Skocz do zawartości

[przerzutka przód] montaż uniwersalnej przerzutki na down swing.

Trystul

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

• Witam, oddalem rower do serwisu iSportu ( panów serwismenów mozna nazwac niewyedukowanymi) na zmiane ramy z Unibike Flite na Specialized rockhopper pełna specyfikacja widnieje tutaj:
    http://www.forumrowe...y-manipulation/
    przy odbiorze powiedziano mi że moja przednia przerzutka Shimano
    fd-m961 XTR nadaje się tylko do "TOP swingu" ale z czystej ciekawości wklepalem w internet model przerzutki i wyczytałem :
  • "Konstrukcja Dual Pull pozwala na zamontoanie przerzutki na ramach z
    dolnym i górnym prowadzeniem linek."

i tutaj występuje mój problem, jak sie zabrać do montażu, nigdy nie mocowałem przerzutki z dolnym ciągiem jako ze takowej nie posiadałem, można prosić o jakiś tutorial?

Napisano

No to nie do końca jest tak jak piszesz.

W przednich przerzutkach jest podział na to z jakiego kierunku ciągnięta jest linka oraz jak jest zamontowana prowadnica względem obejmy mocującej.

Znalezione gdzieś w necie:

TOP SWING - wodzik przerzutki znajduje sie powyżej obejmy ramy. taka konstrukcja ułatwia zmianę biegów (dlatego profesjonalisci mają głownie top swingi), ale powoduje szybsze zuzycie sworzni, nitów i tulejek co powoduje powstawanie luzów

DOWN SWING - wodzik znajduje się poniżej obejmy ramy. Do wrzucenia biegu potrzeba większej siły, ale taka konstrukcja nie łapie luzów (zalezy oczywiscie od jakosci produku 1.gif )

zarówno down swingi ja ki top swingi moga być na górny ciąg linki (top pull) jak i dolny ciąg (bottom/down pull)

To że masz przerzutkę dual pull oznacza że możesz do niej dociągnąć linkę od góry i od dołu ale nie znaczy że przerzutka nadaje się do Top swingu -czyli możesz nie mieć możliwości prawidłowego zamontowania jej na ramie.

Napisano

Swing odnosi sie do sposobu prowadzenia ramki jak kto woli pantografu, wodzika łańcuch.

Top Swing to ramka nad mocowaniem przerzutki

Down Swing pod mocowaniem.

Pull odlnsi sie do sposobu montażu linki. Top górny ciąg down dolny ciag.

Problem jest taki ze nie każda rama ma możliwość zamontowania przerzutki down swing bo przeszkadza mocowanie bidonu.

W dolnym ciagu linka idzie pod dolną rurą i zawija sie o mufe suportu wychadzac miedzy widełkami. Mufa suportu ma wtedy zamontowany slizg dla linki.

Reasumujac pomieszane masz pojecia i nie wiadomo o co biega.

TapaTtalk'nięte z Andka

Napisano

Czyli jesli przerzutka moze byc uzyta zarono do top pull i down pull oraz jesli mam rame przystosowana do pociagniecia lunki pod spodem (sa tam specjalne miejsca na linki) to wynika ze jest tu uzyty down pul bo linka podchodzi od spodu wiec podazajac za informacjami zamieszczonymi na Internecie jest mizliwosc zamontowania jej na mojej rame dobrze rozumiem? Przepraszam za kolizje oznaczen ale nie jestem az takim specem w tym temacie.

Napisano

Jak najbardziej tak...

W przerzutce na oba ciągi linke prowadzisz tak jak rama pozwala ...

W gornym ciagu linja wchodzi bezposrednio na śrube mocujaca w przerzutce.

W dolnym ciagu na przerzutce jest dodatkowy element przez który linka sie przewija do sruby mocujacej.

Pozdro

TapaTtalk'nięte z Andka

Napisano

No nie do końca tak. Prowadzenie linki to jedna rzecz czyli to czy masz prowadnice do linek itd. (i o tym mówi top lub down pull)

Druga rzecz to czy daną przerzutkę (top lub down swing) dasz radę zamontować na swojej ramie. Chodzi o to że w niektóych ramach rura podsiodłowa ma albo mocowanie na bidon albo damper albo się rozszerza jej średnica tak że określonej przerzutki nie zainstalujesz. Jeśli rura jest na cale długości o tej samej średnicy i bez mocownia na damper czy bidon to raczej masz możliwość zainstalować zarówno down swing jak i top swing.

Jeśli to ta rama http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBCBkModel.jsp?spid=45807&eid=4340&menuItemId=0 to nie wiem czy mocowanie bidonu nie jest za nisko i chyba tylko down swinga można zainstalować. Nie wiem na ile potrzebny tobie 2 bidon i na ile wystarczy wykrecić śrubki od mocowania bidonu żeby można było zaintalować tam top swinga

Napisano

Obejma pasuje do ramki, ale faktycznie jest miejsce na koszyk na bidon, lecz go nie używam wystarcza mi jeden, wiec jak sie zabrac od montażu?

• Mod Team
Napisano
nie wiem czy mocowanie bidonu nie jest za nisko i chyba tylko down swinga można zainstalować

Top swinga chyba...

W Top Swingu masz po prostu prowadnicę powyżej obejmy, w down swingu poniżej, jeżeli śruba nie wypada w miejscu mocowania obejmy to spokojnie założysz oba typy przerzutek (śruba powinna być tak umiejscowiona, żeby to umożliwiać).

Wszystkie (a przynajmniej znaaaaczna większość) przerzutki Shimano do MTB są bottom-pull dual-pull, czyli problem z mocowaniem linki też odpada :D

Tu masz instrukcję (od down swinga, ale idea jest taka sama): http://techdocs.shim...69830607882.pdf

Tam w górnym, prawym rogu masz pokazane jak zamocować przerzutkę, musisz linkę najpierw puścić przez taką prowadnicę, żeby na śrubie zamocować ją od góry

Napisano

Top Swing - prowadnik NAD obejmą.

Down Swing - prowadnik POD obejmą

Top Pull - linka od góry.

Bottom (Down) Pull - linka od dołu.

Dual Pull - linka od dołu lub od góry.

Napisano

Z tego, co widzę na zdjęciu, wnioskuję, że ktoś próbował założyć do tej ramy właśnie Down Swinga i obejma "idealnie" zgrała się z wysokością nitonakrętki pod koszyk bidonu. Więc pewnie taka przerzutka się nie zmieści i o tym była mowa w sklepie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...