Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. akkwlsk Napisano 23 Marca Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Napisano 23 Marca Zające ćwierkają, że na nadchodzącym BikeExpo na narodowym, również będzie na czym zawiesić oko! Cytat Idąc za potrzebami rynku postanowiliśmy udostępnić podczas PEKAO BIKE EXPO 2026 powierzchnie wystawiennicze w specjalnej strefie manufaktur i startup-ów. W ten sposób malutkie firmy działające z pasją uzyskają dostęp do ok. 20.000 naszych odwiedzających, a odwiedzający będą mogli dotrzeć do nich bez biletu wstępu. Strefa UNDERGROUND znajdzie swoje specjalne, klimatyczne miejsce na poziomie P -3 na PGE Narodowy, czyli przy wejściu/wyjściu głównym, zarówno pieszym, jak i z parkingu. Jest to de facto poziom parteru, ale takie jest oznakowanie na stadionie. Dodatkowo tuż obok znajdzie się podziemny parking/depozyt rowerowy z wieszakami i numerkami. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będzie tam miała miejsce Pewna Premiera. Gdy będę miał już info 100% pewne, to się Szanownym jeszcze uprzykrzę 🫡 Na razie parę haseł martkietingowo-zachęcających: Ghetto Patent, Sutryk Workshop, truss fork, eccentric BB, monstercross. No i coś czego jeszcze nie grali, czyli split-staye w przednim widelcu! 13 Cytuj
BiriaBiria Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca Ile ton drutu i gazów idzie do polutowania takiej ramy? Cytuj
kazafaza Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca @akkwlsk: naświetl proszę, po kiego splity w widle? A poza tym - klawo bardzo, trzymię kciuki i paluchy! Cytuj
akkwlsk Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca 5 godzin temu, BiriaBiria napisał: Ile ton drutu i gazów idzie do polutowania takiej ramy? Cztery sążnie i tuzin kotyli. @kazafaza już spieszę z wyjaśnieniem! Tyle się już na te fotki i projekty napatrzyłem, że biorę pewne kwestie za oczywiste, a zdecydowanie takie nie są W klasycznym truss-forku, jak doskonale wiecie, stosuje się albo "luźną" sterówkę mocowaną obejmami nad i pod główką, lub tak jak w starszych konstrukcjach, całkowicie demontowalne przednie lagi, ale to wtedy wymusza brak połączenia z tylnymi, które w zasadzie muszą być wtedy zdecydowanie wytrzymalsze jako konstrukcja prawie że samonośna. My wykombinowaliśmy to tak, że sterówka z dolną koroną są połączone tradycyjnie, jak w zwykłym widelcu, a rozłam umożliwiający montaż w ramie przeniesiony jest na górną część przednich lag, za pomocą seatstay splitterów Dzięki temu nie ma kombinacji ze sterami, a całość powinna być sztywniejsza tam, gdzie to niezbędne. I żeby nie było niedomówień - całość zbudował Kuba z Ghetto Patent, a Przemek z Sutryk Workshop wystrugał wszystkie elementy nierurkowe - yoke'i, dropouty przód i tył, splittery, główkę, mufę suportową pod EBB wraz z wkładem, tuleje do koron widelca, ośki do mocowania kół i pewnie jeszcze coś, o czym zapomniałem. Ja byłem jedynie odpowiedzialny za projekt geometrii, dobór rurek i różne kwestie okołotechniczno-konsultacyjne. 5 1 Cytuj
kazafaza Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca A teraz ma to sens cały i jeszcze z trzy-czwarte. Mogłem wydedukować, że split będzie w miejscu "braku" górnego elementu. Nooo, ciekawie się zapowiada, z chęcią bym obadał ale nie mam doświadczenia długoterminowego z Trussami aby móc się potem jakkolwiek konstruktywnie wypowiadać. Niemniej jednak porównałby chętnie jak się ma to-to do standardowej architektury widła. POWODZENIA! Cytuj
akkwlsk Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca To będzie show-bike, nie czarujmy się, truss jest tu głównie dla przyciągania uwagi Docelowo będzie stacjonował w Szamotułach, Twoja ćwiartka Polski, także może przytrafi Ci się karnąć. 1 Cytuj
kazafaza Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca Uuuuuu, do Szamonix mam godzinę tramwajem, dwie godziny blachowozem lub pięć rowerem. Będę się wkręcać! Cytuj
bladawiec Napisano 26 Marca Napisano 26 Marca Sztywny ten wideł, to jest na pewno. I fajnie - ciekawie wygląda. Ale czy ta sztywność to czasem jednocześnie nie wada? Cytuj
akkwlsk Napisano 26 Marca Napisano 26 Marca To zależy, w której płaszczyźnie - koncepcja truss forka, to usztywnienie widła dla sił działających przy hamowaniu - i tu sztywność jest jak najbardziej wskazana. Do tłumienia wybojów flex powinien być, bo zauważ bardzo mocne gięcie obu lag, oraz małą średnicę rurek, a do tego offset 60mm. Ale ja teoretyzuję oczywiście, wyjdzie w praniu Fura jest zoptymalizowana pod opony 29x2.6 także też nie ma co przesadzać, co nie wytłumi, to wyoponi. 3 Cytuj
Roballinho Napisano 26 Marca Napisano 26 Marca 12 godzin temu, akkwlsk napisał: rozłam umożliwiający montaż w ramie przeniesiony jest na górną część przednich lag, za pomocą seatstay splitterów Poka, poka. Ale z bliska. Cytuj
akkwlsk Napisano 26 Marca Napisano 26 Marca Ramiak jeszcze na warsztacie u Kuby w Bielsku, także z bliska będzie dopiero jak go dorwę na prawilną sesję. Na razie ilość fotek ograniczona 🤷♂️ 7 Cytuj
Jareczek Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca Szamotuły? Jako wronczanin chętnie luknę w stosownym czasie 1 Cytuj
Roballinho Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca Autorskie (podrabiane) Reynoldsy. Muszę jeszcze popracować nad wycinaniem tego łuku, ale poza tym, wszystko wyszło bardzo dobrze. 2 Cytuj
artoor Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca W dniu 30.03.2026 o 12:49, Jareczek napisał: Szamotuły? Jako wronczanin chętnie luknę w stosownym czasie Co tu się wyprawia? To i ja zrobię coming out i przyznam się do szamotulskich korzeni. Tem chętniej wrócę, żeby - jeśli właściciel cud-ramy się zgodzi - obmacać ją w dobrym towarzystwie. 1 Cytuj
akkwlsk Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca Cieszy mnie Wasz zapał, ale niczego nie obiecuję! Fura będzie gotowa, to przekażę namiar na właściciela zainteresowanym, reszta w jego gestii. 1 Cytuj
kazafaza Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca @Roballinho: to jeśli bedo zbędne sztuki to ja się piszę na jedną lub osiem Cytuj
Roballinho Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca No popacz, popacz, ktoś wcześniej wpadł na ten pomysł... Dopracuję technikę posługiwania się nożyczkami albo innym cutterem i możemy gadać. Cytuj
akkwlsk Napisano 2 Kwietnia Napisano 2 Kwietnia W dniu 23.03.2026 o 13:30, akkwlsk napisał: Zające ćwierkają, że na nadchodzącym BikeExpo na narodowym, również będzie na czym zawiesić oko! No i za wcześnie się wysprzęgliłem 🙈 Okazuje się, że praktycznie cała polska branża customów ma wywalone na ten event, więc chłopaki stwierdzili, że też nie zamierzają zarywać nocek świątecznych celem dowiezienia tylko po to, żeby wystawiać się gdzieś pomiędzy myjkami warsztatowymi i chińskimi elektrykami 🙃 no i w zasadzie, to rozumiem. Ale co się nawlecze to nie wykipi, wymyślimy inną premierę! Cytuj
artoor Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia Może w Dreźnie, przykleiwszy się do kogoś, kto będzie miał stoisko? Widziałem tam takie kooperatywy. Cytuj
rambolbambol Napisano 10 Kwietnia Napisano 10 Kwietnia Reflektował by ktoś na takiego ramiaka dla dzieciaka - Marin Muirwoods 14 cali z 1995 roku? Chłopak mi w zimę podrósł i przeskoczył nagle z rozmiaru 13 na 17 cali, więc nie będzie mi już potrzebna. Poniżej zdjęcia ramiaka i gotowego roweru, który miałem na nim złożony. Rama jest wykonana z trzykrotnie pocieniowanej lekkiej stali Cr-Mo Tange, rozmiar 14 cali. Rama od środka zabezpieczona przez korozją BOLL miodowym. Do ramy dokładam: widelec, mostek, stery, zaciski hamulca, sztycę. Geometria: - rura sterowa 85mm - górna rura 51cm - podsiodłowa 34cm (37cm z kominem) - chainstay 43cm - mostek 80mm - widelec A-C 40cm Chcę wystawić to na OLX, ale że to stal to tu się najpierw zapytam ile to może być warte. Rozważę każdą propozycję. 5 Cytuj
akkwlsk Napisano Niedziela o 19:27 Napisano Niedziela o 19:27 Nie chcę Rambolkowi kraść uwagi od posta sprzedażowego, ale no foty siadły całkiem nieźle, więc aż żal się nie podzielić 🙈 https://photos.app.goo.gl/ZiZkpkCozWcacfv57 5 Cytuj
rambolbambol Napisano Poniedziałek o 06:49 Napisano Poniedziałek o 06:49 @akkwlsk Niesamowity pojazd lutujesz. Mam tak wiele pytań... Najbardziej jednak frapuje mnie czemu tu jest tak asymetrycznie? Cytuj
akkwlsk Napisano Poniedziałek o 07:06 Napisano Poniedziałek o 07:06 Podkreślam jeszcze raz - to nie ja! Ramę zrobił Kuba z Ghetto Patent. Ja tam dołożyłem swoje trzy grosze, ale akurat nie przy fizycznej budowie To jest showbike, który ma przede wszystkim pokazać możliwości Kuby i Przemka i przyciągać uwagę. Jednym z założeń była właśnie asymetria, także nie będę udawał, że jakiś pragmatyzm temu przyświecał. Jednemu się spodoba, innemu nie i ja to rozumiem i szanuję. Ostatecznie uważam, że wyszło całkiem smacznie, tył ładnie nawiązuje do widelca, a ilość tych upiększaczy nie jest przesadzona. Chętnie posłucham co Wy o tym sądzicie Jeśli są pytania, chętnie odpowiem, chcąc nie chcąc zostałem rzecznikiem prasowym tego projektu 🙃 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi