Skocz do zawartości

[Do 2000 zl] Merida czy coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich !

Jestem nowy na tym forum i ogólnie zielony jeśli chodzi o rowery.

Potrzebuje Waszej pomocy w zakupie roweru. Rower ma służyc glownie do jazdy po miescie (dojazd do pracy) czasem wypad do lasu.Przy okazji oczywiście zrzucenie masy.

Od jakiegos czasu przegladam te forum, chodziłem tez po paru sklepach i sprzedawcy proponowali takie rowery:

Rower górski Merida Matts 40-D 2011 | Merida_2011 | Sklep Rowerzysta.pl rowery

Revel 3 (2012) - rowery | Rowery Giant - szosowe, górskie, damskie, rekreacyjne, dziecięce, ramy rowerowe, akcesoria rowerowe. | Polska

Mówili, że ze wzgledu na moje gabaryty tańszego roweru nie opłaca się kupować bo się rozleci. (mam 190 cm i 100kg wagi)

przegladajac rożne tematy wywnioskowałem, że może faktycznie warto kupic droższy rower ale żeby długo służył.

myslalem również nad takim:

Rower górski Merida Matts TFS 100-D 2011 | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery

(oczywiście roczniki 2011 ze względu na cenę)

Chciałbym mieć tarczówki oraz żeby rower "jakoś"wyglądał (ciekawe kolory)

Prosze Was o pomoc, czy warto kupic meride 100 D czy może coś innego, Jeśli inne to proszę o przykłady.

Pozdrawiam

Jarek

Napisano

Dzięki za linki,ale myśle bardziej o MTB, w sumie w sklepachteż mi je proponowali... mowili że wytrzymalsze i bardziej wszechstronne. Na razie bedzie służyc do dojazdów do pracy i w celu zmniejszenia masy, a później moze nawet coś wiecej, dlatego chciałbym już rower MTB.

Wciąż zastanawiam sie czy ta merida 100 D to odpowiedni wybór.

Proszę o wiecej wypowiedzi oraz przykładów. Chodzi mi głownie o porównanie osprzętu w inych rowerach(nie znam się na tym). Czytalem pare tematów i ktoś pisał, że nie opłaca się kupować meridy w cenie ok 1500 zl.

Jednak ta 100 D przypadła mi do gustu :)

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli szukasz czegoś do 2000 zł, to najlepszym rozwiązaniem będzie Unibike Evolution 2012, można go dostać w cenie 2050 zł razem z przesyłką (cena po negocjacjach w sklepie internetowym :D). W tej cenie nie dostaniesz naprawdę nic lepszego. Przeglądałem rowery od wszystkich producentów i niedawno kupiłem właśnie ten rower. Naprawdę świetny rower i szczerze polecem!

Napisano

Dzieki Dawid777 za podpowiedz, dziś po pracy zaszedłem do kolejnego sklepu i własnie widziałem ten rower, http://unibike.pl/evolution.html, ale wczesniej sprzedawca zaproponował mi 29er'a, twierdził że powinien być wygodniejszy.

http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBCProduct.jsp?spid=61511&scid=1100&scname=G%C3%B3rskie

Co o tym sądzicie?

sam już nie wiem, mam mentlik w głowie od tego chodzenia po sklepach... oczywiście każdy sprzedawca wychwala swoje, a inne to już ble. Do tego jak mowiłem za mam max 1500zl to pokazywali rowery za 1800-2000, a jak mówie że mam 2000zl to za 2500zl. ("bo warto dopłacić")

Może wypowie sie ktoś jeszcze, będzie mi łatwiej podjąć decyzje, z których marek i modeli wybierać, a ostateczną decyzje podejme jak pójde do sklepu i sie przejade.

Pozdrawiam.

Napisano
Do tego jak mowiłem za mam max 1500zl to pokazywali rowery za 1800-2000, a jak mówie że mam 2000zl to za 2500zl. ("bo warto dopłacić")

Z tym dopłacaniem to jest błędne koło, uważaj bo za chwilę się okaże, że kupisz rower za 3000 zł, mimo że chciałeś wydać 1500 :)

Rowery Specialized są dobre, ale w jeśli jednak szukasz 29er'a to w jego cenie (2599 zł) dostaniesz rower na znacznie lepszym osprzęcie.

O 100 zł tańszy od niego jest http://www.unibike.pl/evo29.html (również koła 29). Ten Unibike posiada znacznie lepszy osprzęt (przerzutki Deore, opony Schwalbe Racing Ralph i widelec XCR, który bije na głowę XCM zastosowany w roweru Spezialized), a w dodatku jest ładniejszy :D

Musisz zdecydować, ile chcesz wydać na rower i czy chcesz koła 26 czy 29 cali. Wtedy mętlik w głowie powinien być trochę mniejszy.

Dodam jeszcze, że prawie cała moja rodzina jeździ na Unibikach i są to rowery naprawdę niezawodne.

Pozdrawiam.

Napisano

Nie mówię, że szukam 29er'a, tylko w tym sklepie po raz pierwszy ktoś mi zaproponował własnie taki rower, przejechałem sie na tym spec'u 29 i na evo, większej różnicy w wygodzie nie odczułem za to cena znacząco odbiega od moich pierwotnych założeń.

Pamietałem Twoja sugestie dotyczącą evo '12 i postanowiłem się przejechać. Widac było że sprzedawca chce sprzedać tego 29er'a, zaraz zaczął wymyślac, że unibike jest słabszy(jako firma) i twardszy, że będę obolały po jeździe na nim itp. itd. Jednak gdy już zwróciłem uwagę na osprzęt (kieruje się innymi postami na forum - m.in. amor suntour i przerzutka deore) to przyznał mi racje, że w tym przypadku mam lepszy sprzęt za mniejszą cenę, a w specu tylko jest dożywotnia gwarancja na ramę.

Dlatego prosze Was, bardziej doświadczonych o pomoc.

Chciałbym aby wypowiedziało się jak najwiecej osób, oddajac głos na jeden z niżej wymienionych rowerów:

Rower górski Merida Matts TFS 100-D 2012 | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery

Kross Level A4 2012 [a4r2] - Rowery Kross - Sklep rowerowy Mudserwis

UNIBIKE-NAJLEPSZE ROWERY BYDGOSZCZ

Revel 2 Disc (2012) - rowery | Rowery Giant - szosowe, górskie, damskie, rekreacyjne, dziecięce, ramy rowerowe, akcesoria rowerowe. | Polska

Kellys Bicycles : ProductDetail

Będę wiedział na które zwracać uwagę, a które omijać szerokim łukiem ;)

Napisano

W tej cenie faktycznie Unibike evolution to najlepszy wybór, ma całkiem fajna geometrię, nie tak super sportową. Jeżeli jestes pewien że nie chcesz crossa (którego ja bym ci bardzo doradzał) to ten rower powinien spełnić twoje oczekiwania, Unibike ma w ogóle dobry stosunek cena/jakość.

Pozdrawiam

Napisano

Sqr, dzięki za głos, ale właśnie o to chodzi że wolę MTB, chcę mieć rower na długo, a jak zrzuce pare kg(jeżdżąc do pracy), to może pokusze się o cięższą jazde w terenie i dlatego wole juz mieć jeden dobry rower, zamiast kupować crossa a później MTB ;)

Tomek, nie chce używek, fakt może i sa w dobrej cenie, ale tak naprawdę nikt nie poda prawdziwego powodu sprzedaży i też jakoś nie trafia do mnie tekst przy jednym z nich, że użytkowany przez kobiete ktora jeździła z dzieckiem. Być może to prawda ale nie koniecznie, wole kupic nowy rower i mieć z głowy obawy, "no to co mi tu zaraz się popsuję" ;P

Dzięki Panowie za pomoc, czekam na innych ;)

Na razie 2 głosy na Evo ;)

Napisano

Rowery te mają podobny (jak nie taki sam) osprzęt, ale Unibike przeważa tym, że ma lepszy amortyzator i hamulce tarczowe hydrauliczne. Unibike ma lepsze opony, ale Cube ma za to grubsze. Cube jest minimalnie lżejszy, ale nie wiem, czy można ufać wadze podawanej przez producentów.

Nie wiem jak wygląda kwestia ramy, ale z tego co wiem to w tym roku Unibike ma ramy z tej samej fabryki co Cube, więc powinno to wyglądać bardzo porównywalnie.

Napisano

Dzięki wszystkim za pomoc, dziś oglądałem cube analoga i aim'a, wróciłem do poprzedniego sklepu i jednak kupiłem Evo :)

jutro rano przed pracą do odbioru będzie ;)

za parę dni opisze wrażenia ;)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...