Wiesiu Napisano 10 Maja 2012 Napisano 10 Maja 2012 Jeżdżę już jakiś czas i w końcu zdecydowałem się kupić pulsometr Sigma PC-9, jestem amatorem i zależało mi na niewysokiej cenie dlatego wybrałem ten a nie inny. Po dzisiejszym pierwszym użyciu wyniki mnie trochę zaskoczyły... wychodzi z nich, że jeżdżę dużo intensywniej niż by mi się wydawało i stąd moje pytanie czy w ogóle wyniki które podam poniżej są realne. Po primo, wedle wyliczeń pulsometru, moje: HRmax - 191 PZ (80-100%) - 153-191 FZ (70-80%) - 134-152 HZ (55-70%) - 105-133 Są rzeczywiście takie? Ważę około 110kg i mam blisko 23 lata. Teraz tak, zrobiłem sobie trasę 29km z różnicą wysokości 110-120m z nawierzchnią mniej więcej w połowie asfaltową i w połowie szutrową i leśną, w czasie 1:18h co daje średnią około 22,3km/h. I oto co otrzymałem... Najwyższa wartość pulsu jaką osiągnąłem to 189 i to na jednym takim niezbyt długim podjeździe na którym zawsze jestem mega zdyszany. Udziały procentowe poszczególnych stref w całości treningu: HZ-1% FZ-25% PZ-73% HR średnie wyszło 160 A spalone kalorie to.... 1631, co daje 1255kcal/h... Czy to w ogóle jest możliwe? Szczególnie tak duże spalanie kalorii. Nie ukrywam, że zależy mi na tym aby dzięki jeździe schudnąć, ale ponoć nie powinno się przekraczać 70% HRmax... a ja przy szybkim chodzeniu je przekraczam, a co dopiero przy jeździe na rowerze. W zasadzie na prostych bez większego problemu utrzymuję ~170HR a lekkiej zadyszki dostaję dopiero jak zbliżam się do 180. Jestem laikiem w tych sprawach, także prosiłbym o parę słów od bardziej doświadczonych Czy jak utrzymuję takie wysokie HR to znaczy, że nie zrzucę zbędnego tłuszczu i kilogramów?
damianEr Napisano 10 Maja 2012 Napisano 10 Maja 2012 A wprowadziłeś przed rozpoczęciem użytkowania swoje dane do pulsometru ? Wiek , waga itd. ?
Wiesiu Napisano 10 Maja 2012 Autor Napisano 10 Maja 2012 A wprowadziłeś przed rozpoczęciem użytkowania swoje dane do pulsometru ? Wiek , waga itd. ? Jasne, to co napisałem na początku to progi po wprowadzeniu danych.
iza121 Napisano 10 Maja 2012 Napisano 10 Maja 2012 przy hr średnim 160 i takim %udziałem stref spalone kalorie są jak najbardziej możliwe Pozostałe wyniki również są hipotetycznie możliwe
Klosiu Napisano 10 Maja 2012 Napisano 10 Maja 2012 Spalanie kalorii zależy między innymi od wagi, z tym że tętno masz w tej chwili zawyżone przez słabą kondycję. Z czasem będzie spadać do realnej wartości przy tym wysiłku. Ja przy takim tętnie i wadze 78kg spalam około 850kcal/h, więc przy o 1/3 wyższej wadze takie spalanie przy tym tętnie jest możliwe. Ale jak napisałem, na razie masz nieadekwatnie wysokie tętno (ja przy takim dystansie i średniej miałbym pewnie tętno poniżej 100-110 przy podobnym hrmax) i na razie nie kieruj się pulsometrem, a na pewno nie jeźdź z tętnem 70%hrmax, bo będziesz jeździł 15km/h i nic nie spalisz . Jeźdź tak jak ci pasuje, pulsaka możesz brać informacyjnie, ale ja bym nie brał, żeby się nie stresować. Założyłbym go dopiero po 2-3 miesiącach regularnych jazd. A to czy schudniesz czy nie zależy od ogólnego bilansu kalorycznego, a nie od jeżdżenia w strefie spalania tłuszczu. Co z tego że spala się wtedy procentowo więcej tłuszczu, jak na wysokim tętnie spala się więcej kalorii, więc i tłuszczu, choć procentowo jest mniej. Przy 70% hrmax spalisz 500kcal/h, z tego 60% tłuszczu, czyli 300 kcal, a przy 80% hrmax spalisz 900kcal, ale 40% z tłuszczu, czyli 360 kcal. A resztę spalonych kalorii organizm też uzupełnia podnosząc poziom metabolizmu i spalając własne zasoby. Tak że ta strefa spalania tłuszczu to bzdura z pism dla gospodyń domowych.
CrazyAsTuck Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 Hej Ho! Nabieranie kondycji to proces, w którym już jeden dzień przerwy może zrobić różnicę. Jeżeli tętno jest wysokie przy szybszym chodzeniu, to się nie przejmuj, bo faktycznie może to być oznaka słabej wydolności. Umiarkowanie i podnoszenie poprzeczki jest kluczem do sukcesu. Mój pulsometr, przy podbiegach, bo niestety na rowerze ni jak wysokiego nie potrafię wykręcić, wskazywał 195 przez pierwszych kilka dni użytkowania, po przerwie w treningach przy tym samym tempie biegu co w szczycie formy przed przerwą. Później tętno spadało, zaznaczam, że starałem się utrzymywać cały czas takie samo tempo, do śr. wartości 165 i mogłem biec dłużej i szybciej. Jeżeli chodzi o spalanie do podpisuję się pod kolegą Klosiu. Zabieraj pulsometr i zaznaczaj średnie wyniki, maksy itp przy podobnych trudnościach tras. Notuj i śledź rozwój/postęp. Aby się wydolnościowo rozwinąć, co za tym idzie przybliżyć się do idealnego wyniku w spalaniu, na początek proponuję coś takiego: (na trening 1h) - rozgrzewka - 15-20minut - puls śr. ok 110-115/min. - stopniowo zwiększyć puls do śr. ok 165/min. - 10 min - puls 165; - 20 min - trening interwałowo - puls min 165 do 180max (powiedzmy przez minutę (chociaż wiem, że na początku może być ciężko) obciążenie do 180/min a później powrót do śr. 165/min) - ostatnie 10-min - stopniowy powrót do 110-115/min (czyli odpoczynek, ale nie sen ). Ważne są trzy etapy: 1- rozgrzewka; 2- właściwe obciążenie; 3- odpoczynek na poziomie lekkiej rozgrzewki; Pulsometr to świetna rzecz! Wykorzystuj i poprawiaj wyniki. Stosuj się do rad kolegów to spalisz i zyskasz kondycję aż będzie miło. Jakby co pytaj!
arturs Napisano 17 Maja 2012 Napisano 17 Maja 2012 Pozwólcie że się podłączę.. W jaki sposób podnieś tętno nie zwiększając prędkości.. chodzi mi o to że najczęściej jeżdżę z żoną albo córką i muszę na nie czekać czy z nimi jechać, moje tętno spoczynkowe jest 60, HRMax około 190, chciałbym parę kilo zrzucić.. i mam problem - jak jadę około 15 km/h w terenie to tętno mam około 90/110.. a chciałbym troszkę większe żeby się w 60-70% mieścić.. jak zwiększyć tętno bez sporego przyspieszenia jazdy? Pozdrawiam..
Klosiu Napisano 18 Maja 2012 Napisano 18 Maja 2012 Weż żonę na hol . To tak jakbyś chodząc chciał mieć tętno 150. Nie da się, chyba że weźmiesz jakiś bardzo solidny plecak na plecy. i jeszcze pod górę zapitalać. A jak się nie da żony wziąć na hol, to niestety, oprócz spacerów z rodzinką musisz jeszcze sam wyjeżdżać mocniejszym tętnem.
kapsell Napisano 18 Maja 2012 Napisano 18 Maja 2012 zacisnij hamulce, albo kup specjalna piaste na przo ktora generuje opor jakby pod gore jachal.
arturs Napisano 19 Maja 2012 Napisano 19 Maja 2012 Weż żonę na hol . no tak - to na pewno spowoduje podniesienie tętna ok, to chyba muszę "orbitować" i będzie git . albo będę gonił żeby dziewczyny jechały w wyższej strefie
Polis Napisano 27 Maja 2012 Napisano 27 Maja 2012 Pozwólcie że się podłączę.. W jaki sposób podnieś tętno nie zwiększając prędkości.. chodzi mi o to że najczęściej jeżdżę z żoną albo córką i muszę na nie czekać czy z nimi jechać, moje tętno spoczynkowe jest 60, HRMax około 190, chciałbym parę kilo zrzucić.. i mam problem - jak jadę około 15 km/h w terenie to tętno mam około 90/110.. a chciałbym troszkę większe żeby się w 60-70% mieścić.. jak zwiększyć tętno bez sporego przyspieszenia jazdy? Pozdrawiam.. Kolego proponuje: - jeżdząć z rodzinką jeździć z dużą kadencją (oczywiscie na odpowiednim biegu abys rodzinki nie zostawił daleko z tyłu) - ewentualnie, na cięższym przełożeniu i mała kadencja. ale uważaj na kolana bo można uszkodzić pozdro
arturs Napisano 27 Maja 2012 Napisano 27 Maja 2012 Kolego proponuje: - jeżdząć z rodzinką jeździć z dużą kadencją (oczywiscie na odpowiednim biegu abys rodzinki nie zostawił daleko z tyłu) - ewentualnie, na cięższym przełożeniu i mała kadencja. ale uważaj na kolana bo można uszkodzić pozdro dzięki za radę.. właśnie dzisiaj odwiedziłem z żoną kielecką górę Telegraf z pulsometrem i już było zdecydowanie lepiej - jakieś 50% czasu w pożądanej strefie więc jest całkiem nieźle.. chyba dzięki przyzwyczajeniu do roweru coraz łatwiej kontrolować tętno - w sensie że tak nie skacze gwałtownie bo organizm przyzwyczaił się do wysiłku.. Pozdrawiam
pajomcek001 Napisano 27 Maja 2012 Napisano 27 Maja 2012 z tym holem to nie jest zupełnie z czapy pomysł, widziałem filmiki ludzi jeżdżacych na rajdach, w których startuje się parami, że jeździli właśnie z holami. Ja jeżdżę z siostrą i jej mężem na wycieczki, które oni traktują jako okazję do popedałowania, ale w stylu, aby jak najmniej się zmęczyć. Zupełnie mi to nie odpowiada, ale nie lubię jeździć sam. Więc jeżdżę z bardzo wysoką kadencją. Na razie kadencja 80-85 to max co mogę wykręcić bez podskakiwania, zobaczymy czy dam radę to zwiększyć
Lezza Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Ja śmigam jakiś rok czasu z pulsometrem i oto co zaobserwowałem. Mam 30 lat, więc mój HRmax wynosi 190. Po uśrednieniu około 130 wyjazdów (3500km) MTB + Szosa (mogę stwierdzić, że idealnie mi się jedzie przy AVG 140-145, powyżej po prostu mój organizm szybciej siada, a przy 140 jadę turystycznie. Co do HRmax, najwięcej miałem 187 na górce w lesie i powiem szczerze, że nie ciekawie się zrobiło - szaro przed oczami, dziwne mroczki, oczywiście niby wszystko ok było ale nie czułem się dobrze... Spoczynkowe tętno to 62-72, tyle mi się udało zaobserwować chodząc po domu z pulsometrem, oglądając film i siedząc przed komputerem. Wszystko zależy od tego co jadłem, czy się wyspałem, czy miałem ciężki dzień w pracy itd. Generalnie dzisiaj jechałem z kumplem szosą pod górkę, ja patrzę na polarka mojego a tam 169, mówię do kumpla a ty ile masz? a on 198 a jest facet starszy ode mnie o 5 lat. Więc albo ma przegrzaną swoją sigmę, albo słabe baterię, albo anomalie swojego organizmu albo bóg wie co jeszcze... ale 198 w wieku 35 lat? i to podobno zdarza mu się dość często. To samo z AVG HR, też bardzo wysokie i znacznie większego od mojego. To jak z tym jest, lepiej mieć mniej czy więcej tych uderzeń? chyba jak jest mniej to lepiej co? serce po prostu mocniej pompuje a nie pompuje szybko, tak by wychodziło logicznie rzecz ujmując. P.S Moje wyniki są na Polarze CS200 także raczej 99% wiarygodne, natomiast jeżeli u kumpla tak bardzo Sigma okłamuje jego HR, to po raz kolejny widać jaka ta Firma jest kiepska.
andrzejmakal Napisano 9 Lipca 2012 Napisano 9 Lipca 2012 Moim zdaniem, im mniej tym lepiej. Dobrym wskaźnikiem wytrenowania (i przetrenowania) jest pomiar tętna spoczynkowgo, czyli otwierasz oczy po nocy i mierzysz. 40-50 to jest super sprawa. Mniej - to już jakaś bradykardia, a >70 jest oznaką zmęczenia/przetrenowania organizmu. Dużo na te tematy mozna znaleźć w literaturze o bieganiu. Tam to już jest oddzielna gałąź nauki:-) Pozdr
iza121 Napisano 9 Lipca 2012 Napisano 9 Lipca 2012 W gwoli uściślenia tętno poniżej 60 uderzeń na minutę to bradykardia, podwyższone tętno w stosunku do tego, które mamy zwykle może oznaczać zmęczenie organizmu (i niekoniecznie musi to być akurat 70 uderzeń na minutę)
krazen Napisano 9 Lipca 2012 Napisano 9 Lipca 2012 Lezza każdy ma inne tętno i powinno się na to patrzeć indywidualnie. Najlepiej sobie zmierzyć HRmax albo, jescze lepiej, tętno na progu mleczanowym i według tego ustalać strefy. Wzór 220 - wiek jest dobry kiedy np uśredniamy wartości tętna dla dużej liczby osób, ale indywidualnie u każdego to wygląda inaczej. Ja powinienem wg tego wzoru mieć max 197, a ostatnio udało mi się wyciągnąć 213 na podjeździe przed metą.
farmer Napisano 11 Lipca 2012 Napisano 11 Lipca 2012 Z tętnem to sprawa bardzo indywidualna. Ja mam spoczynkowe około 50 a max dużo powyżej normy... Mam 31 lat i na maratonach widuje 220 a max jakie widziałem na pulsometrze to 230 i to chyba z 2-3 razy. Staram się tak nie obciążać organizmu ale jeśli się dobrze nie rozgrzeje przed zawodami to na początku tętno mi mocno rośnie. Oczywiście wysokie tętno na początku zabija na końcu trasy Dodam że na zawodach typu XC średnie tętno przy około 1h wysiłku wychodzi mi około 180.
Mod Team safian Napisano 11 Lipca 2012 Mod Team Napisano 11 Lipca 2012 Mam 31 lat i na maratonach widuje 220 a max jakie widziałem na pulsometrze to 230 i to chyba z 2-3 razy Jaki masz pulsometr? Kodowany sygnał? :> U mnie ostatnio w górach ni stąd ni zowąd Sigma Onyx Pro wystrzeliła do 205, by po kilku sekundach zejść do realnych 140 :>
y4recky Napisano 11 Lipca 2012 Napisano 11 Lipca 2012 ja mam taką samą sigmę i również kilka razy wystrzeliła ponad 200, ale to bardzo sporadycznie (raz na 50-100 wyjazdów) i tylko na kilka sekund. Ogólnie raczej pokazuje właściwie, od roku jeżdżę na pulsometrze garmina (w liczniku) i pokazuje podobne wyniki jak sigma.
PoleK Napisano 11 Lipca 2012 Napisano 11 Lipca 2012 ja mam jedynie niekodowanego Crane'a ale jesli jego wskazania zgadzaja sie z "liczonymi na reke" to chyba sie nie myli nie? Leząc spokojnie potrafie zejść do ok 40-50bpm. a Podczas wysiłku tak do 205 dojdzie jak baaardzo mocno przycisne bedac na wykonczeniu, nieraz zdarza sie 215 (i nie jest to skok na sekunde czy dwie...). Podczas jazdy na "tyle ile sily w nogach" utrzymuje mi sie okolo 170-185bpm i moge tak jechac i dwie godziny. Poszedlem do kardiologa, jakieś zmiany lekkie sa, (urozilem sie z wada zastawki, 3 lata pod okiem kardiologa, ale potem sie "wyleczylo") jednak nie powinny powodowac problemow, czekam na echo serca wlasnie;)
farmer Napisano 12 Lipca 2012 Napisano 12 Lipca 2012 Safian mam sigmę 2209 więc sygnał kodowany. Z reszta to nie problem kodowania bo do 220 to na treningu na podjeździe też jestem w stanie dojść tyle że tego po prostu unikam. Kardiologa tez zaliczyłem i niby wszystko jest ok. Tak więc sobie tak tłumaczę że to po prostu taki mój urok.
Herodot Napisano 13 Lipca 2012 Napisano 13 Lipca 2012 Tętno 220 jest najzupełniej możliwe, sam miałem na podjeździe 216 w czasie ścigania się z gościem, który mi siedział na kole. Objawy są te same: szum w głowie i zawroty, szaro przed oczami itp. Nie było innych pulsometrów, a samo tętno pojawiło się z niewielkim opóźnieniem, sekundę dwie po rozpoczęciu maksymalnego wysiłku i utrzymywało się przez chwilę. Tak więc to zupełnie możliwe, a mam kategorię M3...
PoleK Napisano 13 Lipca 2012 Napisano 13 Lipca 2012 Mój "problem" polega na tym że przy pulsie 210 czuję się zupełnie normalnie, przy 215+ czuje że reakcje mam opóźnione, ale nieznacznie. To raczej dziwne:P. Mam 23lata.
Lezza Napisano 13 Lipca 2012 Napisano 13 Lipca 2012 No ja przy 180 już czuje się inaczej, dziwnie, kilka razy przekroczyłem 180 ale tak jak napisałem, nie czułem się dobrze. Czyli co organizm to inna polityka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.