Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. akkwlsk Napisano Poniedziałek o 12:30 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Napisano Poniedziałek o 12:30 Zające ćwierkają, że na nadchodzącym BikeExpo na narodowym, również będzie na czym zawiesić oko! Cytat Idąc za potrzebami rynku postanowiliśmy udostępnić podczas PEKAO BIKE EXPO 2026 powierzchnie wystawiennicze w specjalnej strefie manufaktur i startup-ów. W ten sposób malutkie firmy działające z pasją uzyskają dostęp do ok. 20.000 naszych odwiedzających, a odwiedzający będą mogli dotrzeć do nich bez biletu wstępu. Strefa UNDERGROUND znajdzie swoje specjalne, klimatyczne miejsce na poziomie P -3 na PGE Narodowy, czyli przy wejściu/wyjściu głównym, zarówno pieszym, jak i z parkingu. Jest to de facto poziom parteru, ale takie jest oznakowanie na stadionie. Dodatkowo tuż obok znajdzie się podziemny parking/depozyt rowerowy z wieszakami i numerkami. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będzie tam miała miejsce Pewna Premiera. Gdy będę miał już info 100% pewne, to się Szanownym jeszcze uprzykrzę 🫡 Na razie parę haseł martkietingowo-zachęcających: Ghetto Patent, Sutryk Workshop, truss fork, eccentric BB, monstercross. No i coś czego jeszcze nie grali, czyli split-staye w przednim widelcu! 12 Cytuj
BiriaBiria Napisano Środa o 14:22 Napisano Środa o 14:22 Ile ton drutu i gazów idzie do polutowania takiej ramy? Cytuj
kazafaza Napisano Środa o 15:58 Napisano Środa o 15:58 @akkwlsk: naświetl proszę, po kiego splity w widle? A poza tym - klawo bardzo, trzymię kciuki i paluchy! Cytuj
akkwlsk Napisano Środa o 20:19 Napisano Środa o 20:19 5 godzin temu, BiriaBiria napisał: Ile ton drutu i gazów idzie do polutowania takiej ramy? Cztery sążnie i tuzin kotyli. @kazafaza już spieszę z wyjaśnieniem! Tyle się już na te fotki i projekty napatrzyłem, że biorę pewne kwestie za oczywiste, a zdecydowanie takie nie są W klasycznym truss-forku, jak doskonale wiecie, stosuje się albo "luźną" sterówkę mocowaną obejmami nad i pod główką, lub tak jak w starszych konstrukcjach, całkowicie demontowalne przednie lagi, ale to wtedy wymusza brak połączenia z tylnymi, które w zasadzie muszą być wtedy zdecydowanie wytrzymalsze jako konstrukcja prawie że samonośna. My wykombinowaliśmy to tak, że sterówka z dolną koroną są połączone tradycyjnie, jak w zwykłym widelcu, a rozłam umożliwiający montaż w ramie przeniesiony jest na górną część przednich lag, za pomocą seatstay splitterów Dzięki temu nie ma kombinacji ze sterami, a całość powinna być sztywniejsza tam, gdzie to niezbędne. I żeby nie było niedomówień - całość zbudował Kuba z Ghetto Patent, a Przemek z Sutryk Workshop wystrugał wszystkie elementy nierurkowe - yoke'i, dropouty przód i tył, splittery, główkę, mufę suportową pod EBB wraz z wkładem, tuleje do koron widelca, ośki do mocowania kół i pewnie jeszcze coś, o czym zapomniałem. Ja byłem jedynie odpowiedzialny za projekt geometrii, dobór rurek i różne kwestie okołotechniczno-konsultacyjne. 4 1 Cytuj
kazafaza Napisano Środa o 20:39 Napisano Środa o 20:39 A teraz ma to sens cały i jeszcze z trzy-czwarte. Mogłem wydedukować, że split będzie w miejscu "braku" górnego elementu. Nooo, ciekawie się zapowiada, z chęcią bym obadał ale nie mam doświadczenia długoterminowego z Trussami aby móc się potem jakkolwiek konstruktywnie wypowiadać. Niemniej jednak porównałby chętnie jak się ma to-to do standardowej architektury widła. POWODZENIA! Cytuj
akkwlsk Napisano Środa o 21:01 Napisano Środa o 21:01 To będzie show-bike, nie czarujmy się, truss jest tu głównie dla przyciągania uwagi Docelowo będzie stacjonował w Szamotułach, Twoja ćwiartka Polski, także może przytrafi Ci się karnąć. 1 Cytuj
kazafaza Napisano Środa o 21:08 Napisano Środa o 21:08 Uuuuuu, do Szamonix mam godzinę tramwajem, dwie godziny blachowozem lub pięć rowerem. Będę się wkręcać! Cytuj
bladawiec Napisano Czwartek o 07:16 Napisano Czwartek o 07:16 Sztywny ten wideł, to jest na pewno. I fajnie - ciekawie wygląda. Ale czy ta sztywność to czasem jednocześnie nie wada? Cytuj
akkwlsk Napisano Czwartek o 07:38 Napisano Czwartek o 07:38 To zależy, w której płaszczyźnie - koncepcja truss forka, to usztywnienie widła dla sił działających przy hamowaniu - i tu sztywność jest jak najbardziej wskazana. Do tłumienia wybojów flex powinien być, bo zauważ bardzo mocne gięcie obu lag, oraz małą średnicę rurek, a do tego offset 60mm. Ale ja teoretyzuję oczywiście, wyjdzie w praniu Fura jest zoptymalizowana pod opony 29x2.6 także też nie ma co przesadzać, co nie wytłumi, to wyoponi. 2 Cytuj
Roballinho Napisano Czwartek o 08:42 Napisano Czwartek o 08:42 12 godzin temu, akkwlsk napisał: rozłam umożliwiający montaż w ramie przeniesiony jest na górną część przednich lag, za pomocą seatstay splitterów Poka, poka. Ale z bliska. Cytuj
akkwlsk Napisano Czwartek o 09:54 Napisano Czwartek o 09:54 Ramiak jeszcze na warsztacie u Kuby w Bielsku, także z bliska będzie dopiero jak go dorwę na prawilną sesję. Na razie ilość fotek ograniczona 🤷♂️ 6 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi