Skocz do zawartości

[1000zł] MTB nowy czy używany

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam! mam zamiar kupić rower górski mój wzrost 193cm

czytałem trochę fora internetowe rownież to forum,zrobiłem sobie przeliczenie wysokości ramy i wyszło między 20-21cali

jednak największym moim dylematem jest czy kupić rower nowy czy używany?

do tej pory szukalem nowych rowerów i chyba na najbardziej podpasił mi ten unibike

http://www.unibike.pl/mission.html

od pewnego czasu zaczalem też przegladac oferty na allegro i moją uwagę przykuł ten używany rowerek

http://allegro.pl/maszyna-do-maratonow-mtb-sprawdzony-goral-i1946988344.html

wydaje mi się ,że osprzętem przewyższa tego unibike,jednak nie wiem co sądzić np. o tej ramie

moje pytanie brzmi . czy warto kupić taką używkę

Dodam, że zakupu dokonam dopiero w styczniu dlatego mam jeszcze wiele czasu na zastanowienie.

z gory dzięki za wszelkie podpowiedzi

Napisano

mariano81 Do stycznia ten rowerek z aukcji zdąży się już sprzedać. Jednak gdyby Ci się udało go kupić to miałbyś super maszynkę na świetnym osprzęcie i dobrej ramie - znacznie lepszy od tego Unibike'a.

Ale odpowiadając na twoje pytanie - zazwyczaj warto jest kupić używkę, szczególnie kiedy budżet ograniczony. Za 1000 zł to nic nowego z wysokiej półki nie znajdziesz. Ale jeśli zdecydujesz się na używany, to przy dobrej okazji i odrobinie szczęście kupisz rower na świetnym osprzęcie. W twoim przypadku może być problem z ramą - 20, 21" pojawiają się rzadziej. Regularnie odwiedzaj Allegro i wypatruj rowerów. Masz dużo czasu.

Jak będziesz czymś zainteresowany, to zadzwoń do sprzedawcy i wypytaj się o faktyczny stan części, przebieg, stopień zużycia oraz możliwie dużo zdjęć poszczególnych komponentów. Najlepszą opcją w przypadku kupna używki jest odbiór osobisty.

Napisz do jakiej jazdy roweru potrzebujesz.

Napisano

rower bedzie służył do jazdy po miescie jako mój transport do pracy,ale przede wszystkim chcę jezdzic po lesie na rozne eskapady

dlatego szukam mtb

dzieki za odpowiedz potwierdziły sie moje przypuszczenia odnośnie tego używanego roweru

tylko dziwi mnie że nikt nie licytuje

zgadzam się ,że w tym przedziale cenowym z nowych rowerów nic nadzwyczajnego nie kupię

jeszcze chciałem się zapytac czy warto kupic takiego Unibike a potem sukcesywnie wymieniac osprzęt na lepszy

... i czy takiemu amatorowi jak ja nie sprawi trudnosci wymiana tych czesci np. przerzutek

Napisano

(pamiętam jak pierwszy raz wymieniałem kółeczka u moich xt-ów - masakra) Teraz jestem już doświadczony i myślę, że jednak kupiona w całości przerzutka nie sprawi wielkiego problemu z założeniem). Myślę, że niema sensu kupować unibike pod rozbudowę...

Napisano

W tym Stevens'ie jest 1 i 1/8 ", więc z amortyzatorem nie będzie problemu. Główka też nie jest aż tak wysoka, powiedziałbym że jest normalna jak na wielkość ramy. A co do samej marki, to całkiem dobra, niemiecka robota. Posiadałem kiedyś rower tej firmy i sprawował się całkiem dobrze, na ramę nie narzekałem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...