakiegoś innego producenta?

Kolejnym zapytaniem są buty. Otóż:

- wybrać bardziej turystyczny model, jak np.: SH-MT43 (czytałem że w takich butach lepiej się chodzi bo mają bardziej schowane bloki w podeszwę i są miękksze,)

- czy może bardziej typowe MTB, jak np: SH-M087 ???

Proszę poradźcie, bo nie chcę kupić w ciemno, a potem, po wydaniu ok 400 zł zapewne, dowiedzieć się że źle kupiłem, czego przyczyną będzie nieobeznanie w temacie. Z góry dzięki na uwagi i wskazówki.

Napisano

najpierw ile masz kasy , czy jeździsz bardziej turystycznie czy bardziej terenowo i czy bedziesz dużo chodził w tych butach czy tylko tak na powiedzmy 10 minut z roweru żeby odpocząć i cos zjeść na trasie ?

Napisano

Zacznij może od drugiej strony, czyli od butów. Jeżeli mają być tylko na rower kupuj twarde buty z pedałami bez platform. Jeżeli jednak bardziej Ci odpowiadają takie, w których można przejść kilka kroków w stylu odmiennym niż chodzenie na szczudłach to spraw sobie pedały z platformami i jakieś bardziej miękkie buty.

Pozdrawiam

Napisano

Proponuję nie oszczędzać na zestawie. Kupisz taniznę byle była, to po jakimś czasie będziesz myślał, co by wymienić na lepsze. Tutaj będzie kolejny wydatek. Ja tak miałem kilkanaście lat wstecz. Kupiłem pedałki SPD z niskiej półki i po krótkim czasie musiałem zakupić coś dobrego bo nie dało się jeździć po jakimś czasie na tym badziewiu. Piszę o pedałach bo buty, to inna kwestia. Jak koledzy wyżej. Zależy, czy chcesz tylko w nich jeździć terenowo, czy połazić i pozwiedzać.Na pewno musisz je przymierzyć i zrobić kilka kroków :thumbsup:

Napisano

Coś mi się wydaje, że trzeba będzie ciąć. To są takie SPD-y do chodzenia, a w ostateczności można z nich wyskrobać miejsce do bloków. Tak mi się wydaje... Niech jeszcze ktoś potwierdzi :thumbsup:

Napisano

1. no tak to wygląda bo jak chce podważyc czyms ze teślepki to mi się wydaje ze tam jakis klej jest, no ale po co spd do chodzenia

Napisano

Może nie do chodzenia ale głównie w tych butach chodzi o przyczepność powierzchni podeszwy do płaskiego raczej podłoża :thumbsup:

Wiesz o co chodzi. Pojeździć w nich to tylko rekreacyjnie pewnie się da. Producent pewnie przewidział w nich możliwość wpięcia bloków ale kosztem utraty stabilności chodzenia. Tak mi się wydaje.

Napisano
Otóż, nie wiem czy wybrać: - któryś z modeli podstawowych, jak np. shimano PD-M505/520/540

Bierz jeśli możesz 540 bo są łatwiejsze w serwisie od 520

czy może bardziej typowe MTB, jak np: SH-M087 ???

Dokładnie te buty bym kupił. Nie ma co bawić się w jakieś półśrodki trekingowe. SPD to system do sportowej jazdy i tylko wtedy ma sens jeśli się taką jazdę uprawia. Jeśli jeździsz w taki sposób, wspinasz się rowerem na porządne góry to będziesz baaaardzo zadowolony. Do jazdy turystycznej i podziwiania widoczków wystarczą stare adidasy i plastikowe pedały :)

Napisano

Od wczoraj jestem posiadaczem pedałów M540, myślałem wcześniej o M520, ale łatwość serwisowania wzięła górę i wybrałem te pierwsze. Buty mam Shimano M077 na allegro do dostania poniżej 200zł. Przy zakupie butów zwróć uwagę na rozmiarówkę, ja na codzień noszę 42 a shimano musiałem kupić 44, więc lepiej przymierzyć w sklepie a zakupić przez internet (taniej). Jeśli chodzi o SPD to zupełnie nowe odczucia z jazdy, serdecznie Ci polecam, na pewno nie pożałujesz, a nawet powiem więcej, nie wrócisz już do zwykłych pedałów.

Pozdrawiam

Artur

Napisano

zrobiłem podobnie jak pan

charmside

przymierzałem takie same buciki w sklepie i kupilem przez neta bo jednak ta rozmiarówka , tez musialem brac o 2 rozmiary większe , a pedały kupiłem 520 bo były razem z tymi butami za 289zł na alledrogo

Napisano

Planuję wydać tak do 400 zł. Jeśli chodzi o chodzenie w międzyczasie to jedynie do sklepu na chwile czy coś. Dużo nie chodzę w zasadzie jak jestem rowerem bo trochę za niego dałem i za dodatki i szkoda by było jak by komuś się coś spodobało;)

I jeszcze jedno, proszę o potwierdzenie bądź zaprzeczenie, czy to prawda że jak ma się pedały z platformami (np.: PD-M545) :

1.to i tak nie da się w nich jeździć w zwykłych butach, adidasach? Bo np, jeśli nie chcę jechać rowerem dla sportu tylko do kumpla kilka kilometrów na piwo, to chyba nie będę tam siedział kilka godzin w twardych butach rowerowych z blokami na podeszwie bez sensu:P A w adidasach na pedałach bez platform raczej nie ujadę.

2. to ciężej się wpina bloki w klamry, niż jakby tych platform nie było

Bo może, aby uniknąć wad pedałów ze stałymi platformami, lepiej by było kupić M540 i wpinane platformy SM-PD22, i w razie konieczności jazdy w zwykłych butach po prostu wpiąć platformę i śmigać. Co myślicie?

Napisano
I jeszcze jedno, proszę o potwierdzenie bądź zaprzeczenie, czy to prawda że jak ma się pedały z platformami (np.: PD-M545) :

1.to i tak nie da się w nich jeździć w zwykłych butach, adidasach? Bo np, jeśli nie chcę jechać rowerem dla sportu tylko do kumpla kilka kilometrów na piwo, to chyba nie będę tam siedział kilka godzin w twardych butach rowerowych z blokami na podeszwie bez sensu:P A w adidasach na pedałach bez platform raczej nie ujadę.

Dobrze rozumiem? Jak ma się pedały z platformami to nie da się jeździć w zwykłych butach? To po co te platformy?

Kup lepiej np. M540 i dokup platformy. To najlepsze wyjście. Ja na dniach kupowałam, tylko że M520 i za 90 parę zeta kupiłam komplet: pedały, bloki i nakładki platformowe. Są z tworzywa, ale solidne i żeby je zdjąć, trzeba je podważyć śrubokrętem, więc są pewnie przyczepione do pedała. Poszukaj na allegro, może z M540 też są takie okazje :)

• Mod Team
Napisano

Do 520 trzeba miec specjalny klucz, do 540 wystarczy zwykły klucz płaski i możesz przesmarować łożyska kiedy chcesz i nie ma w nich plastiku.

Można jeździć na spd w normalnych butach ale wymaga to dużej wprawy i do wygodnych nie należy, dodatkowe nakładki to spora wygoda, kosztują grosze.

Co do butów, im lepsze i bardziej "typowe mtb" to będziesz bardziej zadowolony, zwykle są lżejsze, mają lepsza wentylację itp, sztywny but lepiej przenosi energię na pedały, zwyczajnie jedziesz szybciej, niektóre buty po czasie miękną że wyginają się jak trampek, licho się w nich jeździ potem.

Napisano
ja na codzień noszę 42 a shimano musiałem kupić 44, więc lepiej przymierzyć w sklepie a zakupić przez internet (taniej).

Dokładnie tak. Shimano ma rozmiarówkę zaniżoną. Ja też noszę normalnie 42 a shimano musiałem kupić 44 po przymierzeniu w sklepie stacjonarnym.

Napisano

Dobrze rozumiem? Jak ma się pedały z platformami to nie da się jeździć w zwykłych butach? To po co te platformy?

chodi mi o to że jeżeli ma się pedały SPD z platformami, to jak bardzo jest dokuczliwe dla stopy, w normapnym cywilnym bucie, to że bloki wystają i (podobno) wbijają się w podeszwę. Czy jest to bardzo niewygodnie, czy trochę, czy to mit? O to mi chodziło, źle skonstruowałem pytanie;P

chodi mi o to że jeżeli ma się pedały SPD z platformami już seryjnie zamontowanymi (nie takimi wczepianymi), to czy, i jak bardzo jest dokuczliwe dla stopy, w normapnym cywilnym bucie, to że bloki wystają i (podobno) wbijają się w podeszwę. Czy jest to bardzo niewygodnie, czy trochę, czy to mit? O to mi chodziło, źle skonstruowałem pytanie;P

Co w taki razie powiecie na taki zestaw?:

Pedały SHIMANO PD-M540 http://allegro.pl/pedaly-spd-shimano-xt-pd-m540-komplet-z-blokami-cr-i2334286475.html

+

Platformy SM-PD22 http://allegro.pl/nakladki-platformy-na-pedaly-shimano-sm-pd22-i2286305419.html

+

Buty SHIMANO SPD MTB SH-M087L model 2012r http://allegro.pl/shimano-buty-spd-mtb-sh-m087l-czarne-2012-r-48-cr-i2339793203.html

całość nieco przekroczy zakładany budżęt ale trudno sie mówi

• Mod Team
Napisano

Taki zestaw będzie bardzo OK, tylko dobrze dobierz rozmiar butów i będziesz zadowolony.

Pamiętaj że buty nie mogą być luźne inaczej stopa się męczy, lata po bucie a ciągnięcie w górę będzie mało efektywne, rzecz jasna cisnąć też nie może. Najlepiej przymierzyć w skarpetach rowerowych (takich ciut grubszych), chwilę pochodzić, stanąć na palcach zobaczyć jak trzymają piętę i czy się nie wyginają.

Napisano

Podpisuję się pod tym, co pisze Maniak.

Mam te same platformy, co prawda, nie używałam ich, ale są sztywne i dobrze trzyma je pedał. Wzięłam z platformami, bo była okazja, a nóż może się przydadzą ;)

• Mod Team
Napisano

Opis i ew. rocznik, wyrób jest ten sam... pd-m540...

kiedyś 540 były odpowiednikiem xt bo był drugi od góry w hierarchii , niedawno wprowadzili model z napisem xt więc powiedzmy że ten jest zaraz po nich, dlatego ktoś sobie napisał że to slx. Chociaż nadal różnic konstrukcyjnych niema.

Napisano

Najlepiej przymierzyć w skarpetach rowerowych (takich ciut grubszych), chwilę pochodzić, stanąć na palcach zobaczyć jak trzymają piętę i czy się nie wyginają.

Tylko gdzie ja taie buty przymierzę w Gdańsku?:P Najwyżej zamówię a jak będę nie OK to odeślę. Problem w tym że noszę normalnie buty 46 więc teoretycznie musze mieś 48 shimano, większych z tego co wiem nie produkują;/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...