Skocz do zawartości

[komputery] Kącik komputerowy

Puma [JFK]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

osobiście zamiast tych kingstonów wolałbym GeIL Dual Ultra 2x 1GB DDR2 800 MHz kosztują około 230zł, a są lepsze, procesor athlona x2 5200 ponieważ różni się tylko taktowaniem a to wystarczy zmienić w biosie, przez co oszczędzasz około 120 zł płytę główną Gigabyte GA-M57SLI-S4 nVidia nForce 570 SLI oszczędzasz 77zł. Pracowałem na tej karcie i jestem zawiedziony. Porównywalna jest do GF7600gt tylko ten DX10... wolałbym zrezygnować z DX10 i kupić kartę ATI x1950pro albo dołożyć troszki i kupić 8800gts. Ati hd2400 i 2600 też odpada, gdyż porównywalne są one do gf8500gt i 8600gt :)

Napisano

na pewno będzie duża. Aktualnie Intel wprowadza na rynek nowy procesor o nazwie Penryn, AMD na początku roku wypuszczać będzie 3rdzeniową jednostkę, ze stajni GF w pierwszym kwartale powinny sie nam ukazać modele 9xxx wraz z DX10.1 to samo planuje zrobić ATI, co do płyt głównych do końca nie wiadomo kiedy nastąpi premiera USB 3.0 i pciexpress 2 ale sądze że w styczniu bądź w lutym będzie już wiadomo. Sam aktualnie zastanawiam sie czy kupno komputera teraz będzie dobrym posunięciem, czy lepiej poczekać do przyszłego roku i kupić wtedy "starszą technologię" troche taniej.

Napisano

W takim razie poczekam z kupnem do przyszłego roku. Ceny athlona i core2duo powinny trochę spaść. Teoretycznie karty graficzne tez powinny być tańsze, wiec można by sie pokusić o 8600gts 512mb, albo cos podobnego.

Jak myślicie? Warto wchodzić już w pamięci DDR3, czy jeszcze DDR2?

Co do USB 3.0 na początku będzie chyba słabo rozpowszechnione. PCIe 2.0 już jest na płytach z chipsetem intela X38, a za 3lata i tak ma wyjść PCIe 3.0.

Napisano

Jeżeli chodzi o karty graficzne różnica między DDR2 a DDR3 jest bardzo duża :) a pamięć RAM to nie jestem w stanie określić, ponieważ jest troche droga :) i nie miałem jeszcze styczności z nią.

Bartek_1990 sprawdź sobie różnice między kartami na : http://gph.benchmark.pl/

Napisano

Chodziło mi oczywiście o pamięć RAM :) Faktycznie trochę droga jeszcze.

Zestawienie kart widziałem już wcześniej, ale dzięki :)

W każdym razie wychodzi na to, że z kupnem kompa warto jeszcze trochę poczekać.

Napisano

Siemanko. Gryzmole tu i teraz, bo mam pytanie. Czy niemógłby nikt polecić jakiegoś dobrego routera Wifi do sieci domowej. Mam Neo 6mb/s, kabel idzie raz do kompa stacjonarnego a raz do laptopa. Wolałbym mieć luz z laptopem i móc chodzić z nim po chacie, bo jest to wygodniejsze i tak dalej. Znalazłem D-Linka DI-524 za troche ponad 100zł. Chciałbym się zamknąć w 150zł. Dzięki !!!

Napisano

Wax, potrzebujesz router ADSL, a ten d-link to DSL, więc odpada.

W sumie to masz jeszcze inne wyjście, zamiast kupować, idź do TPSA i weź od nich livebox'a.

Ja polecam takiego Linksys'a, ale ten jest trochę droższy.

generalnie popatrz sobie co będzie Ci pasować tutaj: >click<

Napisano

Dzięki Ślawus. Wiem już czego szukać. Fakt troche drożej niż przewidywałem ale coś za coś. Wezme chyba tego Linksys'a. Do TPSA nie mam coś iść bo mój net jest troche jakby to powiedzieć na innych zasadach :D:P Jest zrobiona sieć z Neostrady, router rozdziela neta na 3 mieszkania = mniejsze opłaty. na razie

Napisano

Wax, jeżeli masz w ten sposób rozwiązany necik, to musisz sprawdzić jakiego routera potrzebujesz.

zależy od tego w jaki sposób chcesz go podpiąć i generalnie tego jak masz rozwiązaną sieć.

Napisano

Ooo, Ślawus dzięki że napisałeś o tym. Sieć wygląda tak, ze wykupiony jest normalny net z Neostrady 6mb/s, który jest podłączony u sąsiada do routera i z routera idzie do pozostałych mieszkań w tym do mnie. Kabel wystaje ze ściany, a to co ja chce zrobić wygląda następująco. Mam 2 kompy na chacie (stacjonarny i laptop), chce żeby router wysyłał neta do laptopa przez Wifi i chciałbym jednocześnie żeby router mi rozdzielał neta po kablu do kompa staconarnego. Wieta o co chodzi ? :D

Ślawus, tylko jak mam sprawdzić jakiego routera potrzebuje ? Będe musiał chyba pogadać z sąsiadem jak on to widzi, co tu zrobić. Ale dzięki bo to ważne.

• 4 tygodnie później...
Napisano

witam, pytanie w ogóle z innej bajki,

taki problemik mam z jedną gierką, a raczej z kartą graficzną,

wrzuciłem na laptopa sobie hitmana blood money, no i problem z grafiką, pewnie karta za cienka, gra sięodpala, wszystko działa, lekko przycina ale nie o to biega, biega o to że przypuśćmy w pierwszej misji zaczynającej sięna molo, wogóle nie widać wody, prześwitujące ściany w budynkach, jeśli budynek wogóle widać, no porażka ogólnie,

mam w laptopie kartę Mobile Intel® 945GM/GU Express Chipset no i czy takie coś obsługuje pixel shader 2.0? bo w tym chyba tkwi problem z prawidłowym wyświetlaniem grafy,

na stacjonarnym kompie mi hitman w ogóle nie pójdzie bo to grat już jest z G-Forcem 2 MX :D no ale myślałem że na laptopasie chociaż będę mógł se pograć, a widzę że jednak nie :) jak pech to pech, to pewnie przez te zbite lustro 2 lata temu, i jeszcze 5 lat nieszczęść :)

Napisano

no niestety nie jest. muszę poczekać na wymianę drugiego kompa i wtedy jak siądę i odpale hitmana to nie odejde do póki nie przejde całego ;)

ale spróbowałem dzisiaj pograć na tym moim laptopie i nawet prawie przeszedłem pierwszą misję :P fajnie się gra kiedy ty widzisz przez ściany przeciwników i wiesz co robią:devil:

a tu załączam screena z gry, sami zobaczcie jak to fajnie wygląda :P

http://www.bankfotek.pl/view/24449

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jakbys byl w stanie wyskrobac dodatkowe 20 zl to polecam mx518 :) Mialem taka ale rozwalilem po nieudanym meczu w q3, oczywiscie mysz sprawowala sie bardzo dobrze, teraz mam g5, mozna dodatkowo wywazyc, niby bajer ale przydaje sie :).

I nie polecam bezprzewodowych, jak sie zapomni wieczorem naladowac aku, rano moze byc problem :). Tylko to mnie gryzie w bezprzewodowych mychach.

Napisano

Poszukuje mili Panowie ramu ddr 400 512 mb w jednej kości. Jakby ktos miał do sprzedania to jestem zainteresowany :P

P.S. Kolega ma na sprzedaż procesor duron 1600 i karte graficzna geforce 6600 128 mb / 128 bit. Jesli ktos jest chetny to niech pisze na gg.

Napisano

Witam, panowie,

mam problemik z połączeniem dwóch laptopów, łącze za pomocą samego kabla, no i ustawiałem wszystko tak jak w "poradniku" :)

http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707

no prawie wszytko,

ustawiłem adres ip, mój komp to 192.168.0.2, mojego brackeigo 192.168.0.1 no i ja z nim się mogę połączyć, tzn. np przegrywać mu jakieś pliki, ale jego komp mnie widzi ale on nie może otworzyć mojego foldera publicznego gdzie mam udostępnione pliki.

nie wiem jeszcze w czym problem więc proszę o jakąś wskazówkę.

bede próbował coś pozmieniać i może samemu to naprawię ale wątpię :)

a generalnie to chodzi mi o to żebyśmy mogli sobie od czasu do czasu pograć we dwóch w jakieś sieciówki :D

z góry dzięki za pomoc i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...