Skocz do zawartości

[korba] korba XT ale która?

QauczuQ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

..tym że jeszcze w tych nowych są problemy z dostaniem nowych suportów jakby co...

Z tym sie akurat nie zgodze sam kupowalem nowego lx ze zintegrowaną osią w ostatnie wakacjie jednak w sklepie odsprzedalem go poniewaz moja rama ma uszkodzony gwint w mufie i tradycyjne suporty sie trzymaja ale te zintegrowana osia maja mniej zwojow gwintu i juz nie lapalo.. ale juz w tedy w sklepie dynamo l odzi byly same lozyska do /lx/xt/xtr za o ile pamietam 110-120zl(komplet)

Obecnie mozna tez dostac na allegro wklady RACE FACE cena cos kolo 150-200zl chociaz sama oplacalnosc takiego zakupu jest wątpliwa przynajmniej w przypadku korb LX...

Napisano

No ja nie widziałem w sklepie tych łożysk.

Ale jesteś pewien, że za tą samą cenę, były te wszystkie modele, mi się zdawało, że one się różnią troche pomiędzy sobą...

Napisano

na pewno Lx i XT co do Xtr to sie chyab roznia materialami itd.. ale sam wklad chyba pasuje nie wiem bo sie nie zagłebialem w ten temat... A moge jedynie dodac ze poczatkowo chcialem przegwintowac mufe na wloski gwint i w sklepie mieli mi sprowadzic lwklad do zintegrowanych korb od ultegry czy czegos ale z powodu wyzszej ceny samych lozysk(chyba cos kolo 220zl) zrezygnowalem bo to nie oplacalne...

Napisano

To, że nie widziałeś w sklepie to nie oznacza, że nie ma... bo trzeba sobie zamówić, i sklep sprowadzi. Drogie są - do XTR 118zł szt - a potrzeba przecież dwa - robi się spora sumka.

Napisano

To relatywne, czy drogie. Kosztują 240zł, czyli niecałe 15% ceny korby. Ja bym się nie obraził, gdyby suport do Alivio kosztował 15zł, a nie 30, jak kosztuje (0.15x98zł).

Napisano
Sam żałuję, że nie mam suportu XT (niestety "tylko" LX... wink.gif )

a jaka jest pomiedzy tymi suportami roznica i jakie masz klopoty z lx'em?

co do korb: jesli waga nie jest dla ciebie parametrem o kluczowym znaczeniu to bierz lx, niezaleznie od tego czy ze zintegrowana osia czy bez: technologia i dzialanie jest takie samo, inne sa tylko niektore materialy (w xt bodajze jest aluminiowa os, w lx stal-glowna roznica), a cena o prawie 1/2 nizsza.

same lozyska do /lx/xt/xtr za o ile pamietam 110-120zl(komplet)

to tyle co suport xt, wiec w zasadzie na jedno wychodzi. no chyba, ze rzeczywiscie sa mniej trwale...

Napisano

a jaka jest pomiedzy tymi suportami roznica i jakie masz klopoty z lx'em?

Z tego co mi się wydaje, to XT jest dodatkowo uszczelniany i lżejszy. Generalnie na suporty Octalink nikt nie narzeka, więc porównując je z nowością Hollowtech II, która juz teraz ma dużo głosów niepozytywnych, to jednak skłania mnie do popierania Octalinków. Pozdrówko ALL :);)

Napisano

tak btw spotkalem sie z opinia serwisanta ze w krajach gdzie zarabiaja lepiej i ceny sa sporo nizsze to suport wymieniaja tak jak wymienia sie np filtry w aucie tj dajmy na to co 1000km i to niezaleznie w jakim jest on stanie?prawda to?slyszeliscie o czyms takim?

Napisano

tak btw spotkalem sie z opinia serwisanta ze w krajach gdzie zarabiaja lepiej i ceny sa sporo nizsze to suport wymieniaja tak jak wymienia sie np filtry w aucie tj dajmy na to co 1000km i to niezaleznie w jakim jest on stanie?prawda to?slyszeliscie o czyms takim?

Ja się spotkałem z czymś takim ale na temat ram, mechanizmów korbowych i kół, o suportach nie słyszałem. Pozdowerek ALL :);)

Napisano
To, że nie widziałeś w sklepie to nie oznacza, że nie ma
..ani razu nie powiedziałem że ich nie ma wogóle, tylko że w sklepie jak byłem ich nie ma, albo są problemy z dostaniem(co prawdą jest, bo sprowadzanie np. haków do ram potrafi trwać w kochanych sklepach na podlasiu nawet kilka tygodni) :D
Z tego co mi się wydaje, to XT jest dodatkowo uszczelniany i lżejszy
Powód dla którego upierałem się przy swoim, że warto dokładać do XT, osobiście nie spotkałem użytkowników XT niezadowolonych, ale w wypadku LX'a było tego troche...
Napisano

zaniedbanie wymian filtrow czy plynow exploatacyjnych moze negatywnie wplynac na stan silnika czy skrzyni biegow. a co moglby zniszczyc zuzyty suport? moim zdaniem kupuje sie nowy, wkreca i jezdzi az przestanie sie lekko obracac/peknie etc.

Napisano

zaniedbanie wymian filtrow czy plynow exploatacyjnych moze negatywnie wplynac na stan silnika czy skrzyni biegow. a co moglby zniszczyc zuzyty suport? moim zdaniem kupuje sie nowy, wkreca i jezdzi az przestanie sie lekko obracac/peknie etc.

To tak samo jakbyś twierdził, że co się może stać z ramą, korbą, obręczą? - jeździ się, aż pękine i wymienia na nową- jasne, ale chciałbyś żeby którakolwiek z tych części pękła Ci na wyścigu?, żeby suport przestał płynnie pracować na wyścigu? żeby koła poszły CI na wycieczce 30km od domu? ;) Właśnie dlatego wymienia się je duuużo wcześniej, niż dojdzie do którejkolwiek z tych sytuacji :) Pozdrowerek ALL :) :)

Napisano

przesadzasz, Arni: bardzo rzadko powazna, uniemozliwiajaca jazde awaria nastepuje nagle. na ogol poprzedza ja wyrazne pogorszenie pracy sprzetu: rama czy korby traca sztywnosc, robia sie miekkie. kola robia sie bardziej podatne na cetry itd. to samo z suportem: zanim sie zatrze zupelnie przez wiele kilometrow dziala jeszcze jako- tako. i to jest sygnal do wymiany, ale nie wczesniej. no chyba, ze ktos powaznie podchodzi do wyscigow- wtedy rzeczywiscie sprzet musi byc w 100% pewny i takie profilaktyczne wymiany maja pewne uzasadnienie.

ps. a ze czasem nagla awaria sie zdarzy? nawet jesli wrocisz do domu 30 km z rzeczonej wycieczki taxowka raz na 10 lat to i tak wyjdzie taniej niz profilaktycznie wymieniac suport. zreszta czesci wzglednie nowe tez nie gwarantuja pelnej niezawodnosci ;)

Napisano

przesadzasz, Arni: bardzo rzadko powazna, uniemozliwiajaca jazde awaria nastepuje nagle. na ogol poprzedza ja wyrazne pogorszenie pracy sprzetu: rama czy korby traca sztywnosc, robia sie miekkie. kola robia sie bardziej podatne na cetry itd. to samo z suportem: zanim sie zatrze zupelnie przez wiele kilometrow dziala jeszcze jako- tako. i to jest sygnal do wymiany, ale nie wczesniej. no chyba, ze ktos powaznie podchodzi do wyscigow- wtedy rzeczywiscie sprzet musi byc w 100% pewny i takie profilaktyczne wymiany maja pewne uzasadnienie.

ps. a ze czasem nagla awaria sie zdarzy? nawet jesli wrocisz do domu 30 km z rzeczonej wycieczki taxowka raz na 10 lat to i tak wyjdzie taniej niz profilaktycznie wymieniac suport. zreszta czesci wzglednie nowe tez nie gwarantuja pelnej niezawodnosci ;)

Zgadzam się z Tobą dlatego uważam, że takie "profilaktyczne" zmiany jak napisał shaq są w bogatszych krajach :) U nas każdy katuje sprzęt aż do "powrotu taksówką" :) Pozdrówko FORUMOWICZE :)B)

• 6 miesięcy temu...
Napisano

Ja także polecę Ci korbę LX 2004 i do tego dobrej jakości suport, np XT. Żeby nie ryzykować "wpadki"na allegro polecę jak zwykle zakupy u Arnika. Tam korbę LX 2004 kupisz bodajże za 228zł, a suport XT za 120zł. Oczywiście można się jeszcze "dogadać" z Arnikiem odnośnie ceny więc za 20zł różnicy nie opłaca się ryzykować na allegro korb z przemytu z lipną gwarancją :)

Poniżej link do fotki prezentującej mój rowerek i korbę LX 2004 w pełnej okazałości :)

Witam Żbiku. Ja mam taka dygresje: jak do korby Lx z 2004r założysz suprt Xt skoro shimano nie produkuje pakietu Xt o długosci 121!!! Tylko lx ma taką długość a xt ma maxymalna 118!!! A wczesniej pisałes ze do tej korby to tylko suport o długości 121mm i ja już nic nie wiem czy 118mm wystarczy czy nie 121 bo zamierzam nabyć tą korbę tylko że ja mam mufe 73mm. I nie wiem teraz co mam kupić czy 73\118 czy 73\121!!! Poradź jeszcze raz :)

Napisano

Powiem Ci tak: suport XT 118mm nadaje się do niektorych ram z średnicą rury podsiodłowej max 28,6mm (średnica obejmy przerzutki), wtedy pasować będzie. Natomiast do ram z większą średnicą rury podsiodłowej niestety pasuje tylko i wyłącznie suport LX 121mm...

• 7 miesięcy temu...
Napisano

Mam takie pytania.

Obecnie jestem posiadaczem korby Deore. Długość suporty to chyba 115 albo 118mm.

Przymierzam się jednak do kupna korby XT model FC-M760 i mam taki problem. Mechanizm korbowy to Hollowtech II czy będzie ona pasował do mojej ramy? Czy też są różne rozmiary tak jak w przypadku suportu?

Napisano

Rozmiar jest jeden, za to w komplecie są trzy podkladki, jeżeli masz mufę suportu szerokości 68mm to z prawej strony zakładasz dwie podkładki a z lewej jedną, a jeżeli masz mufę szerokości 73mm to z prawej strony zakładasz jedną podkładkę a z lewej wcale...i to by było na tyle:-)

Napisano

Na allegro znalazłem korby XT model FC-M760 z roku 2006 i 2007, jaka jest różnica między tymi korbami? Czy to tylko chłyt martetindody :P?

Gdzie można najtaniej kupić Korbę XT i pedały SPD pd-m 540 XT?

Najtaniej znalazłem w www.bike-center.pl i www.extreme-shop.com.pl, w obu po 444zł a pedały po 130zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...