Skocz do zawartości

[Hamulce] Wybór nowego hamulca tarczowego

3oda

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Ta tarcza od Shimano jest tylko pod klocki żywiczne. jak byś chciał w przyszłości metaliki to będzie lipa. Poza tym tarcze Shimano poniżej XT nie mają dobrych opinii. Ja polecę od siebie Accenta:

TARCZA hamulcowa Accent Freezer 7" |2327 (2222301645) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

tu 180ka, 160ka będzie ciut tańsza. Ja mam właśnie 180ki, jeżdżone już 3ci sezon, używane z klockami metalicznymi i jest jak najbardziej OK.

Ed/ 1500 post, trzeba to uczcić :D

Napisano

Jednak wolałbym się zmieścić w 200 zl. I kupowalbym chyba w stacjonarnym i dlatego myślę nad takimi hamulcami jak dałem w linkach może że będę wtedy bardziej przy kasie.

• Mod Team
Napisano

Weź pod uwagę aspekt że hamulce to coś co się kupuje na lata. Tu masz taki deal że dokładasz te 30pln i masz spoooooro lepszy hamulec w postaci Deore596. No ale wybór należy do Ciebie.

• Mod Team
Napisano

Nie, tylko 596. Lepsze klocki (większy wybór w razie wymiany), klamka z Servo Wave, ogólnie wszystkie heble w podobnej cenie mocno odstają od Deorki. Dobrze radzę, jak nie masz teraz dozbieraj, te 30-40pln to nieduża kwota, a będziesz się cieszył dobrym hamulcem.

Napisano

ta deorka 596 nie ma w zestawie adaptera czyli kolejny koszt. Więc co teraz najbardziej się opłaca?

• Mod Team
Napisano

Adapter to raptem ~20pln. Znajomy z innego forum miał starsze XTRy i zmienił na te Deorki i pisał ze Deorki lepiej hamują. Jak już pisałem, warto dołożyć.

Napisano

230 hamulec +30/40 adapter + 20 przesyłka czyli wychodzi mniej więcej 280/290 zł a to już więcej niż chce przeznaczyć. Więc jaki hamulec w granicach +- 200zł z adapterem bez tarczy.

Napisano

W takim razie kup to co Ty uważasz za stosowne, lepszego wyboru i tak nie dokonasz. Nie ma sensu podsyłać dalszych propozycji, bo my swoje Ty swoje. Rozsądnie będzie kupić Deore 596 lub Avid BB7.

Napisano

Tyle że na początku pisałem że 200zł gdzieś chce dac a ten hamulec wychodzi 280zł. Więc pretensji do mnie nie miej że jestem wybredny.

• Mod Team
Napisano
230 hamulec +30/40 adapter + 20 przesyłka czyli wychodzi mniej więcej 280/290 zł

Huh, jak tak liczysz to chyba żadnego hamulca nie kupisz ;D

Hamulec z wysyłką za 214 zł: Hamulec hydrauliczny tył Shimano Deore 2012 BR-M596, BL-M596 - Sklep rowerowy Kross - rowery, odzież rowerowa i części.

Adapter z wysyłką za 20 zł: Adapter tylny IS/PM 160mm (2230670397) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Co daje 234 zł a nie 290, różnica chyba jest?

Może jak poszukasz to znajdziesz taniej ;F

Jak koniecznie chcesz wydać mniej to chyba tylko hamulce mechaniczne Avid BB5 / BB7 + klamki FR5 / SD7

Napisano

witam podczepie sie pod teamt mam zamiar wymienic hamulce mechaniczne na hydrauliki i sie zastanawiam nad deorkami m596 czy moze dodac ta 100zl do slx a jak juz slx to czy nie lepsze byly by avidy 5 mimo wszytsko kasa nie szanstam jakos strasznie ale moze dalbym rade na poczatek wymienic jeden z hamulcow tylko czy jest jakas zanczaca roznica miedzy deorka a slx oraz czy juz lepszy jest slx czy avid

• Mod Team
Napisano

Shimano lepiej kupić niż Avidy (zakładam ze chodzi o Elixiry). Może jeśli chodzi o silę i modulację dużych różnic nie będzie, ale hamulce Shimano są mało awaryjne i banalne w obsłudze. W przypadku Avidów ostatnio jakość poleciała na pysk, o czym już Andrew pisał kiedyś. Z kolei jeśli chodzi o wybór Dere czy SLX; jeśli jeździsz XC Deorki starczą w zupełności, jak lubisz cięższy teren (góry), warto pomyśleć o SLXach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...