Skocz do zawartości

[manetka] Awaria Shimano Deore

admkbc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Ostatnio podczas jazdy stało się coś dziwnego z moja manetką, a mianowicie zablokowała się na najwyższym biegu, czyli linka jest maksymalnie luźna (chodzi o tylną) i nie da się nic zrobić. Jak próbuje naciągnąć linke to tylko czuć opór i nic więcej się nie dzieje. Odkręciłem pokrywy z manetki, ale nic ciekawego tam nie zobaczyłem, a nie wiem jak dostać się głębiej, żeby ewentualnie czegoś się dowiedzieć. Ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną, albo jak rozebrać cały mechanizm manetki, żeby ewentualnie się dowiedzieć? Z góry dzięki!

• Mod Team
Napisano

No wypada ściągnąć manetkę z kiery, odkrecic dekielek i zobaczyć czy coś mechanizmu nie blokuje ale poki co nie rozbierać bo to ciężko poskładać.

Napisano

A mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak ją ściągnąć z kiery i jak ściągnąć linkę z niej? Spędziłem w garażu godzine i nic nie udało mi się zrobić. Czy żeby ściągnąć z kiery muszę również ściągnąć klamke hamulca i chwyt żeby przeciągnąć ją przez całą kiere? Jest to dokładnie model SL-M530.

Napisano

Możesz zostać wyznawcą zasady "kątówka twoim przyjacielem" lub zwyczajnie spojrzeć na kierownicę. Więcej czasu zajęło napisanie Ci pytania o demontaż manetki, niż potrzebne jest do znalezienia odpowiedzi na nie.

Z linką pomogę: klik Fragment "Regulacja SIS". Demontaż od montażu różni się to tylko tym, że najpierw odkręcasz tę "kapę" i próbujesz wypchnąć linkę, a nie wciskasz jej do środka. Potem oczywiście wkręcasz zaślepkę z powrotem.

Napisano

Dzięki za zainteresowanie się tematem. Kurcze, od 2 dni ją rozbieram, aż w końcu udało mi się ją rozłożyć na części. Powodem takiego zachowania okazała się pęknięta sprężyna przy zapadce, która blokowała cały układ. Czy ktoś wie może czy da się gdzieś dostać takie sprężyny? Może ktoś już kiedyś był tak samo szalony, żeby rozbierać manetke :laugh:

Napisano

Ciężko powiedzieć, gdzie taką sprężynę płaską spiralną można dostać. Raczej od Shimano czegoś takiego nie dostaniesz, więc trzeba by było może poszukać w sklepach, gdzie można kupić sprężyny techniczne. Ewentualnie może kupić jakiś zużyty, zdezelowany egzemplarz i potraktować go jako dawcę.

Swoją drogą powodzenia w złożeniu tego do kupy - ostatnio mi się w bardzo dziwaczny sposób linka zawinęła w środku manetki - musiałem całkiem ją rozebrać żeby odblokować mechanizm. Składałem to chyba godzinę i cały czas brakowało mi trzeciej ręki. No ale się udało, nawet działa lepiej niż wcześniej. Ciekawe zabezpieczenia stosuje Shimano w manetkach: nakrętka zablokowana od spodu blaszką tak zagiętą do góry, że nie da się kluczem chwycić. Nie wiem, czy to ma zapobiegać samoczynnemu odkręceniu, czy zniechęcić do samodzielnego serwisu.

Napisano

kiedyś taką spirale miałem w rozleciałej manetce i sprzedałem ją kumplowi . Ale tej sprężynki zapewne nie użył więc mógłbym się z nim dogadać jeżeli by CI była potrzebna : )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...