Skocz do zawartości

[amortyzator] Manitou minute ułamane pokrętło od regulacji tłumienia odbicia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Panowie

Jak w temacie, ułamało mi się pokrętło od regulacji tłumienia odbicia:

taki amortyzator

76275745.jpg

w tym miejscu było owe pokrętło

61686895.jpg

ułamane pokrętło a właściwie ten trzpień z tworzywa sztucznego

87639656.jpg

czy można dokupić gdzieś taki element? czy trzeba wymienić cały jakiś większy element? jak ewentualnie się ten ułamany element nazywa? i czy coś sie stanie jak będę jeździł bez tego pokrętła? nie zauważyłem żeby olej tamtędy wyciekał

dziękuję wszystkim za pomoc z góry:)

Napisano

Ułamałeś element tłumika (ten czarny) , polkrętło to tylko ta część niebieska.

No ok, a czy da się zakupić cały tłumik? nie wiem jaki jest rocznik tego amortyzatora... Jak tak to jaki szacunkowy koszt jego jest? no i czy ewentualnie mogę w tej chwili jeździć na rowerze?

Napisano

Pokrętłem reguluje się siłę tłumienia odbicia (pokretło niczego nie trzyma) tłumik do gleni mocowany jest gwintem na końcu tego srebrnego elementu , więc oderwanie trzpienia który jest w jego środku nie ma wpływu na połączenie.

Na dobrą sprawę możesz tak jeździć jeśli nie ma wycieku oleju, jak rozumiem regulacji i tak nie używałeś.

Twój amor to model 2005 czyli jeszcze z goleniami 30 mm.

Napisano

Pokrętłem reguluje się siłę tłumienia odbicia (pokretło niczego nie trzyma) tłumik do gleni mocowany jest gwintem na końcu tego srebrnego elementu , więc oderwanie trzpienia który jest w jego środku nie ma wpływu na połączenie.

Na dobrą sprawę możesz tak jeździć jeśli nie ma wycieku oleju, jak rozumiem regulacji i tak nie używałeś.

Twój amor to model 2005.

To świeżutki używany rower:P Właśnie chciałem się pobawić w ustawienie tego odbicia i jak próbowałem przekręcić to element został mi w ręce... widocznie coś było już nie tak z tym amorem:/

Napisano

Możesz spróbować rozgrzać śrubokręt i wytopić szczelinę w plastikowym elemencie który został w środku (tylko z głową) następnie po ostygnięciu plastiku możesz próbować regulacji śrubokrętem, to jest wariant bezkosztowy ;)

PS

Też mi się zdaje, że wciśnięto Ci walnięty amor ...

• Mod Team
Napisano

Twój amor to model 2005 czyli jeszcze z goleniami 30 mm.

Do modelu z 2005 roku z goleniami 30mm propoujesz element z amorka z goleniami 32mm?

Jokerrrr, urywajac pokrętło tłumienia odbicia pozbawiłeś się jedynie mozliwości regulacji tego parametru. Nie powinieneś się obawiać,ze coś wyleci.

• Mod Team
Napisano

Nie wiem z jakiego materiału jest to pokrętło czy metal czy jakieś tworzywo sztuczne, można by wyciągnąć tłumik i spróbować to poreperować. Jezeli materiał jest stosunkowo miekki to np wywiercic mały otworek wkrecićw oba elementy wkręt nie za duzy oczywiście i zespolić odpowiednią żywicą, myślę ze by wytrzymało.

Napisano

Nie wiem z jakiego materiału jest to pokrętło czy metal czy jakieś tworzywo sztuczne, można by wyciągnąć tłumik i spróbować to poreperować. Jezeli materiał jest stosunkowo miekki to np wywiercic mały otworek wkrecićw oba elementy wkręt nie za duzy oczywiście i zespolić odpowiednią żywicą, myślę ze by wytrzymało.

Właśnie tak będę próbował to zrobić. na razie dzwonie probuje ustalić za ile i czy wogóle da się kupić taki tłumik. Jeśli się nie da to wtedy będę działał.

PS. Materiał to jest jakieś tworzywo sztuczne ktore w sumie ma juz otworek w srodku także spróbuje wsadzic w miare ciasno jakiś trzpien załać epoxydem i zobaczyć co z tego wyjdzie:)

Napisano
durnykot

Do modelu z 2005 roku z goleniami 30mm propoujesz element z amorka z goleniami 32mm?

A co za problem napisałem wyraźnie, że wrazie konieczności będzie musiał zmienić tłok i korek, pręt jest taki sam :blink:

Orginału nie dostanie, więc jakie widzisz rozwiązanie :icon_question:

Napisano

Bez kłótni tutaj, wiec jest tak. Zadzwoniłem do dawnego Wigwamu jedynego dostarczyciela części do Manitou. Chłopaki z serwisu od nich powiedzieli, że będzie pasował tłumik z manitou Black koszt w tej chwili jest w promocji 150 zł. Także zamawiam i będe się zastanawiał czy samemu zakładadać..(a trochę się boje sam amortyzator rozbierać) albo poszukam serwis. W poznaniu tylko Cyklotur zadeklarowal sie ze zrobi to:)

Napisano

Witam ... Mam ten sam amor i ten sam lekko upierdliwy problem, jakiś rok tem ułmało mi się to pokrętło w bardzo podobny sposób i w prawie identycznym miejscu, próbowałem to jakoś sklejać wkęcać mocować ale zawsze puszczało... aż w końcu zgubiłem gdzies w terenie, próbowałem to jeszcze jakoś dokupić, także dzwoniłem do Wigwamu i oferowali mi wtedy tłumik za 250 też w promocji :) jakoś nie kupiłem i do dziś jeżdzę bez tego pokrętła,. ale w sumie zainteresował mnie temat. pozdrawiam.

Dodam że zamierzam go niebawem rozebrac wymienić olej i nasmarować...

Napisano

Tak pasuje z Blacka bo to 30 mm (tyle, że Wigwam nigdy nie chciał sprzedawać części a teraz taki skory ;) , rura im zmiękła jak dystrybutorem Manitou zostało Velo, teraz oficjalnie części sprowadza Velo tyle, że u nich nie dostanie się części do starych modeli...), no i tańszy niż ten z CRC, a sam pręt z Drake też by pasował ;)

Wiele części w tych amorach jest wzajemnie wymiennych, ale czaem trzeba kombinować bo np. Golenie górne w Blacku i R7 mają na zewnątrz 30 mm ale wewnątrz już nie wszystkie modele mają tyle samo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...