Skocz do zawartości

[1200-1700] Jazda amatorska, głównie lasy i pola.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :) !

Gdzieś we łbie pojawił mi się pomysł zakupu nowego roweru - na razie nie jest to bardzo poważnie brane pod uwage ale chciałbym już za wczasu mieć jakieś rozeznanie w temacie :).

Co do mojego jeżdżenia. Jeżdżę sobie dla przyjemności, kilka razy w tygodniu, zazwyczaj są to trasy od 15 do 30 paru km w zależności od czasu zdarzają się też takie po 50. W większośći moje trasy wiodą lasami, polami, zdarza się też asfalt - nierzadko w lasach napotykam jakieś błotka itp czego nie omijam :)

Jak na razie od już jakichś 3 lat śmigam rowerem za 500 zł :), który nie jest żadnej markowej firmy. Rower ten jest typu MTB i powiem Wam, że po zmianie kilku części na troche lepsze daje sobie rade w każdym terenie z moich okolic - nigdy mnie nie zawiódł :D lecz jest trochę za ciężki bo rama stalowa :(.

Co do przedziału cenowego - jak w temacie - 1200-1700 zł. Od roweru bym wymagał tego aby był trwały, nie bał się pobrudzić błotem, wjechać w wodę itp. itd. jak to w lasach bywa :), mała awaryjność i to chyba na tyle.

Nie mam konkretnej firmy na oku lecz z nudów przeglądając dziś allezło wpadła mi w oko Merida :

http://allegro.pl/merida-matts-20-md-n2-2012-wysylka-gratis-gratisy-i2311133292.html Co o niej sądzicie ? Wydaję mi się, że byłaby odpowiednia.

Wiem, że dobrymi i ostatnio (z moich obserwacji) popularnymi markami są Lross i Kellys. Nie wiem czy to ważne ale dodam, że najlepszym rozmiarem ramy będzie 20 :).

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam :)

M.

Napisano

ta merida ma słaby amortyzator, marną przerzutke z przodu, wyróżnia ją to ze ma tarczówki, ale nie ma sensu w tej cenie kupowac hamulców tarczowych.

co do kellysów odpuść sobie na wstępie, ja przeglądam to forum od kilku miesięcy bo też mi się kellys podobał, ale okazało się że płacisz za wygląd tak jak w tej meridzie.

jak chcesz meride to taką !!! MERIDA MATTS TFS TRAIL 300-D 2011 od Merluk!!! (2334916176) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. wiem ze cena jest duża ale pewnie idzie się targować bo w marcu cenili ją na allegro za 1999 zł modele 2011. na kellysa dobrego musisz mieć 3499 żeby kupić kellys Glock.

do roweró w tej cenie polecam ci odwiedzić strone www.unibike.pl sugerowane ceny producenta też do negocjacji są w sklepach, rowery na żywo wyglądają wiele lepiej niż na zdjęciach poszukaj modelu 2011 np. Rower górski Unibike Evolution 2011 | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery

w ramach 20 cali powinieneś znaleźć jakies krossy z zeszłych roczników na Level A4 lub A4 disc ale to juz ponad budżet luknij tu Kross 2011 Mtb XC - Rowery Kross 2011 - Rowery Kross - Sklep rowerowy Mudserwis

Napisano

Rzeczywiście - Unibike bardzo ładne :) w przedzialem cenowym, który podałem widzę, że mieściłby się Fusion Disc.

Jakie jeszcze rowerki proponujecie w tych cenach ?

Napisano

jak pasuje ci Fusion disc to lepiej zastanów się nad Fusion zwykłym bez tarczówek, a w tej cenie najlepiej szukaj Evolutiona 2011, ale moze byc ciężko twój rozmiar dostac.

i poczytaj troche o hamulcach na formum jest dział temu poświęcony, sam byłem napalony na tarczówki, ale odpusciłem bo nie ma to sensu przy rowerach w tym przedziale cenowym, a unibike ma rame już przystosowaną pod tarczówki także jak bedziesz miał ochote to możesz heble wymienić.

Napisano

Tarczówki są głównie dla osób, które jeżdżą już w ostrzejszym terenie, jeżeli niemasz takiego zamiaru niema co się ładować w tarczówki. A v-brakei w fusion są bardzo dobre ,niewiem jak w evolution.

Napisano

Rozumiem :)

Przeglądając Allezło w tym przedziale cenowym zauważyłem sporo rowerów Mbike. Czy to jakaś dobra firma ? Niektóre rowery mają ciekawe.

Wieczorem postaram się podać tutaj listę rowerów, które mnie interesują i chciałbym abyście z nich wyłonili ten najbardziej opłacalny :):D.

Napisano

Jeżeli chodzi o rowery to ja jestem za Marką kross. Ja bym zaproponował kross-a level A4 na tarczach (oczywiście z 2009,10r.) Na allegro to koszt 1600zł-nowy. Osprzęt ma średniej klasy , ale jest to już w miarę dobry sprzęt.

Napisano

Ok, dzięki za odpowiedzi :)

Pokręce się jeszcze po sklepach w moim mieście i zobacze co oferują w moim przedziale cenowym.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam ponownie ! :)

Planowany zakup roweru wypadł na sierpień.

Rozejrzałem się raz jeszcze po allezło itp. oraz sklepach w moim mieście. Oto rowerki, z których chciałbym wybierać choć na jeszcze inne modele również jestem otwarty :) :

Pierwszy z nich http://allegro.pl/kross-hexagon-x8-m-19-2012-okazja-i2467641547.html Nie ukrywam, że głównie patrzę na wygląd bo nie znam się na osprzęcie :( dlatego staram się celować w firmy, które znam i były zawsze uważane za dobre.

Drugi : http://allegro.pl/rower-merida-matts-20-md-2012-rzeszow-gratis-i2446852430.html o tej Meridzie już pisaliście, że za słaby amor i przerzutki ale zawsze z czasem można to zmienić :) Nie wiem czemu ale bardzo mi się ona podoba.

3 : http://allegro.pl/author-solution-dsc-ruda-slaska-kart-stal-kl-i2453020240.html na tej aukcji rama 17,5 będzie raczej za mała ale co ogólnie sądzicie o tym rowerku ? wart uwagi ?

4 : http://allegro.pl/swietny-rower-limber-vx-7-hydraulika-wys-gratis-i2453052771.html No i tutaj rower, który również wpadł mi w oko ale firmy Limber niestety nie znam. Co o nim sądzicie ? Ma dobry osprzęt czy tylko wygląda na dobry ? :)

5 : Ostatni http://www.unibike.pl/fusion_disc.html bardzo fajny rowerek, ale nie wiem czy gdzieś u siebie taki dostanę, trzeba będzie chyba zamówić ze strony producenta.

Który z tych 5 rowerów jest najbardziej odpowiedni ? Przypominam, że do tej pory jeżdże rowerem, który jest ciężki, za mała rama dla mnie, amortyzator to bardziej atrapa i ogólnie najrtańszy osprzęt więc przesiadka z niego na któryś z ww. rowerów będzie jak przesiadka z trabanta na maybacha :D :D.

Pozdrawiam.

Napisano

Maniek

Czemu lepszy byłby ten Limber z 11' ? A tak wogóle to dobra firma ? robią trwałe rowery czy "byle jakie" ? :) Bo jak wiadomo cena nie zawsze idzie w parze z jakością.

Piotrek383

Level A4 no fajny rowerek :).

Co do tego Univega to nie za bardzo, może i osprzęt ma dobry ale nie podoba mi się wygląd no i ta nazwa Romet ....wiem, że Romet nalezy teraz do chinoli.

Napisano

Maniek

Czemu lepszy byłby ten Limber z 11' ? A tak wogóle to dobra firma ? robią trwałe rowery czy "byle jakie" ? :) Bo jak wiadomo cena nie zawsze idzie w parze z jakością.

Piotrek383

Level A4 no fajny rowerek :).

Co do tego Univega to nie za bardzo, może i osprzęt ma dobry ale nie podoba mi się wygląd no i ta nazwa Romet ....wiem, że Romet nalezy teraz do chinoli.

Mi też ten univega się nie podoba, ale każdy ma inny gust :)

Napisano

Chyba się zdecyduje na Limbera VX7 PRO z 2012 :) Śliczny rowerek. Podjadę jutro do sklepu w moim mieście i sobie go na żywca obejrzę.

Napisano

Dobra mistrzowie :) spytam tak na koniec - moge śmiało brać tego limbera na hydraulikach ? nie będe żałował ? :) Wiem, że rower jest u mnie dostępny dlatego z kupnem i serwisem problemu nie będe miał.

Napisano

Bardzo lubie takie konkretne odpowiedzi :woot: dużo mi pomagają.

Aaaaa jeszcze jedno, takie ostatnie pytanie - dobre przerzutki ma ten rower ? warte tej ceny ? Czy będe zmuszony wymieniać kiedyś na lepsze ?

Napisano

Przerzutki dość słabe, bo Altusy i Acery to pakują również do rowerów za 800 zł. Lepszą opcją jest ten z 2011 na alivio z tyłu.

Ale jak chcesz, to go kup i zobaczysz czy Ci wystarczą, czy też nie. Ogólnie ja bym nie brał.

Napisano

Tak jak koledzy mowili wczesniej unibike wypada najlepiej stosunek cena / jakosc. Jest juz na alivio. Czy tarczy nie brac ? hmm ja jestem odmiennego zdania. Hamuja tansze tarcze tak jak v-brakee a nwet moim zdaniem ciut lepiej a maja kilka zalet, nie piszcza felgi przy deszczu ( tarcze mi nie piszcza w deszczu) nie rysuja felgi ktora w unibike ma takze wymiar estetyczny jest bialo czarna. Takze w tej cenie bralbym unibike fudiona disc/.

kross po jezdzie w gorach

https://picasaweb.google.com/104283168019702526674/20120706084ZlotFRORG#5762857522252687586

:D

Napisano

Przerzutki dość słabe, bo Altusy i Acery

No tak, ale w wersji '12, która jest słabsza od '11 (http://allegro.pl/swietny-rower-limber-vx-7-pro-alivio-wyprzedaz-i2467455306.html) ,którą poleciłem autorowi. Ogólnie Unibike Fusion Disc, w którym nawisem mówiąc te użyto Acery i Altusa, też będzie dobry i między nim a Limberem, oprócz lepszego amora i niektórych części napędu w Limberze nie ma dużych różnic, al ja nadal obstaję przy swojej propozycji, czyli Limberze VX7 '11

albo Krossie A2 :thumbsup:

Napisano

W krosie jest przod altus w unibike acera. Moze dl akogos roznica niewielka ale zawsze to klasa wyzej tak czy inaczej na korzysc unibike. Tarcze tez w tym przypadku sa lepsze. Owszem sa to proste tarcze mechaniczne ale hamuja i tka lepiej niz v-brake w rowerze za 1500 zł. Po drugie koło juz bedize przystosowane do tarc zbedzie mozna zalozyc lepsze jesli sie komus zachce, przy krossie wymiana calej piasty potrzebna. PO trzecie wkur... mnie kiedy popada i piasek przykleja sie do felg oraz klockow, piszczy rysuje felga czego w tarczy nie ma. Dla mnie zdecydowanie fusion disc anizelu a2. Ale to moje zdanie.

Napisano

I znowu mi się namieszało :D

Hmm ogólnie wolałbym chyba tego Unibike'a ale mam problem taki, że u siebie w mieście go nie dostane w żadnym sklepie a na stronie producenta wyczytałem, że rower zakupiony wysyłkowo nie jest objęty gwarancją :( . Myśle, że te w Limberze przerzutki nie są takie złe ...a w porównaniu z tymi co mam Shimano TY-18 :D :D :D :D to na pewno bym widział zaje...stą różnice. O hamulcach nie mówie, bo te u mnie naprawdę słabo hamują - przednia tarcza to też bardziej atrapa :).

Napisano

I znowu mi się namieszało :D

Hmm ogólnie wolałbym chyba tego Unibike'a ale mam problem taki, że u siebie w mieście go nie dostane w żadnym sklepie a na stronie producenta wyczytałem, że rower zakupiony wysyłkowo nie jest objęty gwarancją :( . Myśle, że te w Limberze przerzutki nie są takie złe ...a w porównaniu z tymi co mam Shimano TY-18 :D :D :D :D to na pewno bym widział zaje...stą różnice. O hamulcach nie mówie, bo te u mnie naprawdę słabo hamują - przednia tarcza to też bardziej atrapa :).

Bierz już tego Limbera z 2012 na hydraulikach i zobaczysz czy Ci te przerzutki wystarczą. Przecież zmiana przerzutki na Alivio nie będzie dużo kosztować.

Rama

Aluminium SRP Hydroformowana 19” lub 21" - :)

widelec

SUNTOUR XCR-RL 100mm , blokada skoku - :confused:

przerzutka tylnia

Shimano Acera RD-M360-L - :mellow:

przerzutka przednia

Shimano Altus - :mellow:

manetki

Shimano Altus SL-M310 - :confused:

hamulec przedni

Tekro Draco 160 mm , Hydrauliczny - :thumbsup:

hamulce tylni

Tekro Drako 160 mm , Hydrauliczny - :thumbsup:

mechanizm korbowy

Shimano FC-M311 - :)

łańcuch

Shimano KCM Z7 - :)

opony

KENDA 26X1.95 - :thumbsup:

obręcze

Stożkowe aluminiowe dwukomorowe - :)

kaseta

Shimano CS-HG30-8l - :)

kolor

Bialo/czarny - :thumbsup:

biegi

24 - :)

LEGENDA:

- :mellow: SŁABY

- :confused: UJDZIE

- :) DOBRY

- :thumbsup: BARDZO DOBRY

Mam nadzieję, że pomogłem :w00t:

Napisano

Hehe dzięki Piotrek383 :D pomogłeś, pomogłeś.

Dobra! wezmę go i jak będe miał (myślę, że początek sierpnia) to się tutaj pochwale jak się spisuje :D

Dzięki za pomoc chłopaki ! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...