Mr. Dry Napisano 6 Czerwca 2011 Napisano 6 Czerwca 2011 Witam. Korby jakich używam to fc-m521l (48-36-26), łańcuch to sram 850, kaseta sram 8. Problem polega na zahaczaniu łańcucha o piny na największym blacie, a mianowicie jak wrzucę 2 na przodzie a na tył 8 to na jeden obrót korby słychać dwa metaliczne trzaski. Przy 7 jest to cichsze, ale nawet na 6 występuje!!! Jak się dzisiaj dowiedziałem w serwisie to te piny są po to aby łańcuch lepiej wskakiwał na większy blat. Jest ich jednak więcej bo przynajmniej 4, ale tylko o 2 zahacza. Gdyby to było tylko na najmniejszej koronce to olałbym sprawę, ale jadąc przez las na 4-5 czasem 6 zerwałem łańcuch i to prawdopodobnie przez to. Całość ma jakieś 300km. Link do korb http://www.bikekatalog.pl/2010/komponenty/2521/Shimano.Deore.FC-M521/
bender999 Napisano 6 Czerwca 2011 Napisano 6 Czerwca 2011 ja bym obstawiał na złą linię łańcucha Spróbuj może trochę dłuższego suportu użyć!
Mr. Dry Napisano 7 Czerwca 2011 Autor Napisano 7 Czerwca 2011 Problem rozwiązany. Kolega uświadomił mnie, że Shimano robi korby pod napęd 9-cio rzędowy. Dziś przełożyliśmy łańcuch (sram) z jego roweru i na przełożeniu 2x8 cisza. Tzn. łańcuch ocierał trochę o przerzutkę ale nie zawadzał o piny. Na stronie Shimano te korby są umieszczone w komponentach 9-cio rzędowych na co wcześniej nie zwróciłem uwagi, zresztą wtedy zastanawiałem się nad przejściem na 9. Tak to jest jak składa się rower na raty przez kilka miesięcy :/. Korby do takich napędów mają na największej tarczy naklejkę Mega 9.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.