Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
5 godzin temu, BiriaBiria napisał:

Ile ton drutu i gazów idzie do polutowania takiej ramy? :) 

Cztery sążnie i tuzin kotyli. 

@kazafaza już spieszę z wyjaśnieniem! Tyle się już na te fotki i projekty napatrzyłem, że biorę pewne kwestie za oczywiste, a zdecydowanie takie nie są :)
W klasycznym truss-forku, jak doskonale wiecie, stosuje się albo "luźną" sterówkę mocowaną obejmami nad i pod główką, lub tak jak w starszych konstrukcjach, całkowicie demontowalne przednie lagi, ale to wtedy wymusza brak połączenia z tylnymi, które w zasadzie muszą być wtedy zdecydowanie wytrzymalsze jako konstrukcja prawie że samonośna. My wykombinowaliśmy to tak, że sterówka z dolną koroną są połączone tradycyjnie, jak w zwykłym widelcu, a rozłam umożliwiający montaż w ramie przeniesiony jest na górną część przednich lag, za pomocą seatstay splitterów :) Dzięki temu nie ma kombinacji ze sterami, a całość powinna być sztywniejsza tam, gdzie to niezbędne. image.thumb.png.a83d6b055bc355ddc6315ded5e4973fb.png

I żeby nie było niedomówień - całość zbudował Kuba z Ghetto Patent, a Przemek z Sutryk Workshop wystrugał wszystkie elementy nierurkowe - yoke'i, dropouty przód i tył, splittery, główkę, mufę suportową pod EBB wraz z wkładem, tuleje do koron widelca, ośki do mocowania kół i pewnie jeszcze coś, o czym zapomniałem. 
Ja byłem jedynie odpowiedzialny za projekt geometrii, dobór rurek i różne kwestie okołotechniczno-konsultacyjne. 

• +1 pomógł 4
  • Haha 1
Napisano

A teraz ma to sens cały i jeszcze z trzy-czwarte.  Mogłem wydedukować, że split będzie w miejscu "braku" górnego elementu.  Nooo, ciekawie się zapowiada, z chęcią bym obadał ale nie mam doświadczenia długoterminowego z Trussami aby móc się potem jakkolwiek konstruktywnie wypowiadać.  Niemniej jednak porównałby chętnie jak się ma to-to do standardowej architektury widła. 

POWODZENIA!

Napisano

To będzie show-bike, nie czarujmy się, truss jest tu głównie dla przyciągania uwagi :D 
Docelowo będzie stacjonował w Szamotułach, Twoja ćwiartka Polski, także może przytrafi Ci się karnąć. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Uuuuuu, do Szamonix mam godzinę tramwajem, dwie godziny blachowozem lub pięć rowerem.  Będę się wkręcać!

Napisano

To zależy, w której płaszczyźnie - koncepcja truss forka, to usztywnienie widła dla sił działających przy hamowaniu - i tu sztywność jest jak najbardziej wskazana. Do tłumienia wybojów flex powinien być, bo zauważ bardzo mocne gięcie obu lag, oraz małą średnicę rurek, a do tego offset 60mm. Ale ja teoretyzuję oczywiście, wyjdzie w praniu :) Fura jest zoptymalizowana pod opony 29x2.6 także też nie ma co przesadzać, co nie wytłumi, to wyoponi. 

• +1 pomógł 2