Skocz do zawartości

[wolnobieg] MF-TZ07 i MF-TZ21 - czy są różnice?

largo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie. Wymieniełem napęd ale że akurat wtedy nie mogłem dostaś wolnobiegu MF-TZ07 (taki miałem fabrycznie założony) to założyłem MF-TZ21(ta sama ilość zębów na poszczególnej koronce, więc pomyślałem, że to to samo tylko że 21 to natępca 07), lecz od tej pory mam problemy z wyregulowaniem przerzutki. Moje pytanie: czy te dwa wolnobiegi się różnią ( nie wiem ,może pod względem geometrycznym) czy też tak jak myslałem to jest to samo, tylko ja jestem przytrzymany i nie mogę sobie poradzić z regulacją? Pozdrawiam.

Napisano

Mają takie samo stopniowanie, nie mogą się różnić.

Czym objawia się twój problem z wyregulowaniem przerzutki?

Jest problem z trzecią, czwartą i piątą koronką tzn. łańcuch nie może zeskoczyć z wyższej na niższą. Jeśli poluzuje troche linkę śrubką baryłkową to znów nie chce wskoczyć z powrotem na wyższą.

• Mod Team
Napisano

Nie wiem czy to ktoś zauważył ale ja przy wolnobiegu nazwy mi nie znanej ale shimano było tak ze 7 bieg miał inny odstęp !? od reszty, co ciekawe manetki miły tak samo. Ale skoro nie działają ci wcześniejsze biegi polecam ustawić wszystko od początku.

Zejść na 7, baryłką ustawić tak by lancuch był blisko 6 zębatki ale nie zahaczą o nią, i przetestować.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Temat do zamknięcia. Na pytanie w temacie odpowiedź otrzymałem (dzięki Master). Co do regulacji przerzutki też diękuje wam za rady ale problem rozwiązał sie dopiero po wymianie przerzutki. Stara miał za duże luzy więc mogłem sobie ją regulować do usranej śmierci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...