Skocz do zawartości

[Napęd] korby+kaseta+łańcuch Co wybrać

matisx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Wiem że podobnych tematów jest sporo, jednak większość ma już kilka lat i mam kilka wątpliwości. Dużo się naszukałem ale już nic nie wiem...

Potrzebuję nową kasetę,łańcuch i korby, 8 rzędów. Przerzutka Acera. Ważę ok 68kg jeśli to ważne. Jeżdżę głównie szybko po lesie. Mogę wydać max 300zł.

Kaseta

Zastanawiam się pomiędzy pg-850 a alivio hg51. Czytałem że kasety Sram są o wiele lepsze od Shimano, inni mówią że Shimano o wiele twardsze ale cięższe. Jednak z tego co widzę to waga hg-51 i pg-850 jest podobna, czy ta różnica dotyczyła tylko starszych wersji ? Opłaca się dopłacać do Srama?

Korby

Shimano FC-m430. Chyba że polecacie coś innego ?

Łańcuch

PC-850 czy może jakiś Wipperman. Co będzie lepsze do wymienionych wyżej części.

Bardzo proszę o pomoc.

Napisano

Witam. Kaseta pg-850 + łańcuch srama + korba Acera wytrzymały u mnie ponad 5000 km zanim zaczęły się pierwsze problemy z przeskakiwaniem. Po kolejnych 1500 km trza było zmienić napęd. Jednak ja nie dbałem o niego zbytnio. Koleś ma zastaw 9cio rzędowy i po 5000 wyglądał dużo lepiej niż mój. O Alivio się nie wypowiem bo Shimano miałem tylko z niższej półki i po 2000 nie nadawały się do niczego. A o ten zestaw dbałem bardziej. W każdym razie jeśli chodzi o łańcuch to nigdy mi się nie zrywał jak to ludziska mówili. Za to nie mogę tego powiedzieć o hg53 bo zerwałem go chyba z 6 razy. Korby, o których myślisz to megadrive więc musisz mieć łańcuch 9, przynajmniej tak wynika z mojego doświadczenia:

http://www.forumrowerowe.org/topic/92169-korby-fc-m521-problem-z-lancuchem/page__fromsearch__1

Mój obecny napęd to fc-m521 + pg-850 + hg53. Nie wiem ile co waży, ważne że działa szybko i sprawie nawet w błocie, nic nie dzwoni tylko ten nieszczęsny łańcuch. Nowego niestety już nie założę :(.

Wracając do korb to może taka:

http://www.centrumrowerowe.pl/003302/Shimano-FC_M442_44_32_22_OCTALINK/Produkt.aspx

To chyba podobnej klasy sprzęt. Niech się wypowie ktoś mądrzejszy. Waga całości wyjdzie pewnie podobnie. Będziesz też musiał zmienić suport więc koszty trochę wzrosną, ale za to większa sztywność.

Napisano

Kaseta: Shimano HG-40 lub HG-50

Łańcuch: Wippermann Connex 800/804 lub teraz w dobrej cenie na allegro 808 (~60zł)

Korba: Shimano FC-M410+ z mocowaniem octalink, ta wspomniana powyżej jak najbardziej może być.

Używam obecnie kasety HG-50, wcześniej Sram PG-830, w mojej opinii poziom zużycia kasety zależy w dużej mierze od łańcucha. Niestety Sram po 4k km+ czeka na dojechanie, a raczej na rozciągnięty łańcuch. Chwilę to potrwa ponieważ różnica w stopniu zużycia pomiędzy HG-50 (2,5k km+) a PG-830 jest znacząca.

PG-830 używałem z dwoma łańcuchami KMC Z7 oraz Connex Wippermann 800, HG-50 używam tylko z Wippermann 804 i jestem bardzo z niego zadowolony.

Przy zakupie Wippermana 800/804 warto zainwestować od razu w lepszą spinkę, aby uniknąc niemiłego rozczarowania http://velo.pl/produkty/?m=19&pk=%&id=527

Napisano

Dzięki za odpowiedź ;) Rozumiem że korby kupić takie, dlatego że są przeznaczone na 7,8rz tak ? Między kwadratem a octalink jest taka duża różnica?

Napisano

napęd zużywa głównie rozciągający się łańcuch, więc jeżeli nie zależy ci na wadze i "drobnych" różnicach w precyzji działania to kup sobie jakąś tańszą korbę i kasetę Shimano z stalowymi zębatkami, a do tego dobry łańcuch (lub najlepiej 2 i spinkę - polecam ConnexLink) np. ten Nowy Łańcuch Shimano HG91 - 7,8 - rzędowy DEORE XT (2011871940) - Aukcje internetowe Allegro

odnośnie łańcuchów Connexa ja bym ich przez Allegro nie kupował (albo kupywał wyłącznie w zarejestrowanych sklepach), bo zdarzają się wadliwe - znacznie szybciej rozciągające się, a tym samym niszczące napęd. Ja tak kiedyś kupiłem za ok. 40 zł nowe Connexy 908, na 3 łańcuchach napęd mi wytrzymał 6000 km, a kaseta zamiast zębów miała igły!!!

Napisano

Dzięki za odpowiedź ;) Rozumiem że korby kupić takie, dlatego że są przeznaczone na 7,8rz tak ? Między kwadratem a octalink jest taka duża różnica?

Możesz dać nawet korbę, która "niby" jest do napędów 9- rzędowych :) Uważam że jest to b.dobra korba w cenie do 150zł z suportem :).

Również spotkałem sięz opiniami, że Wippermann pod napędy 9-rzędowe nie jest tak trwały jak na napędu 8-rzędowe, dlatego niektórzy wolą wybrać wtedy Campagnolo Record C9. I aby nie było wątpliwości, PG-830 czeka na zajechanie, ponieważ na KMC zrobiłem 800km bez zmiany (to gumka od majtek, nie łańcuch), po założeniu Wippermann`a 800 łańcuch skakał, a że mam drugi napęd to się to jakoś dogra :).

Nie masz pewności że poprzedni Twój suport będzie dobry, suport dobiera się do korby, nie do ramy. Octalink bedzie sztywniejszym rozwiązaniem niż kwadrat, w mojej opinii jest lepszy.

Napisano

W sumie mogę kupić korbe na octalink bo kolega ma mało używany suport za grosze (wiem że pasuje) to później bym go najwyżej wymienił.

Co do łańcucha hg-91, to dzięki za link, akurat mieszkam niedaleko, jutro tam może pojadę. Mają jeszcze pc-870.

Czyli jeśli wziąłbym korbę 9rz. to łańcuch też 9rz. ? Będzie to współpracować z kasetą ?

Napisano

Ja kupiłem ostatnio set:

korba FC-M442 pod Octalink (9rz. ale spokojnie ogarnia łańcuchy 8rz.)

kaseta HG51

3x łańcuch HG40

Razem kosztowało to 203zł

Wcześniej jeździłem na kobie Acera, kaseta HG40 i dwa łańcuchy HG40 i przejechałem na tym ponad 11 tys. km i pewnie przejechałbym więcej, ale przegapiłem moment jak się jeden z łańcuchów mocno wyciągnął i zajechał środkową zębatkę korby.

Napisano

Ja jeżdzę na zębatkach (w korbie) przeznaczonych niby na 9-biegowy naped z łańcuchem 8-rzędowym, i wszystko śmiga. Podbnie z przerzutką tylną, która niby jest dedykowana do napędu 9-biegowego (SRAM X-7 2010), a jeździ z kasetą 8-biegów, częsc to jest tylko i wyłącznie wymysł producentów, "kompatybilność grupy" i tyle, czasami jakiś specjalny przypadek niekompatybilności się zdarzy, ale nie ma tu mowy o napędach 10-rzędowych gdzie sprawa nie wygląda już tak prosto. Główne rożnice pomiędzy 8-biegami a 9-cioma to prawe manetki (inne odstępy w kasecie, ciągnięcie linki itp) i węższe łańcuchy dla 9sp.

Napisano

Ok, wielkie dzięki wszystkim za pomoc! Bez Was na pewno wybrałbym co innego ;) Chyba kupię coś jak Lewy89, ewentualnie lepsze łańcuchy, ale na pewno nie jeden ;)

Mogę wiedzieć gdzie kupiłeś Lewy89 te części ? Całkiem tanio.

Napisano

Ja bym brał te co Lewy89. Tanie i sporo można na nich przejechać. Jeden pc-850 kosztuje chyba tyle co dwa hg40 albo i więcej.

Przy okazji chyba już wiem w czym tkwi problem z moją korbą i łańcuchem 8. Mianowicie moja korba na koronce 48 ma specjalne piny pomagające przy wrzucaniu łańcucha na blat. A to właśnie o nie dzwonił i raczej przez nie zerwałem łańcuch. Z korb z serii 4xx, które były tu wymienione żadna ich nie ma, chyba że ja niedowidzę, więc pewnie dlatego nie macie podobnego problemu. Shimano ma czasem fajne wynalazki :yucky:.

Napisano

Ja bym brał te co Lewy89. Tanie i sporo można na nich przejechać.

Tanie tak, ale na pewno nie mozna na nich sporo przejechac, te lancuchy szybko zajada naped... Przy tej wartosci korby i kasety (w sumie 140zl) najbardziej oplacalne jest kupienie sobie jednego lepszego lancucha np. shimano xt lub jezeli masz pewne pochodzenie to wippermanna 808, w kilka lancuchow przy tej wartosci napedu nie warto sie bawic

Napisano

Co do wippermanna to pewnego pochodzenia nie mam, chyba że ktoś może mi polecić jakiś sklep, za to XT mogę kupić w tym samym sklepie co resztę. Wippermann na allegro jest tani, ale na stronie tego sklepu (karbonowy.pl) jest kilkanaście zł droższy także trochę to nie pewne.

Co powiecie na kupno 1xXT i dokupienie drugiego w późniejszym czasie ? Planuję założyć wszystko po zimie, a na wiosnę na pewno nie będę miał czasu za dużo pojeździć, więc zanim zrobię jakieś 500-600km to trochę czasu minie.

Napisano

xt to dobry łańcuch, postawiłbym nawet tezę, że przy dbaniu o czystość napędu może przedłużyć jego żywotność niż w porównaniu, gdybyś używał nawet 2-3 łańcuchów hg40...

jeżeli kupisz tą korbę i kasetę za 140zł (a w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz), to nie ma za bardzo sensu jeździć na kilku łańcuchach, ekonomiczniej i wygodniej będzie Ci jeździć na jednym łańcuchu xt (przy okazji możesz zaoszczędzić na spince - choć ja polecam jej zakup, bo dużo łatwiej czyścić łańcuch po jego zdjęciu), zajechać napęd i wtedy kupić znowu nowy

drugiego łańcucha dużo później nie można kupić, bo nie będzie współpracował z już wytartymi zębami kasety i korby

wippermanny to bardzo dobre łańcuchy - wielu znajomych ich używa i sobie chwali, ale dużo pisało na niemieckich forach rowerowych o tych wadliwych partiach, które dużo szybciej się rozciągały, ja na taką prawdopodobnie trafiłem i jestem do tych łańcuchów lekko zniechęcony - choć to była moja wina, bo fabrycznie zapakowane łańcuchy 908 były po 40zł, a sprzedawca nie prowadził sklepu i mówił, że nie może udzielić gwarancji...

Napisano

Ok, wezmę Shimano XT. Na łańcuchu HG-40 i kasecie HG30 zrobiłem ponad 5000km więc wydaje mi się że dobrze dbam o napęd, chyba że się mylę ;D

Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc i życzę szczęśliwego nowego roku i dużo przejechanych km ;)

Myślę że temat komuś jeszcze pomoże ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...